Spørg eksperten
-
12.08.2024
Kan vi behandle ældre bedre ved at behandle mindre?
Overmedicinering er et voksende problem i samfundet, særligt blandt ældre. Vi har spurgt Carina Lundby, forskningsleder på Sygehusapotek Fyn, om hvorfor det er vigtigt at stoppe unødvendige behandlinger.
-
01.05.2024
Hvad har et farvefjernsyn med brystkræft at gøre?
Brystkræft er den kræftsygdom, som flest kvinder i Danmark får. Cirka hver tiende danske kvinde får brystkræft i løbet af livet. Lektor og kræftlæge Marianne Vogsen forsker i brystkræft, og hun forklarer her, hvorfor hun er begyndt at undersøge nye metoder til at opdage og holde øje med brystkræften
-
08.03.2024
Hvad vil det sige at være transkønnet?
Antallet af årlige henvisninger af transkønnede personer med ønske om hormonbehandling er fortsat stigende. Lektor Dorte Glintborg fra Forskningsenhed for Endokrinologi og Center for Kønsidentitet er leder af et projekt, som skal undersøge de kort- og langsigtede effekter af hormonbehandling hos transkønnede personer. Vi har bedt hende gøre os klogere på transkønnethed.
-
27.09.2023
Hvordan behandler man spiseforstyrrelser og træningsafhængighed?
Spiseforstyrrelser og træningsafhængighed blandt idrætsudøvere har fået massiv opmærksomhed i medierne på de seneste år. Sund kost og store træningsmængder er normalt for mange motionister og eliteatleter, men hvad gør vi, når sundheden bliver ekstrem og begynder at blive skadelig?
-
12.04.2023
Hvad sker der i hjernen, når vi ser nyheder?
Nyheder får hjernen til at arbejde på højtryk og vækker følelser i os alle. Men hvad er det for processer, der sættes i gang, og hvorfor fanger nogle nyheder vores opmærksomhed mere end andre? Det spørger vi medieforsker på SDU Morten Thomsen om her.
-
24.03.2023
Hvad gør vi ved multisygdom?
Antallet af mennesker med mere end én kronisk sygdom er kraftigt stigende, og udgør den største sundhedsudfordring i vores tid. Vi har talt med professor MSO Søren Thorgaard Skou om, hvad multisygdom er og hvad man kan gøre ved det.
-
10.08.2022
Er pigeomskæring et problem i Danmark?
Pigeomskæring er igen på dagsordenen i danske medier. Emnet er dog ikke nyt, og myterne er mange. Forskere fra SDU har været med til at udforme en stor rapport for EU om risikoen for pigeomskæring i bl.a. Danmark. Vi spurgte SDU-lektor Ditte Søndergaard Linde, om der er problemer med pigeomskæring i Danmark, og hvordan vi som samfund bedre kan håndtere det?
-
02.05.2022
Hvordan laver man stamceller?
Mange har nok hørt om stamceller og deres enorme potentiale, fordi de både kan forny sig selv igen og igen - og erstatte lige nøjagtig den type celler, man måtte have brug for. Men hvor kommer stamceller egentlig fra? Og hvordan kan forskere lave nye stamceller? Vi har spurgt stamcelle-ekspert Helle Bogetofte Barnkob.
-
29.04.2022
Hvorfor er det svært at være ung i Mellemøsten?
Millioner af unge i Mellemøsten og Nordafrika tænker på at forlade deres hjemlande for at gøre deres drømme om et godt liv til virkelighed. Hvorfor er det så udfordrende at være ung i regionen og kan vi på nogen måde hjælpe? Det spurgte vi mellemøstforsker Peter Seeberg om.
-
08.03.2022
Hvorfor er ligestilling så svært at opnå?
Hvilke tre temaer er det værd at rette fokus mod, hvis der skal opnås mere ligestilling i samfundet. Uddannelsesvalg, familieliv og kønsidentitet lyder professor Karen Hvidtfeldts bud, som hun uddyber her.
-
20.01.2022
Hvordan har covid-19 påvirket kommunerne?
Coronas indtog har givet landets kommuner store udfordringer og opgaver, når de har skullet håndtere nedlukninger og genåbninger af daginstitutioner, skoler og plejehjem. Professor Kurt Klaudi Klausen er i gang med at indsamle erfaringer om, hvordan kommuner og ledere har tilpasset sig de nye og skiftende omstændigheder.
-
15.12.2021
Hvorfor bliver vi ved at mangle mikrochips?
Mikrochips er ganske små, men har enorm betydning i et digitalt verdenssamfund. Det mærkede forbrugerne tydeligt i 2021, hvor de ventede uendeligt længe på at købe nye biler, mobiltelefoner, spillekonsoller mm. Men hvorfor bliver vi ved at mangle mikrochips? Det giver SDU-ekspert Tim Van Erp svar på.
-
17.11.2021
Er det rigtigt, at aftensnacks feder mere?
Efter tarmen er leveren det første organ, der møder al den næring, vi indtager. For at fungere optimalt, skal leveren have ordentlige arbejdstider – ellers øger du risikoen for at blive overvægtig og udvikle diabetes.
-
23.08.2021
Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?
Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.
-
09.07.2021
Kan Jorden blive slugt af et sort hul?
Sorte huller kan være svære at finde, fordi de ikke udsender lys, så fysiker Roman Gold forstår godt, at man kan blive bekymret for uopdagede sorte huller i nærheden af Jorden.
-
03.06.2021
Hvordan klarer musikfestivalerne endnu en sommer uden publikum?
De store musikfestivaler er aflyst for andet år i træk pga. coronakrisen. Klarer de populære festivaler krisen, og hvordan ser fremtiden ud for dem?
-
20.11.2020
Kan man bygge alt i træ?
Højhuse i træ skyder op flere steder i verdens metropoler. Også nybyggere har fået øjnene op for at vende tilbage til rødderne og bygge i træ. Er træ fremtidens byggemateriale?
-
29.10.2020
Trump vs. Biden på sociale medier: Løgn, latin og fællesskab
Både Trump og Biden bruger sociale medier aktivt som led i deres valgkamp, men hvem står stærkest af de to og løber med sejren på de sociale medier? Det giver ph.d.-studerende Didde Elnif fra Center for Journalistik på SDU sin vurdering af her.
-
28.10.2020
Så er det Halloween-tid igen
Halloween har for længst ramt de danske butikker, skoler og hjem. Men hvorfor er vi egentlig så fascinerede af den nye danske højtid, og hvorfor tiltrækker gyset og det uhyggelige os som mennesker? Lektor Rikke Schubart har en god forklaring.
-
01.10.2020
Gamle vacciner kan styrke immunforsvaret
Vi skal have et paradigmeskift i forståelsen af vacciner, og vi skal skrive lærebøgerne om. Den kontante udmelding kommer fra to eksperter i epidemiologi: Christine Stabell Benn og Peter Aaby. De mener, at vi skal turde udfordre den eksisterende opfattelse af sygdom og sundhed.
-
21.09.2020
Håndtrykket som hilseform
Håndtrykket har været vores foretrukne hilsen siden 1800-tallet. Men med COVID-19 pandemiens indtog synes håndtrykkets status truet. Vi har bedt professor Johs. Nørregaard Frandsen gøre os klogere på håndtrykkets historie og komme med bud på, hvilke hilseformer vi kan sætte i stedet.
-
30.06.2020
Lad maskinerne klare plasten
Det er en god idé at lade os forbrugere om affaldssorteringen hjemme i husstanden, når vi snakker madaffald, papir og glas. Men når det kommer til plast, bør man ikke kildesortere. For de mange spande fylder, indsamlingen er dyr og genanvendelsesgraden er slet ikke høj nok, påpeger professor Henrik Wenzel.
-
22.06.2020
Spørg eksperten om Skt. Hans
Det er sommer og dermed sæson for Midsommerfejring og Skt. Hans-bål. Men er tiden ikke ved at være løbet fra at smide heksedukker på bålet? Historie-lektor og forsker i hekseprocesser, Louise Nyholm Kallestrup, forklarer sammenhængen mellem sommersolhverv og hekseafbrændinger og slår til lyd for en Skt. Hans-fejring uden hekse.
-
06.05.2020
Spørg eksperten om Roundup
Når snakken falder på glyphosat – i folkemunde bedre kendt som ukrudtsmidlet Roundup – er der alt for lidt fokus på stoffets skadelige virkninger på kroppens bakterier. Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, fortæller, at der er stor risiko for udvikling af antibiotikaresistens.
-
20.02.2020
Spørg eksperten om køn
Kan vi forenklet tale om mænd og kvinder – eller er køn blot en social konstruktion?
-
18.11.2019
Spørg eksperten om bøger
Gang på gang dømmes den gode gammeldags bog ude. Den burde tabe stort til lydbøger og skærme og samle støv på butikshylden, men alligevel kan vi igen i år forvente mange bøger under juletræet.
-
23.09.2019
Spørg eksperten om nedslidning
Nedslidning sker ikke fra den ene dag til den anden. Men hvordan kan man sikre sig mod at måtte forlade arbejdsmarkedet i utide, og hvordan skal arbejdspladserne tage vare på medarbejdernes arbejdsevne?
-
16.07.2019
Spørg eksperten om danskernes grillvaner
Danskerne er vilde med at grille, og de fleste danske hjem har efterhånden en fuldt udstyret Weber på terrassen. Men hvordan står det egentlig til med de let forkullede pølser og koteletter i disse tider, hvor alles øjne er rettet mod at skære ned på kødet?
-
16.05.2019
Spørg eksperten om sorte huller
For nylig lykkedes det at tage et billede af et sort hul for allerførste gang. Men hvad er de sorte huller egentlig, og er der stadig noget, man ikke ved om dem?
-
15.03.2019
Spørg eksperten om danskernes forhold til Dannebrog
Hvorfor er vi danskere så glade for Dannebrog, at det ligefrem skal i lagkagen, når vi fejrer fødselsdag?
-
28.01.2019
Spørg eksperten om social ulighed og overvægt
Hvad betyder social ulighed for risikoen for overvægt i barndommen?
-
22.11.2018
Spørg eksperten om Thanksgiving
Hvorfor fejrer vi Thanksgiving?
-
01.09.2018
Spørg eksperten om højde
Hvor høje er vi danskere? Og er vi højere end andre folkefærd?
-
01.07.2018
Spørg eksperten om gæstfrihed
Kig forbi, lyder det ofte fra venner og familie. Men hvordan er det lige i vores fortravlede hverdag? Kan man godt dumpe ind uden at have aftalt det på forhånd?
-
01.05.2018
Spørg eksperten om databeskyttelse
I denne måned træder nye regler for databeskyttelse i kraft. De kommer til at påvirke os alle. Vi har spurgt lektor i persondataret Ayo Næsborg-Andersen om, hvorfor vi skal have en lov, og hvad den kommer til at betyde for almindelige borgere.
-
01.03.2018
Spørg eksperten om konfirmation
Konfirmationstiden er snart over os, men hvordan er det med de unges religiøse forståelse anno 2018? Hvordan udvikler det religiøse landskab sig? Og hvordan påvirker det folkekirken? Vi har spurgt lektor i religionsstudier Laura Feldt om unges forhold til tro.