Skip to main content
Databeskyttelse

Spørg eksperten om databeskyttelse

I denne måned træder nye regler for databeskyttelse i kraft. De kommer til at påvirke os alle. Vi har spurgt lektor i persondataret Ayo Næsborg-Andersen om, hvorfor vi skal have en lov, og hvad den kommer til at betyde for almindelige borgere.

Af Bente Dalgaard, , 01-05-2018

Hvorfor skal vi have en databeskyttelseslov?

Det skal vi, fordi EU har fokus på, at folks personlige oplysninger ikke bare må blive brugt til hvad som helst. Derfor har EU lavet en databeskyttelsesforordning, som bliver suppleret af en dansk databeskyttelseslov.

Samlet indeholder reglerne en række principper, som har et dobbelt formål: På den ene side beskytter de folks personlige oplysninger – og dermed også deres privatliv.

På den anden side gør de det muligt for eksempelvis virksomheder, foreninger og myndigheder at bruge personoplysningerne, når det er nødvendigt. Det skal ske ved, at der skabes tillid mellem borgerne og dem, der bruger personoplysningerne, så borgerne er trygge ved at aflevere deres oplysninger.

Du har ret til at få dine oplysninger slettet, når de ikke længere skal bruges

Ayo Næsborg-Andersen , lektor

Derfor siger reglerne blandt andet, at man altid skal have en lovlig grund til at bruge folks oplysninger, for eksempel ved at spørge om samtykke, eller hvis det står i en lov, at man skal opbevare dem sikkert, og at man kun skal indsamle de oplysninger, som man faktisk har brug for.

Virksomheder, foreninger og myndigheder skal også kunne dokumentere, at de overholder databeskyttelsesreglerne, og at de opfører sig ansvarligt.

Hvad kommer det til at betyde for mig som helt almindelig borger?

Det vil blandt andet betyde, at du altid har lov til at få at vide hvilke oplysninger om dig, som for eksempel en virksomhed har. Du har også lov til at få at vide, hvad dine oplysninger bliver brugt til. Og så har du ret til at få dine oplysninger slettet, når de ikke længere skal bruges.

Når reglerne træder i kraft den 25. maj i år, skulle du i det hele taget gerne få mere kontrol over dine personlige oplysninger, end du hidtil har haft.

Mød forskeren

Ayo Næsborg-Andersen er lektor på Juridisk Institut på SDU. Hun forsker i persondataret og menneskerettigheder.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 01.05.2018