Skip to main content
Gæstfrihed

Spørg eksperten om gæstfrihed

Kig forbi, lyder det ofte fra venner og familie. Men hvordan er det lige i vores fortravlede hverdag? Kan man godt dumpe ind uden at have aftalt det på forhånd?

Af Katrine Findsen, , 01-07-2018

Er det okay at komme på uanmeldt besøg?

Det kommer an på, hvilken relation man mener at have til den, man har tænkt sig at dukke op hos uden en aftale eller uden lige at have givet besked først.

Med et uanmeldt besøg indikerer man en forholdsvis tæt relation, der blandt er opstået ved, at man har set hinanden i private uformelle sammenhænge, hvor man ikke kan siges at have brugt så forfærdelig meget krudt på at fremstå på en bestemt måde for verden.

Man skal altså overveje, om man mener at have en relation, hvor begge parter er trygge ved at se hinanden privat. Hvis man ikke har det, er et uanmeldt besøg ikke okay.

Hjemmet er for rigtig mange et helle

Gitte Rasmussen, professor mso

Hjemmet er for rigtig mange et helle, og derfor kan det være meget grænseoverskridende at lukke folk ind, hvis man ikke først har kontrol over, hvordan man ønsker at præsentere sig selv og sit hjem. De fleste vil synes, det er rart at sikre sig, at hjemmet er nogenlunde præsentabelt, og at man lige har nået at rydde lidt til side.

Derudover følger der altså som oftest nogle forpligtelser med værtsrollen, også selvom man som besøgende ikke tænker over det, fordi man er gode venner med værten, som man måske netop af den grund har svært ved at se som ’vært’. Men netop forpligtelserne som ven og vært kan være grunden til, at værten ikke lige har lyst til et uanmeldt besøg.

Det kan man selvfølgelig afhjælpe ved at tage et eller andet med, så værten ikke føler, at han eller hun står tomhændet. Det er god stil. Men det skal altså være okay at sige pænt nej tak til et besøg, selvom det er en lidt underlig situation, og det er den besøgendes ansvar, at den situation ikke bliver for akavet.

Mød forskeren

Gitte Rasmussen, professor mso og centerleder på Institut for Sprog og Kommunikation med speciale i social interaktion.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 01.07.2018