Nyheder
Tyngdekraft
13.01.2023
Sofie Marie Koksbang forklarer Tyngdekraften
Sofie Marie Koksbang er gæst hos Huxi Bach i podcasten "Ubegribeligt"
Grøn kemi
04.11.2022
Her er nobelpris-kemien i mere bæredygtig udgave
Årets nobelpris i kemi gik til opdagerne af klikkemi – en opfindelse, der hver dag bruges af kemikere over hele verden. Nu kan teknikken udføres mere bæredygtigt, melder SDU-forsker.
Rumforksning
26.09.2022
Den nationale rumkonference kommer til SDU
SDU bliver vært for den nationale rumkonference i 2023. For Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder de næste tre år sin årlige rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Konferencen på SDU vil få fokus på bl.a. tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i dansk rumrelateret industri.
Rumforskning
16.08.2022
Nu kommer der detaljer fra det sorte huls baghave
Detaljer begynder at dukke op i takt med, at forskere arbejder sig gennem billeddata fra det sorte hul M87, som skrev verdenshistorie i 2019: Nu kan man se en skarp ring af lys, skabt af lyspartikler, der pisker rundt på bagsiden af det supermassive sorte hul.
Bæredygtighed i Antikken
13.07.2022
Græsk rigmand brugte genbrugsglas i sin villa
Mosaikgulvene var mange og udsøgte i denne luksusvilla, som lå ved middelhavskysten i det nuværende Tyrkiet; det var allerede tydeligt, da den blev udgravet i 1856. Men nu viser nye kemiske analyser, at mosaikgulvene blev lagt med bl.a. genbrugsglas.
Grøn kemi
10.06.2022
Bakterier får beskyttelsesdragt på
Bakterier kan bidrage til mere bæredygtighed i den kemiske industri, så det gælder om at give dem så gode arbejdsforhold som muligt. Nu har forskere fra SDU udviklet en beskyttelsesdragt, som hver enkelt bakteriecelle kan få på for at overleve de barske betingelser, de arbejder under i industrien.
Astronomer afslører
12.05.2022
Her er første billede nogensinde af det sorte hul i hjertet af vores galakse
Astronomer har netop præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Resultatet er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan disse giganter, som menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.
Medicinalkemi
05.04.2022
Revolutionerende værktøj kan give hurtigere vacciner mod fremtidens pandemier
Ny metode kan gøre udviklingen af vacciner og andre medicinske produkter mere end en million gange hurtigere. Og billigere. Og mere energibesparende.
Hemmeligt tilflugtssted
11.03.2022
Hvad foregik der i den glemte hule i det hellige land?
På grund af både tilfældigheder og højpolitiske omstændigheder endte en kasse med fund fra en hule på vestbredden af Det Døde Hav i en museumskælder, hvor den blev glemt i 40 år. Nu giver nye videnskabelige analyser indblik i de 5.000 år, hulen har været brugt af mennesker.
Astrofysik
18.01.2022
Studerende udfordrer 40 år gammel teori om galaksers dynamik og det mørke univers
Fysikere kan ikke forklare stjerners bevægelser i galakserne med de kendte fysiske love. Nu har fysikstuderende fra SDU vist, at en stædig, 40 år gammel teori må udelukkes.
Banebrydende
10.01.2022
Nyt supermolekyle kan revolutionere videnskaben
SDU-forskere har skabt et kunstigt molekyle med superkræfter. Det har potentialet til at revolutionere nanoteknologien - og det kan forklare en af naturens fascinerende gåder; hvorfor har vi en højre hånd og en venstre hånd?
Cocktaileffekter
16.12.2021
Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester
Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.
Jubilæum
29.11.2021
Fysik 50 års jubilæum
Festlig dag for Fysik. Se eller gense program og billeder fra dagen, og læs beretningen om Fysik i Odense i 50 år.
Vandforurening
07.10.2021
SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand
Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.
Elektromagnetisk
23.08.2021
Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?
Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.
Astrofysik
09.07.2021
Kan Jorden blive slugt af et sort hul?
Sorte huller kan være svære at finde, fordi de ikke udsender lys, så fysiker Roman Gold forstår godt, at man kan blive bekymret for uopdagede sorte huller i nærheden af Jorden.
Grøn bilisme
01.07.2021
Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk
Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.
21.04.2021
Farvel industri, goddag fordybelse
René Holm forlader farma-industrien for få mere tid til forskning på SDU
SDU Galaxy
25.03.2021
Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer
Det Danske Studenter CubeSat Program, DISCO, vil i samarbejde med den nordjyske virksomhed Space Inventor sende sin første satellit op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022.
COVID-19
19.03.2021
Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus
Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.
08.03.2021
SDU intensiverer fokus på rummet i SDU Galaxy
For at sikre studerende de bedste kompetencer til at gribe mulighederne i rumfartens nye guldalder samler Syddansk Universitet forskning og udvikling i rum og rumrelateret teknologi i netværket SDU Galaxy.
Mørk energi
03.03.2021
Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?
Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.
Infektioner
09.02.2021
Nyt våben mod resistente bakterier
Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.
Arkæometri
01.02.2021
Jesu apostle videnskabeligt undersøgt
I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.
samarbejde
20.01.2021
Boost til udviklingen af nye, avancerede materialer
Nyt instrument forbedrer analyse af high-tech nano materialer
Arkæometri
24.11.2020
Polarforskerens sidste timer
Kemiske analyser af sort klat i dagbog kaster nyt lys over polarforsker Jørgen Brønlunds tragiske endeligt i Grønland i 1907.
18.11.2020
Studerende klar til at sende satellitter ud i rummet
Fire danske universiteter er gået sammen med Industriens Fond og har skabt satellitprogrammet DISCO, der er målrettet studerende.
Forsøgsdyr
27.10.2020
Ny medicin uden dyreforsøg
Forskere vil mindske brugen af dyreforsøg, når der skal udvikles ny medicin. Computer-simuleringer kan i stigende grad klare opgaven bedre.
Navnenyt
22.10.2020
Bevilling fra Lundbeck Fonden til bedre forståelse af hjernesygdomme
Jasmin Mecinovic, lektor, FKF, har modtaget en Lundbeck Fonden Ascending Investigator bevilling på 4.999.500 kr. til at fortsætte sin forskning i hjernens såkaldte epigenetiske enzymer.
Bevillinger
08.10.2020
Støtte til vilde forsker-idéer
Tre forskere fra Det Naturvidenskabelige Fakultet har hver modtaget to mio. kr. fra VILLUM FONDEN til at afprøve vilde idéer.
Kulturarv
01.10.2020
Mysteriet om 900 år gammelt helgenskrin løst
Nye videnskabelige undersøgelser afslører, at Knud Den Hellige ikke ligger med sine egne ligklæder i sit helgenskrin i Odense Domkirke. De tilhører formentlig hans bror, Benedikt.
Fysik
23.09.2020
Bævrende sort hul er godt nyt for fysikere
Internationalt forskerhold har observeret et sort hul i 10 år og kan nu fortælle os, hvordan det opfører sig, når det suger næring til sig.
FINE FISK
08.09.2020
Kødløse dage i Renaissancen: Tycho Brahe og frue spiste masser af fisk
Kemiske analyser af knogler afslører, at Tycho Brahe og hans kone spiste masser af fisk; nærmere bestemt ferskvandsfisk fra stillestående vand på Hven og i Tjekkiet.
COVID-19
13.08.2020
COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?
Forskere har gravet i data fra Google og Apple, og de afslører effekten af social afstand i Europa.
Pandemi
30.07.2020
COVID-19: Næste bølge er på vej til Danmark og kan blive ligesom den første
Fysikere forudser, at Danmark og en række europæiske lande bliver ramt af ny COVID-19-bølge i løbet af september, og at den vil klinge af efter ca. to uger.
historie
15.07.2020
Nye kemiske analyser: Hvad havde danskere og italienere i Middelalderen til fælles?
Kemikere har analyseret knogler fra en dansk og en italiensk kirkegård, og det giver et indblik i både de riges og de knap så riges liv i hver sin ende af Europa.
universet
03.07.2020
Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?
Rummet har sendt nogle signaler til os, som forskerne ikke kan forklare. Måske er det signaler fra en partikel, som hidtil har formået at holde sig skjult, mener fysikere fra SDU.
grønnere energi
25.06.2020
Syv års arbejdsro til vild forskningside
Batteriforsker Dorthe Ravnsbæk har en ambitiøs idé om at gøre batterier bedre og mere miljøvenlige. Den idé har hun fået 13 mio. kr. til at realisere.
molekylær elektronik
23.06.2020
Se frem til mikroskopiske computere: Fremtidens ledninger kan laves af molekyler
Der er fysiske grænser for hvor kraftige computere kan blive, hvis de samtidig skal bevare deres størrelse. Molekylær elektronik kan løse det problem, og nu melder SDU-forskere sig med et nyt effektivt ledende materiale, baseret på molekyler.
Bevillinger
19.05.2020
21,5 mio. kr. til nye naturvidenskabelige ideer
Otte forskere fra Det Naturvidenskabelige Fakultet har modtaget knap 21,5 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til 9 nye projekter.
Kemi
01.05.2020
Gennembrud i arbejdet med molekylære maskiner
Molekylære maskiner har potentiale til at revolutionere fremtiden – hvis vi altså kan lære at styre dem. Nu melder SDU-forskere, at de har fundet en metode til at styre de små maskiner, så de bevæger sig i en bestemt retning, fx ind i blodbanen.
Coronavirus
31.03.2020
Forsker: Antal nye corona-smittede forventes at falde inden 2. påskedag
Professor Francesco Sannino fra SDU vurderer, at vi allerede i denne uge eller den næste vil se corona-kurven knække.
Køkkenkultur
17.03.2020
Kobber i knogler sladrer om Middelalderens valg af køkkenredskaber
Hvem af vores forfædre brugte køkkenredskaber af kobber? Og hvor gjorde de det? Det kan nye kemiske analyser af knogler afsløre.
Energi
23.01.2020
Skal fremtidens super-batterier laves af havvand?
Kapløbet om at udvikle genopladelige og effektive batterier til fremtiden er i fuld gang. En lovende mulighed er at gå over til batterier, der baseres på natrium, som findes til overflod i havvand.
20.12.2019
Andreas Mogensens besøg på SDU
Der var fuldt hus i U45, da Andreas Mogensen i forbindelse med fysikforløbet "Fra atomer til galakser" holdt foredrag på SDU.
Topforskere
18.11.2019
Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio. kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.
Kosmologi
15.10.2019
Ny forståelse af mystiske elektromagnetiske felter i universet
Elektromagnetisme blev opdaget for 200 år siden, men oprindelsen af de meget store elektromagnetiske felter i universet er stadig et mysterium.
Antikke pigmenter
14.10.2019
Ukendte gule farver fra Antikken opdaget
Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.
16.09.2019
Træt af pokemons? Nu kan du fange kvarker!
YouTube-prinsessen og fysik-geniet Kvante Karina udkommer med ny app.
Bevilling
08.05.2019
8 naturvidenskabelige projekter modtager tilsammen 25 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond
I dag modtager alle fire institutter under Det Naturvidenskabelige Fakultet bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond. Forskningsprojekterne skal undersøge blandt andet lungebetændelse, kvanteafstande og menneskehjernen.
Publikation
11.04.2019
Ny metode kan guide medicin på rette vej
En af de store udfordringer indenfor nedkæmpelse af sygdom er at få medicinens kemi transporteret hen til de rette organer. Nu har forskere fundet en ny metode at transportere kemiske ’pakker’ rundt i kroppen på.
Bevilling
21.02.2019
Forskere vil kontrollere lysets kvanter
Fremtidens kvantekryptering til sikring af digital kommunikation er blot ét af de områder, som et nyt forskningsprojekt på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci skal udforske med Semper Ardens bevilling fra Carlsbergfondet.
12.12.2018
Hvem kender Mendel og Newton?
Naturvidenskaben hører med til almindelig dannelse
kræftforskning
07.08.2018
Ny indsigt i kræftcellers evne til at reparere sig selv
Håbet er, at vi en dag kan svække kræftceller
18.05.2018
Kemi i bevægelse
Jan O. Jeppesen bygger molekyler, der kan fungere som små maskiner. Kun fantasien sætter grænser for, hvad de kan bruges til, siger SDU-professoren.
01.03.2018
Nu kan du læse astronomi på SDU
SDU er klar til at modtage ansøgninger fra astronomi-interesserede uddannelsessøgende.
14.02.2018
Genbrug af fosfor kan give os mere mad
Verden er ved at løbe tør for fosfor og står dermed overfor en potentiel sultkatastrofe. Det gælder derfor om at genbruge så meget fosfor som muligt, og det kan nu blive signifikant mere effektivt.
22.01.2018
Giftrester skal væk fra vores drikkevand
Rester af sprøjtegifte og andre svært nedbrydelige stoffer bør slet ikke være i vores drikkevand, mener SDU-forsker. Men når nu de er der, gælder det om at få dem fjernet helt, og det kan en nyt koncept inden for vandoprensning være med til at realisere, mener hun.
21.12.2017
4,5 mio. kr. til forskning i nye genopladelige batterier
Lektor Dorthe Bomholdt Ravnsbæk fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci har modtaget 4.490.359 kr. fra Carlsbergfondet til udvikling af billigere og mere energivenlige batterier.
06.12.2017
Sådan ser det ud, når mørkt stof bombarderer Jorden
Det rene zigzag. Måske er det sådan, det foregår, når universets mystiske partikler af mørkt stof rammer Jorden. SDU-forskere kan nu vise det på film.
30.11.2017
Sebastian Hofferberth modtager prestigefyldt ERC Consolidator Grant
Et boost til eksperimentel fysik på SDU
20.11.2017
Ny forskning viser, hvordan kræftceller reparerer sig selv
Nu kan forskere beskrive, hvordan kræftceller ruller og bøjer deres cellemembran for at reparere livsfarlige skader. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications, og kan give viden, der kan vise, hvordan kræftceller kan bekæmpes.
22.09.2017
700 år gammel helgenmyte er (næsten) rigtig nok
Forskere bekræfter, at en gammel poses alder og indhold stemmer overens med myte om Frans af Assisi.
Nyhedsbrev
04.09.2017
Vi er nordiske mestre i fysik og geoscience
SDU ligger helt i top, når det gælder forskning i fysik og geoscience i Norden. Det fremgår af en ny rapport, der har kortlagt de nordiske universiteters forskningspræstationer.
16.08.2017
Forgiftninger fulgte med drikkevandet i Pompeii
De gamle romere var berømte for deres avancerede vandforsyning. Men drikkevandet i rørledningerne blev formentlig forgiftet i et omfang, der kan have ført til daglige problemer med opkast, diarre, leverskader og nyreskader. Det viser analyser af vandrør fra Pompeii.
01.06.2017
Ny opfindelse kan redde flere forsøgsdyrs liv
Mus, rotter, grise og hunde er bare nogle af de dyr, der må lægge krop til for at forskere kan teste nye stoffer, som måske kan blive til helbredende medicin. SDU-forsker har opfundet ny metode, der kan gøre mange dyreforsøg overflødige.
08.05.2017
Ny måde at afsløre ecstasy på
Egentlig er ambitionen at bygge molekylære maskiner, men undervejs har molekylerne vist forskerne en måde at afsløre ecstasy på. Det kan føre til mere pålidelige narkotests.
09.03.2017
Nu kan museumsgenstande testes uden at tage skade
Slut med at kradse små prøver af historiske genstande.
20.02.2017
Massens oprindelse og naturens naturlighed
Stof i universet vejer noget. Men elementarpartiklerne fødes masseløse, så hvad er massens oprindelse? Når det kendte stof kun udgør en lille del af massen i Universet, hvad består universet da af? Og er naturen overhovedet naturlig?