Skip to main content
DA / EN

Kaare Lund Rasmussen

Professor Emeritus

Telefon: 2871 3709
Email: klr@sdu.dk
Webside: https://www.sdu.dk/en/forskning/chart

Forskning i CHART

Arkæometrisk forskning beskæftiger sig med kemiske undersøgelser kulturarvsmateriale. Det kan være alle former for objekter af kulturarvmæssig værdi: ting fundet af arkæologer i udgravninger, middelalderlige bygninger, håndlavede objekter af enhver art, kunstværker, skriftlige materialer og meget mere. Objekterne skal dog have overlevet og til en vis grad være bevaret i dag. Studiet af kulturarv er ikke udelukkende begrænset til humaniora. I de sidste fire eller fem årtier har naturvidenskaben i stigende grad været involveret i at løse fortidens gåder ved at studere kulturarvsgenstande.

 

I CHART tager vi udfordringen op med at undersøge kulturarvsobjekter på et internationalt plan ved hjælp af analytisk kemi. Vi tilstræber at gøre en forskel på den internationale scene ved at udvikle nye analytiske metoder, undersøge genstande af national og international interesse, og ved altid at sikre samarbejde mellem naturvidenskab og humaniora. Vi producere ikke endelige eller stå-alene svar; i stedet stræber vi efter at opnå løsninger sammen med kolleger fra humaniora. I vores forskningslaboratorier krydser vi dagligt grænsen mellem naturvidenskab og humaniora.

 

Aktuelle forskningsområder i CHART

  1. Sporstoffer i middelalderlige knogler
  2. Undersøgelser af interessante enkeltindivider fra middelalder og renæssance
  3. Analyser af jord i nærheden af rester af humane individer
  4. Termoluminscensdatering (TL) af mursten og keramik
  5. Proveniensbestemmelse af mursten og keramik ved TL, magnetisk susceptibilitet og XRF
  6. Bestemmelse af maksimal brændingstemperatur for keramik
  7. Farvemålinger af keramiske materialer
  8. Analyser af maling og andre bløde materialer såsom pergament
  9. Luftkemi i udstillingsmontre og indendørsmiljøer

 

Forskningssamarbejde i CHART

CHART har gennemført forskningsprojekter i samarbejde med en række nationale og internationale museer, kulturarvsmyndigheder og universitetsforskningsgrupper. Vores store samarbejdsprojekter har været/er: Bones4Culture, Ophelia, TheCityDwellers og i øjeblikket The Danish Lombardian Connection.