Skip to main content
DA / EN

Målgruppe: Samfundsfagsklasser i 2.g.

Region Syddanmark og SDU afvikler den fjerde udgave af Et Sundere Syddanmark i januar 2025. https://ouh.dk/forskning-og-innovation/puljer-og-fundraising/sundere-syddanmark-opslag

Et gymnasiepanel er tilknyttet dette projekt og gymnasieleverne deltager som det ’unge talerør’ fra november 2024 og med afslutning i januar 2025.
Forskerne fra "Et Sundere Syddanmark", får dermed lidt ekstra hjælp fra gymnasieleverne, som giver deres bud på en formidling af forskningsprojekterne, og dermed bliver eleverne aktive medborgere.
Baggrunden for projektet er at sundhedsforskning skal være til gavn for den enkelte borger og folkesundheden generelt. Inddragelse af borgerne omkring sundhed er derfor kernen i "Et Sundere Syddanmark".

Gymnasieprojektet er primært for samfundsfagsklasser i 2. g, men 1. og 3. klasser er også velkommen.
Lærere som deltager bliver inviteret med i udviklingen af læringsmaterialet og inviteres derudover til at deltage i en-dagskurset, en MasterClass i uge 46.

Eleverne vil under projektet lave dataindsamling og inddrage borgerne. Derudover interviewer eleverne de fem forskere. Der afholdes en finale, hvortil eleverne udformer en konference-poster og forbereder et pitch.

For at kvalificere sig til finalen, skal de gennemføre 6 moduler (60-90 min. hver), som de får adgang til via en online læringsplatform.
Her vil der være videoer, tekster og dilemmaer som giver eleverne den nødvendige baggrundsviden. Emnerne er bl.a. ulighed i sundhed, Citizen Science som samfundsfaglig metode og fake news.

Foreløbig oversigt over projektet: 

Uger 2024/25

Forløb

Uge 46

MasterClass for lærerne

Uge 47-50

Grundforløb for alle klasser - Moduler på gymnasierne

Uge 2-4

Posterkonkurrencen for 3 klasser

uge 3 eller 4

besøg på TV2/Fyn i Odense og TV/Syd Kolding

uge 3

Forskerdag med ESS25 forskerne

uge 4

ESSGYM25 finale i Odense

I 2019 deltog 3 gymnasieklasser fra Tornbjerg og Grindsted 
I 2022 deltog 9 gymnasieklasser fra Grindsted, Kolding, Aabenraa, Søndersø (Nordfyns), Odense (Tornbjerg) og Glamsbjerg (Det Blå Gymnasium/Vestfyns).
I 2023 deltog 4 gymnasieklasser fra Rødkilde Gymnasium, Odense Tekniske Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium.

Medieomtale: https://www.tvsyd.dk/syd-og-soenderjylland/gymnasiepanel-hjaelper-forskere-med-at-vinde-2-millioner-kroner

Hvis du ønsker at tilmelde en gymnasieklasse, eller vil vide mere, så kontakt projektleder Berit Elisabeth Alving balving@bib.sdu.dk Deadline 28. juni 2024

Prospekt - Et Sundere Syddanmark og Citizen Science

Et gymnasieprojekt i 2024-25

Syddansk Universitet og Region Syddanmark inviterer gymnasier i regionen til at deltage i et gymnasieprojekt om Citizen Science.

Hent prospektet her (PDF)

Sidst opdateret: 09.07.2024