Skip to main content
DA / EN

Nyheder 2021 fra Det Naturvidenskabelige Fakultet

  • 22.12.2021

    Kødædende dyr er mere tilbøjelige til at få kræft

    Det viser nyt studie af kræft hos pattedyr i zoologiske haver. Forskerne finder også, at hovdyr virker resistente over for sygdommen. Kan det lede os på sporet af naturlige, ugiftige kræftbehandlinger for mennesker?

  • 16.12.2021

    Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester

    Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.

  • 29.11.2021

    Vil du med på digitalt museum?

    Flere og flere kulturinstitutioner går online, og efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt fx i koncentrationslejren Bergen-Belsen.

  • 17.11.2021

    Er det rigtigt, at aftensnacks feder mere?

    Efter tarmen er leveren det første organ, der møder al den næring, vi indtager. For at fungere optimalt, skal leveren have ordentlige arbejdstider – ellers øger du risikoen for at blive overvægtig og udvikle diabetes.

  • 12.11.2021

    Dybhavsgrave bliver ved at overraske

    Særlige bakterier, der tiltrækkes af kvælstof, har uden de store problemer tilpasset sig det ekstreme tryk 10 km under havets overflade, afslører nyt studie. Bakterierne har betydning for klodens CO2-kredsløb, derfor er det vigtigt at forstå deres aktivitet og udbredelse.

  • 28.10.2021

    SDU er først i Danmark med prestigefyldt bæredygtigheds-certificering

    Som de første i Danmark har laboratorier på SDU fået bæredygtigheds-certificering fra Green Lab. Det er lykkedes medarbejdere at reducere energiforbruget markant.

  • 27.10.2021

    Symptombehandling af Parkinsons sygdom er ikke nok

    Vi kan lindre Parkinsonspatienters lidelser, men det er endnu ikke muligt at kurere selve sygdommen. Patienterne fortsætter med at få det værre, som sygdommen skrider frem. Derfor vil læge og ph.d. Helle Bogetofte Barnkob dedikere sin forskerkarriere til at finde ud af, hvordan man bremser sygdommen.

  • 27.10.2021

    Mikroplast fra dæk – hvor stort et problem er det?

    Bildæk er en stor kilde til mikroplast i miljøet – både når de slides ved kørsel, når de genbruges til f.eks. kunstbaner, eller når de repareres. Et dansk/kinesisk forskerhold har forsøgt at danne sig et overblik over, hvad man ved om plastpartiklerne og deres effekt på dyr og mennesker.

  • 22.10.2021

    Nyhed om gorillaer og Covid-19 trækkes tilbage

    Forskerne bag et studie om, hvordan Covid-19 kan påvirke bestanden af vilde gorillaer, har opdaget en fejl i deres studie og har netop trukket deres videnskabelige artikel tilbage. Derfor har SDU pr. 6. december 2021 også besluttet at trække nyheden, der omtaler resultaterne, tilbage.

  • 20.10.2021

    Nyt EU-projekt vil diagnosticere sjældne sygdomme bedre og hurtigere

    Kunstig intelligens og screening af nyfødte er grundpillerne i nyt internationalt projekt til 25 mio. euro.

  • 12.10.2021

    Nyt center. Ny teknologi. Ny horisont. Forskningsfelt tages til nye højder!

    Med indvielsen af Nikon Center of Excellence for Molecular Biomedical Imaging på Syddansk Universitet bliver SDU i stand til at bidrage med mere banebrydende viden og nye indsigter inden for sundhedsområder som fedme-, neuro- og kræftforskning til gavn for fremtidige patienter.

  • 07.10.2021

    SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand

    Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.

  • 20.09.2021

    En tredjedel af verdens træ-arter er udrydningstruede

    Ny rapport om tilstanden blandt verdens træer er en øjenåbner, mener planteekspert på SDU.

  • 13.09.2021

    Flere GM-fødevarer på vej til forbrugerne

    EU har givet tilladelse til import af genmodificeret majs, soya, raps og bomuld. Men er GM-afgrøder sikre? Og skal vi dyrke dem i Danmark?

  • 23.08.2021

    Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?

    Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.

  • 11.08.2021

    Tab af ålegræs koster dyrt på klimakontoen

    Ålegræs forsvinder mange steder i verden, og dermed forsvinder også naturens egen effektive binding af kulstof og kvælstof.

  • 01.07.2021

    Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk

    Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.

  • 24.06.2021

    IMADA oplever stærk succes med hjemtag af forskningsmidler

    I det forgangne halvår er det lykkedes IMADA at søge og få en række afgørende forskningsbevillinger. Senest har Novo Nordisk Fonden bevilget 46,2 millioner kroner til Daniel Merkles projekt MATOMIC.

  • 16.06.2021

    Du kan ikke snyde døden

    Levealderen er steget, og vi kan kurere stadig flere sygdomme. Betyder det, at vi i fremtiden kan udskyde døden og leve længere og længere? SDU-forskere er med i studie, der viser, at biologien har udlagt klare linjer for vores aldringsproces.

  • 08.06.2021

    Marsvin i overraskende avanceret gruppejagt

    Droneoptagelser viser, at marsvin kan være mere sociale og samarbejdende end hidtil troet.

  • 07.06.2021

    Sangfugle udviser ekstrem muskelkontrol

    De gør det ikke for din skyld. Heller ikke for H.C. Andersen og alle de andre digtere, der er blevet betaget af sangfugle i tidens løb. Det handler om benhård konkurrence, og nu afslører et nyt studie, at sangfugle har helt ekstremt detaljeret kontrol over hver enkelt muskelfiber, når de synger.

  • 26.05.2021

    Kviksølv hober sig op i dybhavsgravene

    Dybhavsforskere har fundet overraskende høje kviksølv-koncentrationer i Stillehavets dybhavsgrave.

  • 28.04.2021

    Mangrover og havgræsser suger mikroplast til sig

    Mikroplast ender ikke kun på åbent hav – faktisk havner en hel del også i kystzonernes økosystemer, og det kan true dyrelivet, viser nyt studie.

  • 21.04.2021

    Farvel industri, goddag fordybelse

    René Holm forlader farma-industrien for få mere tid til forskning på SDU

  • 16.04.2021

    Havets historie skal skrives om

    Urhavet – eller i hvert fald dele af det – kan have mindet mere om nutidens have end hidtil troet. Det viser nyt studie fra SDU.

  • 13.04.2021

    Superforsker til Odense

    Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.

  • 25.03.2021

    Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

    Det Danske Studenter CubeSat Program, DISCO, vil i samarbejde med den nordjyske virksomhed Space Inventor sende sin første satellit op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022.

  • 19.03.2021

    Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

    Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

  • 11.03.2021

    Kvinder i forskning: Carolin Löscher

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 10.03.2021

    Mundbind er en tikkende plastikbombe

    Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.

  • 08.03.2021

    SDU intensiverer fokus på rummet i SDU Galaxy

    For at sikre studerende de bedste kompetencer til at gribe mulighederne i rumfartens nye guldalder samler Syddansk Universitet forskning og udvikling i rum og rumrelateret teknologi i netværket SDU Galaxy.

  • 08.03.2021

    ”Jeg føler mig altid lyttet til”

    SDU’s første kvindelige dekan Marianne Holmer tiltrådte som dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet for et års tid siden. Hun føler sig bestemt anderledes end sine mandlige kollegaer, men mener, at det handler lige så meget om hendes personlighed som hendes køn.

  • 04.03.2021

    Lungerne hjælper frøer med at finde en mage

    Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.

  • 03.03.2021

    Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?

    Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.

  • 11.02.2021

    Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!

    De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.

  • 09.02.2021

    Danske og Europæiske Cybermesterskaber skal sikre den digitale fremtid

    Institut for Matematik og Datalogi på SDU er med til at afholde de første danske cybermesterskaber.

  • 09.02.2021

    Nyt våben mod resistente bakterier

    Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.

  • 01.02.2021

    Jesu apostle videnskabeligt undersøgt

    I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.

  • 25.01.2021

    Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme

    Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.

  • 20.01.2021

    Boost til udviklingen af nye, avancerede materialer

    Nyt instrument forbedrer analyse af high-tech nano materialer

  • 14.01.2021

    Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?

    Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.

  • 12.01.2021

    Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden

    Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.