Skip to main content
DA / EN

Afstem forventninger med din(e) ph.d.-vejleder(e)

Din(e) vejleder(e) spiller en afgørende rolle i din ph.d.-uddannelse. De hjælper dig med at udvikle dine forskningsfærdigheder, give sparring og sikre fremdrift i dit projekt. Derfor anbefaler vi, at du og din vejleder fra starten af jeres samarbejde har en ærlig dialog om jeres gensidige forventninger – både når I udfylder dokumentet Expectations in Supervision (PDF) sammen og løbende gennem hele forløbet.

Her er nogle centrale emner, du/I bør komme omkring:

Definér dit projekt og afklar graden af selvstændighed

Mange ph.d.-projekter er en del af større forskningsprojekter med foruddefinerede mål. Afstem disse med din vejleder tidligt i forløbet.

Aftal, hvilke dele du selvstændigt kan – og forventes at – udvikle. En tidlig samtale om forventningerne til din selvstændighed kan forebygge misforståelser og konflikter senere.

Planlæg din vejledning

Vejledernes tilgang til vejledning varierer. Nogle er tæt involveret i den daglige planlægning, mens andre forventer, at du selv styrer din tid. Afklar:

  • Hvor ofte I holder vejledningsmøder.
  • Hvem der tager ansvar for planlægning, dagsorden og referater.
  • Hvordan I kommunikerer, hvis en af jer er i udlandet.

Selv hvis din vejleder har en ”åben dør”-politik, anbefaler vi faste, planlagte møder, hvor I ikke kun diskuterer dit forskningsprojekt, men også andre aspekter af din ph.d.-uddannelse. Det giver mulighed for at adressere udfordringer i tide.

Hvis du har en eller flere medvejledere, bør du afklare deres roller og hvordan, hvornår og i hvilke situationer du kan inddrage dem.

Bliv en del af forskningsgruppen

Som ph.d.-studerende indgår du i et større forskningsmiljø med møder, journal clubs og andre faglige og sociale aktiviteter. At engagere sig i gruppen er vigtigt for både din trivsel og dit akademiske netværk. Tal med din vejleder om, hvordan du bedst bliver integreret i forskningsgruppen.

Aftal arbejdstider og tilstedeværelse

Forskere arbejder ofte fleksibelt – lange dage i travle perioder og kortere dage i andre. Tal med din vejleder om, hvordan arbejdstider og tilstedeværelse normalt håndteres i gruppen. Hvis du har særlige behov, f.eks. på grund af familieforpligtelser, bør dette drøftes tidligt.

Planlæg din skriveproces

Videnskabelig skrivning er en kompetence, der tager tid at udvikle. Afklar tidligt, hvordan din vejleder foretrækker at arbejde med manuskripter og feedback. Det kan også være nyttigt at få en introduktion til, hvordan medforfatterskab typisk håndteres i din forskningsgruppe.

SDU tilbyder kurser i videnskabelig skrivning og kommunikation. Se universitetets side med kurser for mere information.

Prioritér din tid

Din ph.d.-tid vil være fyldt med forskning, undervisning, konferencer, netværk, kurser og andre aktiviteter. En god tidsplan kan gøre en stor forskel. Tal med din vejleder om, hvordan du strukturerer dit projekt, og hvordan du bedst prioriterer dine opgaver.

SDU tilbyder kurser i ph.d.-planlægning og projektstyring. Se universitetets side med kurser for mere information.

Har du brug for mere hjælp?

Hvis du oplever udfordringer, som din vejleder ikke kan eller bør håndtere, kan du altid kontakte instituttets ph.d.-administrator. Vi kan hjælpe med både personlige og praktiske og problemstillinger. Se kontaktinfo her.

At forventningsafstemme tidligt og løbende er en af de bedste investeringer, du kan gøre i din ph.d.-rejse. Start dialogen i dag!

Institut for Matematik og Datalogi

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 2387

Sidst opdateret: 19.03.2025