
Fra praktikant til fuldmægtig
Ninna Henneberg Andersen landede sidste år en praktikplads i Miljøstyrelsen, og i dag er hun ansat som fuldmægtig i et barselsvikariat. Læs om hendes karrierevej ind i styrelsen.
Miljøstyrelsen har dannet en solid ramme om starten af Ninna Henneberg Andersens arbejdsliv. Allerede mens hun studerede statskundskab, fik hun interesse for miljø og miljøpolitik. Hun drømte derfor om at få en praktikplads i styrelsen i løbet af studiet.
Dengang var der intet jobopslag, men hun ringede og talte med styrelsen. Det endte med, at hun blev praktikant i afdelingen Cirkulær Økonomi og Affald.
-Jeg er enormt glad for, at jeg fik det praktikforløb. Det giver virkelig overblik og indsigt i opgaverne på en arbejdsplads at være der fuld tid. Da praktikken udløb, fik jeg job som studentermedhjælper. Jeg skulle til at skrive speciale og lavede også et specialesamarbejde med styrelsen, fortæller Ninna.
Alsidige arbejdsopgaver
Da Ninna havde afleveret speciale, startede hun i et barselsvikariat i den samme afdeling.
- Mine dage er alsidige. Jeg arbejder blandt andet med kvalitetssikring af affaldsdata. Som udgangspunkt skal alle, som modtager affald i Danmark, indberette, hvad de modtager, og det er meget datatungt. Og så har jeg for eksempel haft en koordinerende rolle på et projekt, hvor Miljøstyrelsen i samarbejde med Region Midtjylland og Region Hovedstaden søger midler fra EU.
Hun gør god brug af de kompetencer, hun har lært på studiet. Blandt andet når det er nødvendigt at overskue og strukturere store mængder data og læsestof – det er noget af det vigtigste i hendes job.
En dynamisk arbejdsplads
Ninna har netop fået lovning på en etårig projektstilling i Miljøstyrelsen, som altså ikke slipper hende efter barselsvikariatet. Hun kan godt lide den gode dynamik, der er i styrelsen, fordi så mange fagligheder arbejder inden for samme fagområde.
Arbejdet som fuldmægtig kan være travlt, og man skal holde øjnene på bolden, når man er ansat i en politisk organisation.
-Man skal være en ninja til at administrere sin mailindbakke. Jeg starter altid min dag med at få overblik over møderne i min kalender og tjekke min ”to do liste”. Og så er det værd at huske, at når man arbejder i staten og udgør en del af et ministerium, kan tingene hurtigt blive politiske og få stor mediebevågenhed, og det kræver, at man derfor altid skal være meget velovervejet i sin kommunikation.
Fem jobsøgningstip fra HR i Miljøstyrelsen
- Kontakt os gerne og spørg specifikt i stedet for at spørge for bredt. Mange ting står på hjemmesiden. Det er en virkelig god ide at tjekke den, inden du taler med os.
- Vis din gode energi og lyst til jobbet. En god kandidat kan både være den supernørdede med fokus på detaljen, og generalisten, der kan byde ind med mange forskellige kompetencer.
- Er du generalist, så gør dig klart ud fra, hvad du har lært på dit studie, hvilken retning du har lyst til at gå i – og synliggør gerne, hvilke styrker du har, for I kan så meget. Er du god til at håndtere projekter? Eller er din styrke i skriftlig formidling?
- Endelig skal du tænke over, at du bliver ansat som embedsmand. Det er vigtigt at være bevidst om, at du som embedsmand ikke må ikke lade din egen politiske holdning få indflydelse på dit virke som ansat i en styrelse.
- Får du afslag, må du ikke lade dig slå ud! Vi har haft dygtige kandidater, der først fik job 6. gang, de søgte, fordi det var der, det viste sig, at kandidaten matchede perfekt til stillingen.
Søg job i en styrelse
I 2020 samles styrelser og andre statslige arbejdspladser til en digital karrieremesse for højtuddannede d. 12. november. Tjek deres jobopslag for både praktikstillinger og faste jobs, chat med dem og hør et oplæg om at gøre karriere i en styrelse.