Skip to main content
DA / EN

Tvillingforskning

Videnskabelige analyser af data fra tvillinger kan bidrage til at identificere genetiske og miljømæssige årsager til at sygdomme opstår og udvikles - herunder betydningen for menneskets udviklings- og aldringsproces.
 

Arv og miljø

Menneskets arv og miljø hører sammen. Ethvert menneske befinder sig til enhver tid i et miljø og det tager en række egenskaber, det har arvet, med ind i dette miljø. Det vi er i stand til at iagttage, er et produkt af samspillet mellem arv og miljø. Tvillinger kan bidrage med nyttig viden, når man ønsker at studere, hvor meget og hvordan gener og miljø påvirker komplekse forhold som fx udvikling og helbred.

Tvillingstudier

Sundhedsvidenskabelig forskning med tvillinger gennemføres for at finde ud af, hvorfor mennesker udvikler forskelle. Tvillinger er interessante for forskningen, fordi de ligner hinanden. De har delt livmoder og er født på samme tid. De følges ad i tid og alder.

Tvillinger er som regel vokset op i samme familie med ens opvækstvilkår og – hvis de er énæggede - har de samme gener. Hvis enæggede ligner hinanden mere med hensyn til et bestemt træk end toæggede gør, tyder det på, at genetiske faktorer spiller en rolle for det pågældende træk.

Tvillinger behøver altså ikke at være ens – og ofte er det kun den ene tvilling, der får en given sygdom, mens den anden ikke rammes. Hvorfor? Dette ønsker den epidemiologiske forskning at finde svar på.

Genernes rolle

Det er vanskeligt at afgøre, hvorfor vi ligner hinanden inden for familier. Vi ved ikke, om det er fordi vi deler livsvilkår, eller fordi vi deler gener. Derfor kan det betragtes som naturens gave til forskningen, når der bliver født mennesker, der er genetisk ens – dvs. det samme individ to gange. Det betyder, at vi fx kan følge enæggede tvillingers aldringsproces og sammenligne med toæggede tvillinger, der deler ca. halvdelen af deres gener og dermed ligner hinanden som almindelige søskende.

Det Danske Tvillingregister

I Danmark har vi usædvanligt gode muligheder for at gennemføre forskningsprojekter med tvillinger. Dette skyldes, at Det Danske Tvillingregister omfatter næsten alle tvillinger født i Danmark siden 1870 og frem til i dag og er hermed blandt de største og mest omfattende tvillingregistre i verden.


EBB - Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 3029

Sidst opdateret: 31.05.2021