Skip to main content
DA / EN

Nyt center skal forske i at gøre computere hurtigere

Center for Nano Optik skal lege med lys for at skabe hurtigere og mere effektive computere

I et nyt center for nano optik på Syddansk Universitet skal forskerne udnytte lys til at øge effektiviteten i en lang række teknologier. Det, der med et andet ord hedder optisk teknologi, skal blandt andet give os supercomputere og gøre solceller mere effektive.

På internettet bevæger havet af informationer sig gennem lyslederkabler, og det gør informationerne lynhurtige. Men når informationerne når computeren, så foregår hastigheden i snegletempo, fordi informationerne på computeren bliver ledt gennem gammeldags elektriske ledninger.

 - En ferie-ramt kø på motorvejen i Tyskland er intet at regne i forhold til den trafikprop, som informationer møder, når de skal ind i computeren. Lysledere kan føre væsentlig mere information end elektriske kabler, siger professor Sergey I. Bozhevolnyi fra Institut for Teknologi og Innovation, som skal lede det nye center.

Manipulerer lys

Optik handler om at manipulere lys. Nano betyder, at det foregår i bittesmå enheder, hvor forskerne er nødt til at bruge specielle mikroskoper. Det er blandt andet forskning i nano optik, som har givet os Blu-ray DVD’er og kan lede til endnu hurtigere bredbåndsforbindelser.

- Når information fra internettet ender på computeren, så går den fra at blive ledt af lys til at blive ledt af bearbejdet af elektriske kredsløb. Det svarer til, at bede alle passagerer på en jumbojet om at skifte til hestevogn, siger professor Sergey I. Bozhevolnyi.

Supercomputere

Center for Nano Optik har fået en solid støtte fra EU til at forske i at udvikle supercomputere, hvor informationerne kan blive lynhurtige ved hjælpe af optiske lysledere og kredsløb.

- Nano optik handler om, at vi leger med lyset for at skabe nye teknologiske muligheder, der vil gøre vores hverdag bedre. Øge effektiviteten og sikkerheden på en lang række af teknologier som computere og solceller, fortæller Sergey I. Bozhevolnyi.

Kontakt:

Professor Sergey I. Bozhevolnyi tlf. 20585128, e-mail seib@iti.sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 02.08.2013