Skip to main content
DA / EN

“Gør noget!”: Et praksisorienteret forskningsprojekt om forebyggelse af seksuel chikane (SUSH)

 

Projekt titel

“Gør noget!”:
Et praksisorienteret forskningsprojekt om forebyggelse af seksuel chikane (SUSH)

Eva Gemzøe Mikkelsen

Kristian Stampe Nielsen

Projektansvarlig

Eva Gemzøe Mikkelsen

Projektet indgår i Kristian Stampe Nielsens Ph.d.-projekt: "Udforskning af vidners roller i kønsbaseret vold og chikane på arbejdspladsen"

Projektbeskrivelse

Formål:

Målet med det nordiske SUSH-projekt er at identificere og afprøve metoder og redskaber, som virksomheder kan anvende mhp. forebyggelse af seksuel chikane (SC). Metoderne og redskaber omfatter et fokus på kønnede antagelser og intersektionalitet i SC som fænomen. Den danske del af projektet fokuserer på at afprøve og evaluere den forebyggende intervention "Grib ind - overfor krænkende handlinger af seksuel karakter". Grib ind redskabet er et dialogbaseret, brugervenligt standardiseret interventionsværktøj, som organisationer selv kan anvende i arbejdet med at forebygge seksuel chikane. Interventionen anvender bl.a. korte cases/vignetter, der skildrer virkelige situationer, karakterer og dynamikker, som er lette at identificere sig med.

Formålet med interventionen i den danske del af SUSH-projektet er at øge de deltagende medarbejdere og lederes 1) bevidsthed om seksuel chikane, 2) bevidsthed om de negative konsekvenser af passiv eller medløbende vidneadfærd, 3) bevidsthed om mulige risikosituationer for SC, samt 4) øget konstruktiv/prosocial vidneadfærd blandt deltagere.

Interventionen inkluderer et endagsseminar eller workshop for ledere og medarbejderrepræsentanter mhp. at klæde disse på til at planlægge og gennemføre samt efterfølgende deltage i evalueringen af interventionen.

Hovedformålene med den danske del af projektet er således at:

  • Gennem interviews og surveys at teste effekten (e.g. ændringer i viden, holdninger og handlinger) af interventionen ”Grib ind overfor krænkende handlinger af seksuel karakter”.
  • Gennem interviews at undersøge hvilke organisatoriske forhold, der kan hhv. fremme eller hæmme interventionens gennemførelse og effekt.

 

Baggrund:

Flere danske og internationale undersøgelser har vist, at seksuel chikane (SC) er et problem i mange organisationer. Særligt unge kvinder, kvinder fra etniske minoriteter, migrantarbejdere og LBTQ+ personer er oftere udsat for SC på arbejde. SUSH-interventionerne er bygget på to innovative perspektiver: 1) det økologiske perspektiv (sammenhængen mellem alle niveauer og dele af en organisation), 2) teorien om intersektionalitet, hvor køn, etnicitet og andre magtrelationer er indbyrdes forbundet og kan øge sårbarheden for enkeltpersoner og grupper. Således flytter SUSH projektet forebyggelse af seksuel chikane videre end det typiske scenarie ”hvid heteroseksuel mand chikaner hvid kvinde”, der ofte anvendes i materiale, som anvendes til forebyggelse af seksuel chikane.

 

Metoder:

Undersøgelsen anvender et mixed-method design til at undersøge effekten og processen af ”Grib ind – overfor krænkende handlinger af seksuel karakter”. Effekterne vil blive målt ved brugen af spørgeskemaer samt gruppeinterviews ved baseline (T1) og ved opfølgning (T3) i den deltagende organisation. De kvalitative data bruges til at understøtte og forklare de kvantitative data ved at forbinde dem med hinanden i analyse- og fortolkningsfasen. I denne undersøgelse bruges de kvantitative data til at måle effekten af interventionen og de kvalitative data bruges til; at give dybde ved at belyse deltagernes oplevelse, til at forstå interventionsprocessen, og til at undersøge fremmende og hæmmende faktorer i implementering af interventioner af denne type.

 

Perspektiver:

SUSH-projektet vil give værdifuld viden om forebyggelse af seksuel chikane på tværs af tre nordiske lande. Det forventede resultat er udvikling og evaluering af interventioner til forebyggelse af seksuel chikane. De forventede direkte effekter af de implementerede SUSH-interventioner er øget viden og bevidsthed om seksuel chikane og dens negative konsekvenser samt øget bevidsthed om effekterne af passiv eller medløbende vidneadfærd, risikosituationer for seksuel chikane samt øget konstruktiv vidneadfærd blandt deltagerne. Den langsigtede effekt af SUSH er at udvikle gode og virksomme interventioner mod seksuel chikane på arbejdspladsen. Der findes i øjeblikket relativt få velafprøvede interventioner mod seksuel chikane og dem der findes, er ofte ikke teori- og forskningsbaserede. Såfremt at det er muligt at finde yderligere midler, er det langsigtede mål med projektet at afprøve interventionen i flere virksomheder og at lave instruktionsfilm som også har fokus på intersektionalitet, og som vil være gratis tilgængelige i de nordiske lande til brug for arbejdspladser. Herudover er det planen, at udvikle og afprøve kvantitative instrumenter, som kan måle vidneadfærd før og efter SUSH-interventioner. 

Startdato og forventet slutdato

01.01.2022 - 30.06.2023

Projektet udføres under

THRIVE forskningsgruppe

Samarbejdspartnere

Brita Bjørkelo (Professor, Politi Høgskolen), Linda Lane (Lektor, Göteborg Universitet), Ulla-Carin Hedin (Professor, Göteborg Universitet), Celine Pedersen (Projektmedarbejder, Politi Høgskolen) og Kristian Stampe Nielsen (Ph.d.-studerende, SDU).

Finansiering

Nordisk Ministerråd

Nøgleord

Sexchikane, intervention, forebyggelse, interventionsforskning, vidner, kvalitativ forskning, kvantitativ forskning, mixed-method studie, kønsbaseret chikane, organisationer, arbejdsmiljø, intersektionalitet



Sidst opdateret: 09.04.2024