Skip to main content
DA / EN
3D-priint

3D-print i metal nu for de fleste

Fabrikant Mads Clausen Fond bevilliger 90.000 kr. til metalprinter til Center for Industriel Mekanik

Af Charlotte Bolding Andersen, 17-12-2020

Det er tydeligt, at SDU’s facilitet til hurtig fremstilling af prototyper, også kaldet ‘the Core’, har slået sin popularitet fast ved at have gennemgået en markant udvikling igennem de senere år. 3D-print har udgjort en central rolle i aktiviteterne i den forbindelse for både studerende, forskere og lokale virksomheder.

Hidtil, har de anvendte teknologier til 3D-printning på Center for Industriel Mekanik på Institut for Mekanik og Elektronik i Sønderborg været Fused Filament Fabrication (FFF) og Vat Photopolymerization, forbeholdt thermoplastic extrusion og resin hardening. Udvidelsen hen imod 3D-print i metal er et naturligt næste skridt, der skaber et langt bredere designrum med en rentabel finjustering af de ellers alt for dyre omkostninger ved specialfremstilling af metalkomponenter.

Indtil for ganske nylig har omkostningerne ved 3D-print i metal været en velkendt ulempe. Nye fremskridt inden for metalholdigt FFF Filament (Aluminum Filament™) sammenholdt med en øget præcision ved moderne ikke-industrielle 3D-printere åbner nu op for muligheder for at 3D-printe emner i metal til en brøkdel af udgifterne forbundet med industrielle 3D-printere til metal. Processen beror på at 3D-printe en blanding af polymer med en høj koncentration af metal, som så sintrer i en ovn for at fjerne polymerbindemidlet og producere emner udelukkende i metal (se processen nedenfor).

Bevillingen fra Fabrikant Mads Clausen Fond gør det nu muligt for Center for Industriel Mekanik at etablere en facilitet til hurtig fremstilling af prototyper i metal på SDU Sønderborg. - Udover at SDU således udvider de nuværende anvendelsesmuligheder til 3D-print til også at omfatte fremstilling af f.eks.  optimerede ventiler, kølere samt elektriske kredsløb til conformal 3D-printning, vil den nye facilitet være et ekstra aktiv for den kommende ingeniøruddannelse i maskinteknik, da det vil være med til at tiltrække nye kandidater og placere SDU Sønderborg i regionens forreste akademiske række.

Kontakt

Kontakt venligst Ingeniør og Ph.d.-studerende Andrei-Alexandru Popa for yderligere information om projektet: andrei@sdu.dk – Tlf. 6550 1226.

Redaktionen afsluttet: 17.12.2020