Skip to main content
DA / EN

Klimakonference nåede frem til vigtige konklusioner

'100 % Climate Neutrality’ på Alsion tiltrak over 400 deltagere fra hele Europa

Af Sune Holst, suneholst@mci.sdu.dk

Deltagerne blev oplyst om den seneste forskning inden for vedvarende energi, ligesom det blev gjort klart, at regeringer og lande ikke kan løse klimaudfordringerne alene – de har brug for opbakning fra civile, industri, byer og kommuner.

Det handler om, hvilken verden vi efterlader til vores børn. Der skal handles nu. Jeg nægter at leve i en verden af ignoranter, som ikke tager klimaudfordringerne seriøst. Jeg er ligeglad med, hvor ignoranterne kommer fra eller hvilket land de er præsident for. Der blev talt med store bogstaver, da rektor for SDU Henrik Dam gik på scenen og bød velkommen til denne uges klimakonference på Alsion i Sønderborg. Konferencen var foruden SDUs Mads Clausen Institut i Sønderborg arrangeret af Hochschule Flensburg, Europa-Universität Flensburg, ProjectZero, Klimapakt Flensburg, CLEAN og Sønderborg Vækstråd. Målet med konferencen var at udveksle viden om, hvordan man arbejder mest effektivt hen mod 100 procent klimaneutralitet på dansk grund – og i hele verden.

Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, lod i sin velkomsttale forstå, at kommunen sammen med ProjectZero allerede har taget de første, vigtige skridt. I kraft af et stærkt samarbejde med lokale aktører, har Sønderborg formået at nedskære kommunens CO2-udledning med 35% siden 2007.  Næste milepæl er at nå en reducering på 50 % inden 2020, lød det fra borgmesteren.

Hvis ikke blot dette mål men også FN’s klimamål fra Paris-aftalen i 2015 skal nås, kræver det handling nu, som SDUs rektor sagde fra talerstolen. Han fik opbakning fra præsidenten for Europa-Universität Flensburg, Werner Reinhart.

Forskerne bliver nødt til at klatre ned fra deres elfenbenstårn og lade deres stemme blive hørt i den offentlige debat.

Alle må handle

Det er dog ikke kun forskernes ansvar at redde vor jord. Kloden smelter bogstaveligt talt omkring os, og de fremmeste videnskabsmænd på klimaområdet anser det for usandsynligt, at vi kan holde os under en temperaturstigning under to grader frem mod år 2100. Derfor kræver det også øjeblikkelig handling fra industri, byer, kommuner, samt dig og mig.

Mange siger, at klimatopmødet i København var en stor fiasko. Og selvfølgelig var det en fiasko i den forstand, at de mål, som blev stillet op, hverken var ambitiøse nok eller levede op til, hvad vi havde håbet og forventet. De erfaringer vi gjorde os i København var imidlertid alligevel uvurderlige; nemlig, at hvis vi ønsker at løse klimaudfordringerne, så er det ikke nok at overlade det til statsledere og nationer, for uden opbakning fra byer og borgmestre, industrien og virksomhedsledere, forskere og befolkningen, er det ikke muligt, lød det fra én af oplægsholderne, Jesper Nygård fra Realdania.

Professor Dr. Güther Bachmann, som er rådgiver for den tyske regering i spørgsmål om klima og bæredygtig udvikling var enig. Statsledere kan trække læsset i et vist omfang. Men de skal også skubbes af befolkningen og deres vælgere, sagde han i en paneldiskussion.

Én af hovedkonklusionerne fra klimakonferencen var således, at hvis vi skal efterlade os en jord, som vi kan være bekendt over for vore børn, kræver det handling fra alle aktører i samfundet, store som små. Hvis vi ikke handler nu, siger de seneste, videnskabelige prognoser, at vi kan regne med en menneskeskabt temperaturstigning på fire grader celsius inden 2100. Det vil få katastrofale følger.

Vi kan nå det endnu

Selvom fremtidsudsigterne er dystre på klimafronten, så er der et lille lys i mørket. For selvom vi alle sidder i samme båd, som et Titanic på vej mod isbjerget, kan vi stadig nå at ændre katastrofekursen. Den nødvendige teknologi findes nemlig allerede derude, kunne direktør for Clean Cluster Denmark, Carsten Orth Gaarn-Larsen, fortælle:

Det er bydende nødvendigt, at vi reducerer vort energiforbrug med 50 procent. Men det ER muligt. Vi har allerede teknologien til at optimere bygninger og industrielle processer. Derfor er en konference som ’100 % Climate Neutrality’ også så vigtigt. Vi skal dele den viden og de teknologier, vi hver især ligger inde med.

Danfoss, som også var repræsenteret på konferencen, kunne i den sammenhæng fremvise eksempler på, hvordan supermarkeder kan spare både mange penge og en umådelig mængde energi ved hjælp af overskudsvarme.

Forbundsformand for Danmarks største fagforening 3F, Per Christensen, kunne supplere med, at der rent faktisk er store gevinster at hente i at optimere industrielle processer og at modernisere huse, både i form af økonomi og i form af arbejdspladser. 3F har således formået at generere over 5.000 arbejdspladser i kraft af grønne jobs.

Hjem og arbejde videre

Det er nu op til alle konferencens arrangører og deltagere at arbejde videre med de analyser og den konklusion, der blev draget i løbet af de tre intense dage, som ’100 % Climate Neutrality’ varede.

På Mads Clausen Instituttet er vi meget bevidste om samfundsmæssige udfordringer, heriblandt ikke mindst klimaudfordringerne. Vi ser det som en del af vort ansvar at opfinde de tekniske løsninger, som gør en forskel i dagligdagen både regionalt og globalt. Det vil vi fortsat arbejde hårdt for, sagde Horst-Günter Rubahn, leder af Mads Clausen Instituttet.

Mads Clausen Instituttet forsker blandt andet i organiske solceller, som har potentiale til at skabe en omvæltning inden for solenergi, da de kan konkurrere med prisen på olie og naturgas.

’100 % Climate Neutrality’ bliver afholdt igen i Sønderborg om to år – og sandsynligvis også allerede næste år i Flensborg med titlen ’100% Renewable Energy’.

 

 

 

Redaktionen afsluttet: 05.10.2017