
Prestigefyldt europæisk pris til innovationsprogram
Europa skal satse langt mere på forskning og innovation for at klare den globale konkurrence. Spin-outs Denmark er allerede i gang og støtter yngre forskere i at omsætte deres forskning til løsninger, der gavner samfundet. Programmet - drevet af de otte danske universiteter - har netop vundet ASTP Impact Awards.
Mere end halvtreds forskere på de danske universiteter har fået etårige postdoc-bevillinger til lovende innovative projekter. Af dem har otte forskere allerede omsat deres ideer til spin-out-virksomheder. Spin-outs Denmark har på få år skabt stor effekt.
Nu har programmet vundet en pris. ASTP Impact Awards 2025 hylder med kåringen en europæisk forskningsorganisation, som har skabt samfundsmæssig gennemslagskraft.
- Denne pris er en anerkendelse af vores engagement i innovation og entreprenørskab med udgangspunkt i den fremragende forskning på de danske universiteter. Programmet viser også, hvor meget vi kan opnå gennem et stærkt samarbejde og dedikation til innovation og spin-out-skabelse på de danske universiteter, siger Søren E. Frandsen, projektejer og formand for styregruppen i Spin-outs Denmark, samt direktør for SDU RIO.
Han understreger, at målrettet finansiering samme med fokuseret forretningsudviklingstræning har vist sig at være en stærk kombination.
Fra droner til bæredygtig ammoniakproduktion
Forretningsudvikling har været noget af det vigtigste for Kristian Husum Laursen. Han var en af Spin-outs Denmarks første postdocs i 2022 og er en af de forskere, som har etableret en spin-out-virksomhed.
-At være en del af Spin-outs Denmark hjalp mig til at se min forskning i et kommercielt lys. Kunder og investorer er interesserede i de resultater, det bringer, ikke den seje teknologi, jeg brugte til at nå dertil. Det adskiller sig fra min akademiske tilgang, hvor metoder og teknologi var i fokus, siger Kristian Husum Laursen, CEO og medstifter af CODRONE.
CODRONE er en dronevirksomhed og et spin-out fra Syddansk Universitet, der har specialiseret sig i autonome sikkerhedsdroner til beskyttelse af kritisk infrastruktur.
I den nærmeste fremtid er forventningen, at CODRONE-systemer vil øge sikkerheden i lufthavne, kraftværker, store byggepladser og meget mere i hele Europa.
- Jeg har altid drømt om at blive iværksætter og skabe produkter, der virkelig gør en forskel i verden. Med CODRONE har jeg fundet min måde at gøre det på, siger Kristian Husum Laursen, som er en ud af ni programdeltagere fra Syddansk Universitet.
”Det er vigtigere end nogensinde før at omsætte universitetsforskning til samfundsmæssig impact, og det har Villum Fonden været en central partner i de seneste fem år. Vi er utroligt taknemmelige for deres anerkendelse af behovet for et nationalt program, der kan løfte innovationsdagsordenen på universiteterne.
Fællesnævneren på tværs af alle projekter er ambitionen om at gøre en meningsfuld forskel for samfundet. Mange af projekterne fra Spin-outs Denmark-programmet forventes at etablere virksomheder i de kommende år, og andre har allerede rejst betydelig yderligere kapital.
- Vi har været meget opmærksomme på vigtigheden af at introducere forskere til interessenter i økosystemet tidligt i deres iværksætterrejse. Et tæt samspil med kunder, investorer og potentielle medstiftere er afgørende for, at et spin-out kan lykkes, siger Søren E. Frandsen.
Impact vigtigere end nogensinde
Spin-outs Denmark drives og koordineres af Syddansk Universitet i samarbejde med alle otte danske universiteter. Programmet er finansieret af Villum Fonden med en femårig bevilling på 75 millioner kroner med en mission om at støtte yngre forskere i at omsætte deres forskning og ideer til løsninger og produkter.- Innovation er nøglen til at styrke den europæiske konkurrenceevne. Spin-outs Danmark har været medvirkende til at styrke fokus på innovation på tværs af danske universiteter ved at støtte unge forskere i at udvikle de kompetencer, der er nødvendige for at omsætte deres forskningsideer til nye innovationer. Prisen er en velfortjent international anerkendelse af deres vigtige arbejde, der er med til at styrke vores europæiske samfund, og vi er stolte af at støtte deres indsats, siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden.
- Det er vigtigere end nogensinde før at omsætte universitetsforskning til samfundsmæssig impact, og det har Villum Fonden været en central partner i de seneste fem år. Vi er utroligt taknemmelige for deres anerkendelse af behovet for et nationalt program, der kan løfte innovationsdagsordenen på universiteterne, siger Søren E. Frandsen og fortsætter:
- De danske universiteter har nogle af verdens førende forskere, og den samlede indsats har bragt dem tættere på markedet. Det skyldes, at universiteterne er villige til at dele viden og best practice frem for at se hinanden som konkurrenter. Mit håb er, at vi vil arbejde endnu tættere sammen i fremtiden, slutter formanden for Spin-outs Denmarks styregruppe.
Spin-outs Denmarks første finansiering løber frem til maj 2026. Interessenter har udtrykt interesse i at finde en vej frem for at fortsætte programmet ud over den femårige periode.
Om ASTP
- ASTP (Association of European Science and Technology Transfer Professionals) er en europæisk nonprofitorganisation, der arbejder for at sikre, at forskning har en større gennemslagskraft i samfundet ved at fremme videns- og teknologioverførsel mellem universiteter, forskningsinstitutioner og industri gennem uddannelse, netværk og etablering af faglige standarder.
- ASTP blev etableret i 2000, og dette års konference markerer organisationens 25-års jubilæum.
- Det er første år, at ASTP Impact Awards uddeles. Prisen blev overrakt på ASTP's årlige konference i Vilnius, Litauen, og Spin-outs Denmark vandt i skarp konkurrence med andre europæiske impact-projekter.
- Kun medlemmer af ASTP var berettiget til at stemme på de nominerede til prisen.
- Læs mere om ASTP.
Spin-outs Denmark i tal
- Finansieret af Villum Fonden fra 2021-2026 med en femårig bevilling på 75 millioner kroner
- 55 etårige postdoc-bevillinger er blevet uddelt til forskere fra de otte danske universiteter
- Fokus har været på kapacitets- og kompetenceopbygning på universiteterne, faglig og økonomisk støtte til forskere og opbygning af et stærkt og velfungerende iværksættermiljø
- Af de første 36 afsluttede projekter er otte virksomheder indtil videre blevet etableret, hvilket har rejst betydelig yderligere kapital.
- Læs mere om Spin-outs Denmark.
SDU's ni postdocs i Spin-outs Denmark
- Kristian Husum Laursen
- Io Valls-Ratés
- Bhushan Patil
- Jesper Puggaard de Oliveira Hansen
- Nicolaj Haarhøj Malle
- Magnus Jensen
- Adrian Radomski
- Nathali Herold Solon Pilegaard
- Andreas Gejl Madsen