Skip to main content
DA / EN

EnergiFyns Udviklingsfond giver 247.000 kr. til Smart City projekt

Det kommende Borgernes Hus er udpeget som såkaldt Living Lab, hvor SDU, Odense Kommune og andre partnere kan afprøve Smart City-teknologier og indsamlet ny viden og data. Nu har Energi Fyns udviklingsfond støttet et projekt, som tester IT-løsninger og energieffektivisering med 247.000 kroner.

Bygninger står for cirka 40 procent af Danmarks energiforbrug, så det giver god mening at optimere energiforbruget, hvis vi vil spare penge og energi i fremtiden. Nu støtter Energi Fyns udviklingsfond et SDU-projekt med 247.000 kroner.

Projektet skal kigge nærmere på, hvordan energien bliver brugt i et stort offentligt hus med mange funktioner og brugere, og det tager udgangspunkt i Borgernes Hus, hvor bibliotek, borgerservice, studiegrupper og foredrag med mere vil give travlhed og mange gæster. Borgernes Hus er allerede udpeget som Living Lab, hvor Smart City-teknologier kan blive afprøvet.

- Smart City kan gøre en stor forskel i fremtiden. Vi ser arbejdet med data og teknologi som et værktøj til at løse vores vigtigste opgaver over for borgerne, og jeg er utrolig glad for, at Energi Fyns udviklingsfond bakker op om projektet, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V)

Data vil blive delt

Projektet vil kunne vise, hvordan brugen af Borgernes Hus påvirker energiforbruget og komforten i husets 9.000 kvadratmeter. Erfaringerne vil efterfølgende kunne bruges i andre bygninger. Det kan være haller, foreningslokaler, skoler eller lignende, hvor der er mange brugere om de samme faciliteter.

I første omgang vil der blive opsat forskellige instrumenter og sensorer, som kan måle temperatur, luftfugtighed, luftkvalitet, lyd- og lysniveau. Dette vil blive kombineret med data om energiforbrug og antal af brugere.

- I projektet vil vi vise de potentialer der ligger i at anvende åbne data og big data teknologier til at forbedre bygningsdrift og borgernes oplevelse af indeklima, siger lektor Mikkel Baun Kjærgaard fra Center for Energy Informatics, SDU.

Den indsamlede data fra projektet vil efterfølgende blive delt som åbne data via Odense Kommunes initiativ, Open Data Odense. På den måde vil Borgernes Hus også fremadrettet tjene som Living Lab for nye idéer og forsøg fra forskere og studerende - eller andre Smart City-partnere og virksomheder.

 

Redaktionen afsluttet: 01.05.2017