Skip to main content

Brygger øl i laboratorierne

  • Denne uddannelse kan læses i Odense
  • Denne uddannelse foregår på dansk

 22-årige Christian Seeberg Christiansen havde overvejet forskellige uddannelser, inden han søgte ind på kemi- og bioteknologi, hvor han faldt for kombinationen mellem det praktiske og teoretiske.


”Jeg var – og er – tiltalt af, at vi lærer at anvende kemi- og bioteknologien i praksis. Vi får selv lov til at arbejde i laboratorierne og lave forsøg, så vi kan teste den teori, vi lærer. Det giver en god balance i studiet. Samtidig kan jeg godt lide, at vi bliver udfordret og får udstukket nogle problemer, som vi selv skal løse,” siger han.

Projekt: Bryg din egen øl
På tredje semester lavede Christian og hans gruppe et projekt om ølbrygning.

”Vores vejleder ville gerne have afprøvet en ny gær til ølbrygning. Og det var vi friske på. Vi ville forsøge at lave en øl med så høj alkohol, som mulig, nemlig 25%. Vores opgave gik så ud på at finde ud af, hvordan denne øl skulle brygges: Vi skulle opstille forsøg og selv vurdere, hvor lang tid det vil tage og hvilke forhold gæringen skulle have fx i forhold til temperatur,” forklarer han og fortsætter:

”Det gik ok. Vi fik brygget en øl, men den kom kun op på 10%. Den smagte sødt og af gær. Vi havde vurderet forkert i forhold til, hvor meget næringsstof vi skulle tilsætte, så fermenteringen gik i stå. Man kan sige, at det er et rigtig godt udgangspunkt for et nyt forsøg,” siger Christian, der satte stor pris på, at han og gruppen var på egen hånd i laboratoriet.

Bruger fritid sammen
Selvom Christian bruger mange timer på undervisning, forberedelse og projektarbejde, får han også tid til sin svømning og skal netop til at starte på en livredderuddannelse. Derudover bruger han en del timer sammen med sine medstuderende. ”Vi kender hinanden rigtig godt på holdet, fordi vi fungerer som en klasse, der følges ad gennem hele forløbet. Vi har alle timerne sammen undtaget laboratoriearbejde og øvelsestimer, og det giver et super socialt miljø. Nogle gange spiser vi sammen, dyrker sport eller laver spontane festlige ting sammen,” siger han.
 

Fakta

Kemi- og bioteknologi er en civilingeniøruddannelse, der består af en bachelordel (3 år) og en kandidatdel (2 år).
De tre første år arbejder du bl.a. med:

  • kemisk produktion og miljø
  • energi og materialer
  • bioteknologiske processer og kemiske enhedsoperationer
  • instrumentel analytisk kemi og anvendt statistik
  • innovation og iværksætteri i den kemiske industri 

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 25.07.2023