Skip to main content
Iværksætteri

Iværksættere udvikler virtual reality-platform til SOSU-uddannelser

Undervisere kan selv tilrettelægge forløb på den virtuelle læringsplatform, som VitaSim udvikler i samarbejde med social- og sundhedsuddannelserne og Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen, , 05-02-2020

I et nyt stort projekt skal iværksætterne bag VitaSim udvikle en virtual reality læringsplatform til social- og sundhedsuddannelserne. 

Det er ikke noget nyt at bruge virtual reality i undervisningen på landets SOSU-uddannelser, men underviserne kommer til at kunne skræddersy indholdet selv. 

- Platformen er unik, fordi underviserne fx selv kan bygge et scenarie op, hvor eleverne skal lære at måle blodtryk eller dosere medicin, fortæller Pia Vander, koordinator ved Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark.

- Vi har arbejdet med virtual reality før, fordi eleverne får mulighed for at træne konkrete færdigheder i et trygt læringsmiljø, og samtidigt opnår de en teknologisk forståelse. Tidligere har det dog vist sig at være dyrt, fordi man køber komplette moduler og ikke har mulighed for at ændre dem, hvis pensum fx ændrer sig.

Brugbar software til uddannelserne

Projektet går i gang nu og løber i ti måneder. Når det slutter, er målet, at SOSU-uddannelserne har en færdig softwarepakke i form af den virtuelle læringsplatform. Underviserne kan selv bruge den, når de fx forbereder ny undervisning. 

- Vi laver et certificeringsforløb til undervisere, hvor de lærer at bruge platformen, samtidig med at vi tester den på både undervisere og elever. Softwarepakken har værktøjer, som underviserne kan bruge til at skabe læringsindhold og træningsværktøjer, og værktøjer, som de studerende kan bruge til at se, opleve og øve færdigheder i virtual reality, siger iværksætter Rune Jensen, der har grundlagt VitaSim sammen med Eskild Andresen og Anders Winter. 

Eskild Andresen indskyder, at hvor VitaSim tidligere har bygget det hele, kan underviserne nu selv skabe universet, eleverne skal lære i. 

- Du kan som underviser lave 2D og 360-gradersvideoer, lektioner og demonstrationer i virtual reality samt deciderede træningsværktøjer til de studerende. Vi giver styringen til underviserne, så de selv kan åbne rummet op igen og rette, hvis de fx sagde noget forkert, eller hvis de studerende ikke forstår materialet, forklarer han.

 Eskild og Anders er ingeniører, og Rune er læge. De har alle tre læst på SDU og er tilknyttet SDU Entrepreneurship Labs.

Offentlig-Privat Innovationssamarbejde 

  • VitaSim har søgt om og fået EU-midler til at indgå i et Offentlig-Privat Innovationsprojekt med Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark. 
  • Midlerne kan søges af et privat firma, der arbejder sammen med en offentlig part, når der er et færdigt eller næsten færdigt produkt, som skal tilpasses den offentlige part. 
  • Lige nu ruller VitaSim og samarbejdspartnerne projektet ud på social- og sundhedsuddannelserne. Iværksætterne kører fire forløb sammen med elever og undervisere, som hver munder ud i en brugerundersøgelse.
  • Projektet sluttes med en case, hvor teamet kører materialet igennem fra start til slut sammen med undervisere og elever. 
  • På sigt skal læringsplatformen kunne bruges bredt på professionshøjskolerne.

Iværksætterne var på en række konferencer sidste år, hvor de præsenterede den virtuelle læringsplatform, de har udviklet til lægestuderende, der fx skal lære at bruge ultralydsapparater.

- Underviserne synes, det var fedt, men var også skeptiske, fordi det kan være dyrt at få konsulenter til at lave flere moduler. De havde selv en masse tanker om, hvordan de gerne ville bygge det op. Det var derfor, vi lavede en prototype på undervisersoftwaren, så de selv kunne lave og tilpasse moduler, når pensum ændrer sig. De var meget begejstrede, da vi kom ud og viste det, fortæller Rune Jensen.

At VitaSim er gået fra at arbejde med lægestuderende til nu også at favne social- og sundhedsuddannelserne har ikke krævet så meget ekstra, for mange af de samme byggeklodser til rummene kan bruges.

- I takt med at mængden af cases stiger, stiger vores portefølje af byggeklodser til at bygge rummene op med. På sigt vil det begynde at overlappe, og så skal vi udvikle mindre, forklarer Anders Winter.

- Vi skulle gerne blive den førende skill training-platform i virtual reality. I hvert fald i Europa, men også i USA om nogle år.

Rune Jensen, SDU-iværksætter og grundlægger af VitaSim

Brugervenlighed er vigtig. En underviser kan hurtigt inkludere virtual reality-øvelser i undervisningen. 

- Hvis du bare skal vise noget, kan du hente et rum op, der allerede findes. Det tager 60 sekunder. Materialer, fx en ultralydsscanner, en briks og en nål finder du på et halvt minut. Så kan du gå i gang med at lave en demonstration og det tager den tid, som det tager dig at udføre i virkeligheden, forklarer Rune Jensen. 

Eskild Andresen forklarer, at virtual reality-værktøjet er lettere at lave undervisning med end fx en videooptagelse. 

- Hvis du skal have lavet en demonstration på video, skal du have indrettet et lokale med udstyr herunder videoudstyr og herefter lave proceduren. Så har du din video. Men skal du ændre i den efterfølgende, skal du hen og have stillet det hele op igen. I virtual reality er det et klik, så har du hele rummet fremme igen.

Iværksætterne er begyndt at kigge på andre områder, hvor virtual reality kan blive brugt til at øve færdigheder, fx på industrimaskiner og i robotsektoren.

- Vi erstatter ikke undervisningstyper, for vores platform er tænkt som et supplement. Eleverne skal stadig møde op og have undervisning, som måske inkluderer noget e-læring og øvelser med fysiske produkter. Virtual reality kan fx ligge mellem e-læring og det fysiske produkt, forklarer Rune Jensen.

Anders Winter fortæller, at virksomheden har 16 personer tilknyttet på hel- eller deltid, som arbejder med udviklingen af platformen og på at underbygge virtual reality med forskning.

De tre grundlæggere er ikke i tvivl om, hvad målet er med deres forretning.

- Vi skulle gerne blive den førende skill training-platform i virtual reality. I hvert fald i Europa, men også i USA om nogle år.

Redaktionen afsluttet: 05.02.2020