Skip to main content
DA / EN

Forskning i genmekanismer, der kontrollerer hjernens udvikling modtager Chair-bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond

Vijay Tiwari, udnævnt til professor i neurobiologi i januar 2023 på Institut for Molekylær Medicin, har modtaget en DNFR Chair-bevilling til at afdække genreguleringsmekanismer, som er afgørende for udviklingen af hjernebarken og involveret i neurologiske udviklingsforstyrrelser

Af Marianne Lie Becker, 26-01-2023

Udvidelse og foldning af hjernebarken er afgørende for hjernens udvikling og funktion og forstyrrelse i disse processer tidligt i livet er forbundet med udviklingsforstyrrelser og neurologiske lidelser som epilepsi og intellektuelle handicap.

- Pattedyrs hjerneudvikling involverer en række meget komplekse og højt organiserede begivenheder. Vi forsøger at afdække de genreguleringsmekanismer, der styrer nervecellernes udvikling i tid og rum, herunder dannelsen af højt specialiserede celletyper i hjernebarken. Vi ønsker at afdække nye udviklingsmæssige og genetiske risikofaktorer for neurologiske lidelser, forklarer Vijay Tiwari.

En nøglebegivenhed er, at neurale stam- og progenitorceller (primitive forstadier) gradvist skifter fra proliferative delinger (”flere celler”) til differentiative celinger (udvikling af ”specielle celler”). Disse begivenheder skaber de forskellige celletyper i den udviklede hjerne, for eksempel neuroner og deres støtte-hjælpeceller (gliaceller), der befolker lagene i hjernebarken. Trods markante videnskabelige fremskridt er forståelsen af denne proces fortsat ringe. 

- Denne mangel på viden udgør en stor forhindring for at udvikle bedre behandling af neurologiske lidelser og til at beskytte og fysisk frembringe specielle celler i hjernebarken, såkaldt regenerativ terapi.

DNRF Chair-bevillingerne blev igangsat af Danmarks Grundforskningsfond i 2020 med det overordnede mål at styrke de danske forskningsmiljøer ved at bringe både internationale og danske fremragende forskere til Danmark. Vijay Tiwari er den tredje forsker ved Syddansk Universitet, der modtager det.
 

  
Læs mere om forskeren

Læs mere om Vijay Tiwari og hans forskning her:

Læs mere her

Mød forskeren

Vijay Tiwari er uddannet i molekylær og human genetik ved Banaras Hindu Universitet i Indien, ph.d. fra Karolinska Institutet i Stockholm med post doc ophold ved Johns Hopkins i Baltimore USA for at fortsætte studier i epigenetik i Basel og senere i Tyskland, hvor han opnåede dr.med-graden. Siden 2018 har Vijay Tiwari arbejdet ved Queens University i Belfast, UK.

Kontakt

Om DNRF Chair

Med det overordnede formål at styrke og berige danske forskningsmiljøer er hensigten med DNRF Chair-virkemidlet at motivere og støtte danske universiteter til at tiltrække og rekruttere særligt fremragende forskere fra udlandet, herunder danskere, som ønsker at vende tilbage fra en international position.

Læs mere her

Redaktionen afsluttet: 26.01.2023