Skip to main content

Nyheder 2023 fra Det Naturvidenskabelige Fakultet

 • 01.12.2023

  Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2

  Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.

 • 28.11.2023

  Fabian Haiden, IMADA, er ny Sapere Aude forskningsleder

  Med en bevilling på 6.192.000 kr. kan matematikeren Fabian Haiden nu starte sin egen forskningsgruppe

 • 27.11.2023

  SDU-studerende vinder guldmedalje og bedste integrerede menneskelige praksis ved iGEM 2023

  En gruppe studerende fra Det Tekniske Fakultet og Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet (SDU) sikrede sig både guldmedaljen og prisen for Bedste Integrerede Menneskelige Praksis ved iGEM 2023-konkurrencen.

 • 24.11.2023

  Vi skal have mere tang på menuen i Nordeuropa

  Tang og alger er et bæredygtigt og sundt alternativ til animalske fødevarer, og der er rigeligt af det i havene omkring os. Et nyt tysk/dansk projekt, ledet af SDU, har fået ca. 14 mio. kr. til at gøre forbrugerne mere interesserede i at spise tang alger og at gøre produkterne mere tilgængelig for forbrugerne.

 • 23.11.2023

  Nyt EU-projekt vil revolutionere måden, vi programmerer forbundne computer-systemer

  Med en EU-bevilling på ca. 14 mio. kr. kan datalogi-professor Fabrizio Montesi for alvor skrue op for sin drøm om at skabe et programmeringssystem, der kan forbedre udvekslingen af data mellem forbundne computere. Det vil betyde bedre drift og sikkerhed, når vi skal logge ind i apps og systemer.

 • 22.11.2023

  Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste

  EU's Interreg-program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster-ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen.

 • 16.11.2023

  Hormoner kan blive vejen til behandling af leverfibrose

  Forskere har opdaget nogle hidtil ukendte ændringer i en bestemt type leverceller, og det kan bane vejen for ny behandling af leverfibrose; potentielt livstruende ardannelser i leveren. Der findes i dag ingen lægemidler, der kan behandle leverfibrose

 • 09.11.2023

  Rige landes forskning har skævvredet vores viden om planter

  Der findes mange databaser med informationer om klodens planter, og dem bruger forskerne til fx at beregne, hvordan planter vil reagere på klimaforandringerne. Men verdens plantedata er fortrinsvis indsamlet i og af rige lande, mens det er småt med data om planter i fattige og tropiske egne af verden. Det er et problem, advarer biologer i nyt studie.

 • 31.10.2023

  Trykket i dybhavet konserverer føden til havbundens mikrober

  Døde alger og andet organisk materiale i havets overflade går i opløsning, når det begynder at synke mod bunden. Men på et tidspunkt bliver vandtrykket så højt, at opløsningsprocesserne går i stå og næringsstoffer bevares. Det giver føde til bundens mylder af mikrober og smådyr.

 • 27.10.2023

  Evolutionært tilfælde gjorde flagermus til specialist-jæger

  Flagermus og de insekter, som de jager om natten, har i millioner af år tilpasset sig hinanden i et evolutionært våbenkapløb om at blive bedre til at finde eller undgå hinanden, mener mange forskere. Men nu viser et nyt studie, at det måske slet ikke foregår sådan.

 • 26.10.2023

  Pukkelhvalen Frodo på eventyr

  Nyt studie bekræfter, at pukkelhvaler oftest vender tilbage til de samme føde- og ynglepladser på deres årlige vandringer gennem verdenshavene. Men så er der Frodo; han svømmede ikke tilbage til det samme sted, men havnede 11.261 km derfra.

 • 18.10.2023

  Havpattedyr i zoos og akvarier lever nu 2-3 gange længere end i naturen

  Ligesom mennesker nu lever længere som følge af bedre medicin og pleje, lever også havpattedyr i moderne zoologiske haver og akvarier længere som følge af bedre forvaltningspraksisser.

 • 09.10.2023

  Nyudnævnt doktor i farmaci vil gøre livet lettere for patienterne

  Portræt i anledning af, at professor René Holm har forsvaret sin doktordisputats, der bygger på 25 videnskabelige udgivelser.

 • 09.10.2023

  Nyt studie peger på nye muligheder for at behandle lungekræft-patienter

  Et nyt muse-studie indikerer, at man kan sænke risikoen for dannelsen af metastaser fra lungekræft og forbedre effekten af medicinen Cisplatin, som ofte gives til lungekræft-patienter. Midlet er stoffet propionat, som i øjeblikket er ved at blive testet som behandling af overvægt og diabetes.

 • 05.10.2023

  Fremtidens medicin kan være kunstige livsformer

  Forestil dig en livsform, der ikke ligner nogen af de organismer, der findes på livets stamtræ. Som har sit helt eget styresystem. Og som en læge vil sende ind i din krop. Det lyder som en science-fiction film, men ifølge nanokemikere kan – og bør - det ske i fremtiden.

 • 04.10.2023

  Muligt gennembrud i produktion af kunstigt edderkoppespind

  Et hold forskere fra SDU NanoSYD har udviklet en metode, der virker lovende i forhold til produktion af kunstigt edderkoppespind. Bag gennembruddet står et flerårigt samarbejde mellem det Tekniske og det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU.

 • 02.10.2023

  Forskere vil undersøge, hvordan chatbots kan gøre os mere sikre online

  Cyberangreb på borgere er blevet mere almindelige i Danmark. I et nyt projekt har SDU med støtte fra TrygFonden som mål at forbedre danskernes digitale sikkerhed i hverdagen.

 • 29.09.2023

  Kæmpe computersimulation vil vise os, hvordan elementarpartikler danser med hinanden

  Elementarpartiklerne er de mindste byggesten, vi kender. Måden de interagerer med hinanden på, er afgørende for, hvordan du, din hund, Jorden og alt andet i universet er skabt. Nu vil en gigantisk computer-simulering tage et snapshot af deres dans med hinanden.

 • 19.09.2023

  Nyt projekt vil studere molekyler, der kan forklare, hvorfor du er lige præcis dig

  I løbet af dit liv kan der opstå alle mulige påvirkninger, som tænder og slukker for mange af dine gener og dermed skaber de variationer, der gør dig til lige præcis dig. Professor i kemi, Jasmin Mecinovic, vil helt ned i den molekylære verden for at forstå dem.

 • 11.09.2023

  Forskere vil ruste mindre virksomheder mod cybertrusler

  Det forandrede trusselsbillede øger behovet for at opruste på virksomhedernes cybersikkerhed, og et nyt forskningsprojekt på SDU skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med den opgave.

 • 07.09.2023

  Ny ekspertgruppe vil adressere truslen fra invasive arter i marine økosystemer

  Invasive arter – det kan være både planter og dyr – er en alvorlig trussel mod biodiversiteten, har FN slået fast. Det får nu en gruppe SDU-forskere til at danne en ekspertgruppe.

 • 30.08.2023

  Ny forskning vil nedsætte risikoen for indsprøjtninger i øjet

  Med alderen stiger risikoen for øjensygdomme – og dermed risikoen for behandlinger, der kræver indsprøjtninger i øjet. Den risiko vil professor i farmaci, René Holm, gerne være med til at nedsætte, og han har nu fået støtte til at udvikle øjendråber, som kan blive siddende på øjet i længere tid.

 • 28.08.2023

  Delfinerne kommer

  Øresvin og spækhuggere finder oftere og oftere vej til danske farvande. Samtidig ønsker vi at bygge gigantiske vindmølleparker til havs. Er der plads til både flere havpattedyr og flere vindmølleparker?

 • 25.08.2023

  5 store videnskabelige opdagelser, der gør det muligt at sende danske Andreas Mogensen på rummission

  Andreas Mogensen blev i 2015 den første danske astronaut i rummet, da han i 10 dage opholdt sig på den internationale rumstation. Nu skal han af sted igen – denne gang i seks måneder.

 • 24.08.2023

  Vi behøver ikke mere viden om vores CO<sub>2</sub>-aftryk

  At foretage præcise målinger er en vigtig del af videnskaben, så det er ikke overraskende, at videnskabelige institutioner er begyndt at dokumentere deres CO<sub>2</sub>-udslip. Det er dog afgørende at komme videre end det – det er afgørende at begynde at handle. Selv uden et perfekt evidensgrundlag kan forskere og institutioner gøre noget, som kan føre til varige forandringer, argumenterer Astrid Eichhorn i denne kronik.

 • 17.08.2023

  Forskere finder 20.000 år gammelt refugium for spækhuggere i nordlige Stillehav

  Under sidste istid måtte spækhuggere forlade deres levesteder og søge mod isfrit vand. Nogle af dem fandt et refugium ved Japan, og deres efterkommere har levet der lige siden. Nyt studie af spækhuggernes kolonisering af nordlige Stillehav bidrager til forståelsen af deres komplekse sociale liv.

 • 20.07.2023

  SDU indleder samarbejde om eksperimentel partikelfysik

  Hvad er der ude i universet, og hvordan kan vi beskrive det? Det er ofte spørgsmål, som teoretisk fysik forsøger at besvare. Men nu slår SDUs fysikere kræfterne sammen med Europas næststørste partikelfysiklaboratorium og håber bl.a. på at kunne fange elementarpartikler.

 • 18.07.2023

  Saltvand eller ferskvand? Stor betydning for klimaet, når lavbundsjorde skal oversvømmes til vådområder

  ”Lad for Guds skyld være med at oversvømme lavbundsjordene med ferskvand”, lyder det fra SDU-forskere. Deres studier viser, at ferskvandssøer udleder meget mere metangas end saltvandslaguner og fugtige moser.

 • 20.06.2023

  Ny forskning afslører mikroskopiske detaljer om edderkoppens mytiske spind

  Hjulspinderen spinder silketråde, der er stærkere end stål og kevlar, men hvordan gør den? Det er to SDU-forskere nu et skridt tættere på at forstå.

 • 23.05.2023

  Fysikere vil lede efter spor af mørkt stof i nyt eksperiment

  Ingen ved, hvad mørkt stof er lavet af, men det kan være en eller anden slags elementarpartikler. Det kunne fx være den superlette axion, som SDU-fysiker Manuel Meyer og hans kolleger nu håber at kunne fange i et underjordisk eksperiment.

 • 17.05.2023

  Det myldrede med forskellige folkeslag på de tidligere Dansk Vestindiske Øer før Columbus

  For første gang er det lykkedes at foretage kemiske analyser, som tillader datering af potteskår fra St. Croix, St. John og St. Thomas. De tegner – stik imod tidligere teorier - et billede af overraskende folkeslags-mylder på øerne i tiden før Colombus opdagede Amerika.

 • 02.05.2023

  Nyt studie: Sådan agerer det hallucinerende stof i psilocybin-svampe på molekylært plan

  Engang var det hot forskning. Så blev det forbudt. Nu er forskning i psykedeliske stoffer både hot og tilladt. Fx stoffet psilocybin udforskes som aldrig før i kemi-laboratorier og hospitalsklinkker verden over. Også på SDU.

 • 25.04.2023

  Ny indsigt i Parkinson-sygdommens døende celler

  Ny stamcelle-forskning giver bedre forståelse af, hvad der går galt i Parkinson-patienters hjerneceller – og dermed mulighed for at udvikle mere effektiv behandling.

 • 18.04.2023

  Vandet bliver varmere i byområderne

  "Varmere vandløb er aldrig godt", siger forskningsleder Sara Egemose, der står bag nyt studie af vandløb i byområder. De er generelt varmere end uden for byerne.

 • 17.04.2023

  Miljøgiften PCB fundet i dybhavsgrav

  Forskere på dybhavsekspedition har fundet PCB i sediment-prøver fra den mere end 8 km dybe Atacama-grav i Stillehavet. ”Tankevækkende at finde menneskeskabte giftstoffer i et af verdens mest øde og mest utilgængelige miljøer”, siger ekspeditionsleder Ronnie N. Glud.

 • 13.04.2023

  SDU eScience Center bliver en del af HALRIC-konsortiet

  EU Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS) har godkendt en 3-årig projektbevilling (2023-2026) til Hanseatic Life Science Research Infrastructure Consortium (HALRIC)

 • 23.03.2023

  Hvorfor skal vi have dyr i fangenskab?

  Når vi kan samarbejde med dyr i fangenskab, så får vi vigtig viden om adfærd, som kan bruges til at beskytte dyr i naturen, siger biolog Kirstin Anderson Hansen. For at sikre at dyr i fangenskab trives, er der flere ting, man bør have for øje, forklarer hun.

 • 17.03.2023

  Som ny professor vil Mads Toudal Frandsen tydeliggøre fysikstudiet: »Vi skal vise, hvor vigtig fysik er«

  Fysik er meget vigtig, når vi skal løse fremtidens udfordringer. Nu skal den stærke forskning og uddannelse, vi har på SDU, ud over rampen. Sådan lyder ønsket fra Mads Toudal Frandsen, der netop er blevet udnævnt til professor. Astro- og rumfysik, biofysik og samarbejder med Det Tekniske Fakultet, Institut for Matematik og Datalogi og SDU Climate Cluster vil åbne nye muligheder, mener han.

 • 15.03.2023

  Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere

  Portalen giver enklere muligheder for at bruge forskellige supercomputersystemer i Danmark og EU.

 • 13.03.2023

  Har dyr en fornemmelse af tid?

  Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.

 • 07.03.2023

  Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?

  FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.

 • 06.03.2023

  Hvad er kunstig intelligens - og hvilken betydning kan teknologien få i vores samfund?

  Det spørgsmål har vi stillet vores ekspert i kunstig intelligens, forsker og lektor Luís Cruz-Filipe, der også er uddannelsesleder af bacheloruddannelsen Kunstig intelligens på Syddansk Universitet i Odense.

 • 02.03.2023

  Tandhvaler knirker, når de jager

  Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.

 • 23.02.2023

  Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr

  Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.

 • 08.02.2023

  Nyopdaget virus i Odense Å kan dræbe resistente bakterier

  Odense Å og Lindved Å har overrasket forskere og studerende på SDU ved at indeholde hidtil ukendte virus-arter.

 • 07.02.2023

  Dyreriget bliver mere rodet

  Globalisering er ikke kun for mennesker: Dyrearter, der hidtil har levet isoleret fra hinanden, begynder i stigende grad at parre sig med hinanden, og nye krydsninger opstår. Hvad betyder det for biodiversiteten?

 • 06.02.2023

  Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen

  En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.

 • 31.01.2023

  Millioner til ny behandling af kræft i hjernen

  Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.

 • 31.01.2023

  Det boblende univers

  Hvad skete der, kort efter universet blev født i Big Bang og begyndte at udvide sig? Det begyndte pludselig at boble og undergå en hidtil ukendt faseovergang, mener partikelfysikere fra SDU og Nordita i Stockholm.

 • 26.01.2023

  Astrofysik: Er det tid at skifte den gamle model ud?

  Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.

 • 20.01.2023

  Ny bacheloruddannelse i Kunstig intelligens

  Vi bad kunstig intelligens skrive denne pressemeddelelse om vores nye bacheloruddannelse i Kunstig intelligens på Syddansk Universitet

 • 18.01.2023

  Han følger havets og klippernes spor tilbage til urtiden

  Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.