Skip to main content

Nyheder 2023 fra Det Naturvidenskabelige Fakultet

  • 19.09.2023

    Nyt projekt vil studere molekyler, der kan forklare, hvorfor du er lige præcis dig

    I løbet af dit liv kan der opstå alle mulige påvirkninger, som tænder og slukker for mange af dine gener og dermed skaber de variationer, der gør dig til lige præcis dig. Professor i kemi, Jasmin Mecinovic, vil helt ned i den molekylære verden for at forstå dem.

  • 11.09.2023

    Forskere vil ruste mindre virksomheder mod cybertrusler

    Det forandrede trusselsbillede øger behovet for at opruste på virksomhedernes cybersikkerhed, og et nyt forskningsprojekt på SDU skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med den opgave.

  • 07.09.2023

    Ny ekspertgruppe vil adressere truslen fra invasive arter i marine økosystemer

    Invasive arter – det kan være både planter og dyr – er en alvorlig trussel mod biodiversiteten, har FN slået fast. Det får nu en gruppe SDU-forskere til at danne en ekspertgruppe.

  • 30.08.2023

    Ny forskning vil nedsætte risikoen for indsprøjtninger i øjet

    Med alderen stiger risikoen for øjensygdomme – og dermed risikoen for behandlinger, der kræver indsprøjtninger i øjet. Den risiko vil professor i farmaci, René Holm, gerne være med til at nedsætte, og han har nu fået støtte til at udvikle øjendråber, som kan blive siddende på øjet i længere tid.

  • 28.08.2023

    Delfinerne kommer

    Øresvin og spækhuggere finder oftere og oftere vej til danske farvande. Samtidig ønsker vi at bygge gigantiske vindmølleparker til havs. Er der plads til både flere havpattedyr og flere vindmølleparker?

  • 25.08.2023

    5 store videnskabelige opdagelser, der gør det muligt at sende danske Andreas Mogensen på rummission

    Andreas Mogensen blev i 2015 den første danske astronaut i rummet, da han i 10 dage opholdt sig på den internationale rumstation. Nu skal han af sted igen – denne gang i seks måneder.

  • 24.08.2023

    Vi behøver ikke mere viden om vores CO<sub>2</sub>-aftryk

    At foretage præcise målinger er en vigtig del af videnskaben, så det er ikke overraskende, at videnskabelige institutioner er begyndt at dokumentere deres CO<sub>2</sub>-udslip. Det er dog afgørende at komme videre end det – det er afgørende at begynde at handle. Selv uden et perfekt evidensgrundlag kan forskere og institutioner gøre noget, som kan føre til varige forandringer, argumenterer Astrid Eichhorn i denne kronik.

  • 17.08.2023

    Forskere finder 20.000 år gammelt refugium for spækhuggere i nordlige Stillehav

    Under sidste istid måtte spækhuggere forlade deres levesteder og søge mod isfrit vand. Nogle af dem fandt et refugium ved Japan, og deres efterkommere har levet der lige siden. Nyt studie af spækhuggernes kolonisering af nordlige Stillehav bidrager til forståelsen af deres komplekse sociale liv.

  • 20.07.2023

    SDU indleder samarbejde om eksperimentel partikelfysik

    Hvad er der ude i universet, og hvordan kan vi beskrive det? Det er ofte spørgsmål, som teoretisk fysik forsøger at besvare. Men nu slår SDUs fysikere kræfterne sammen med Europas næststørste partikelfysiklaboratorium og håber bl.a. på at kunne fange elementarpartikler.

  • 18.07.2023

    Saltvand eller ferskvand? Stor betydning for klimaet, når lavbundsjorde skal oversvømmes til vådområder

    ”Lad for Guds skyld være med at oversvømme lavbundsjordene med ferskvand”, lyder det fra SDU-forskere. Deres studier viser, at ferskvandssøer udleder meget mere metangas end saltvandslaguner og fugtige moser.

  • 20.06.2023

    Ny forskning afslører mikroskopiske detaljer om edderkoppens mytiske spind

    Hjulspinderen spinder silketråde, der er stærkere end stål og kevlar, men hvordan gør den? Det er to SDU-forskere nu et skridt tættere på at forstå.

  • 23.05.2023

    Fysikere vil lede efter spor af mørkt stof i nyt eksperiment

    Ingen ved, hvad mørkt stof er lavet af, men det kan være en eller anden slags elementarpartikler. Det kunne fx være den superlette axion, som SDU-fysiker Manuel Meyer og hans kolleger nu håber at kunne fange i et underjordisk eksperiment.

  • 17.05.2023

    Det myldrede med forskellige folkeslag på de tidligere Dansk Vestindiske Øer før Columbus

    For første gang er det lykkedes at foretage kemiske analyser, som tillader datering af potteskår fra St. Croix, St. John og St. Thomas. De tegner – stik imod tidligere teorier - et billede af overraskende folkeslags-mylder på øerne i tiden før Colombus opdagede Amerika.

  • 02.05.2023

    Nyt studie: Sådan agerer det hallucinerende stof i psilocybin-svampe på molekylært plan

    Engang var det hot forskning. Så blev det forbudt. Nu er forskning i psykedeliske stoffer både hot og tilladt. Fx stoffet psilocybin udforskes som aldrig før i kemi-laboratorier og hospitalsklinkker verden over. Også på SDU.

  • 25.04.2023

    Ny indsigt i Parkinson-sygdommens døende celler

    Ny stamcelle-forskning giver bedre forståelse af, hvad der går galt i Parkinson-patienters hjerneceller – og dermed mulighed for at udvikle mere effektiv behandling.

  • 18.04.2023

    Vandet bliver varmere i byområderne

    "Varmere vandløb er aldrig godt", siger forskningsleder Sara Egemose, der står bag nyt studie af vandløb i byområder. De er generelt varmere end uden for byerne.

  • 17.04.2023

    Miljøgiften PCB fundet i dybhavsgrav

    Forskere på dybhavsekspedition har fundet PCB i sediment-prøver fra den mere end 8 km dybe Atacama-grav i Stillehavet. ”Tankevækkende at finde menneskeskabte giftstoffer i et af verdens mest øde og mest utilgængelige miljøer”, siger ekspeditionsleder Ronnie N. Glud.

  • 13.04.2023

    SDU eScience Center bliver en del af HALRIC-konsortiet

    EU Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS) har godkendt en 3-årig projektbevilling (2023-2026) til Hanseatic Life Science Research Infrastructure Consortium (HALRIC)

  • 23.03.2023

    Hvorfor skal vi have dyr i fangenskab?

    Når vi kan samarbejde med dyr i fangenskab, så får vi vigtig viden om adfærd, som kan bruges til at beskytte dyr i naturen, siger biolog Kirstin Anderson Hansen. For at sikre at dyr i fangenskab trives, er der flere ting, man bør have for øje, forklarer hun.

  • 17.03.2023

    Som ny professor vil Mads Toudal Frandsen tydeliggøre fysikstudiet: »Vi skal vise, hvor vigtig fysik er«

    Fysik er meget vigtig, når vi skal løse fremtidens udfordringer. Nu skal den stærke forskning og uddannelse, vi har på SDU, ud over rampen. Sådan lyder ønsket fra Mads Toudal Frandsen, der netop er blevet udnævnt til professor. Astro- og rumfysik, biofysik og samarbejder med Det Tekniske Fakultet, Institut for Matematik og Datalogi og SDU Climate Cluster vil åbne nye muligheder, mener han.

  • 15.03.2023

    Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere

    Portalen giver enklere muligheder for at bruge forskellige supercomputersystemer i Danmark og EU.

  • 13.03.2023

    Har dyr en fornemmelse af tid?

    Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.

  • 07.03.2023

    Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?

    FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.

  • 06.03.2023

    Hvad er kunstig intelligens - og hvilken betydning kan teknologien få i vores samfund?

    Det spørgsmål har vi stillet vores ekspert i kunstig intelligens, forsker og lektor Luís Cruz-Filipe, der også er uddannelsesleder af bacheloruddannelsen Kunstig intelligens på Syddansk Universitet i Odense.

  • 02.03.2023

    Tandhvaler knirker, når de jager

    Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.

  • 23.02.2023

    Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr

    Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.

  • 08.02.2023

    Nyopdaget virus i Odense Å kan dræbe resistente bakterier

    Odense Å og Lindved Å har overrasket forskere og studerende på SDU ved at indeholde hidtil ukendte virus-arter.

  • 07.02.2023

    Dyreriget bliver mere rodet

    Globalisering er ikke kun for mennesker: Dyrearter, der hidtil har levet isoleret fra hinanden, begynder i stigende grad at parre sig med hinanden, og nye krydsninger opstår. Hvad betyder det for biodiversiteten?

  • 06.02.2023

    Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen

    En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.

  • 31.01.2023

    Millioner til ny behandling af kræft i hjernen

    Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.

  • 31.01.2023

    Det boblende univers

    Hvad skete der, kort efter universet blev født i Big Bang og begyndte at udvide sig? Det begyndte pludselig at boble og undergå en hidtil ukendt faseovergang, mener partikelfysikere fra SDU og Nordita i Stockholm.

  • 26.01.2023

    Astrofysik: Er det tid at skifte den gamle model ud?

    Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.

  • 20.01.2023

    Ny bacheloruddannelse i Kunstig intelligens

    Vi bad kunstig intelligens skrive denne pressemeddelelse om vores nye bacheloruddannelse i Kunstig intelligens på Syddansk Universitet

  • 18.01.2023

    Han følger havets og klippernes spor tilbage til urtiden

    Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.