Skip to main content
DA / EN
ny medicin

Ny fedmemedicin har ekstra gevinst: Bekæmper også fedt på leveren

Medicin til behandling af fedme og fedme-induceret diabetes kan føre til vægttab, og det hjælper patienten godt på vej til et sundere liv. Nu viser et samarbejde mellem SDU og AstraZeneca, at man samtidig kan afhjælpe farligt fedt på leveren.

Af Birgitte Svennevig, , 07-07-2020

En million danskere har for meget fedt på leveren, og det samme gælder hver anden med overvægt og type 2 diabetes.

For meget fedt på leveren kan over tid udvikle betændelsestilstande og beskadige cellerne i leveren, hvilket kan medføre kronisk nedsat leverfunktion, skrumpelever og i sidste ende betyde lever transplantation. Personer med kroniske leversygdomme har højere risiko for udvikling af følgesygdomme som type 2 diabetes og hjertekar sygdomme.

Fedtlever behandles hovedsageligt med diæt og livsstilsændringer, men ud over dette er behandlingsmulighederne små.

Efterligner hormon i tarmene

Nu har forskere fra bl.a. SDU opdaget og videnskabeligt dokumenteret, at et præparat, der oprindeligt er udviklet til diabetes, også er effektivt mod fedtlever i prækliniske dyremodeller. Studiet er udført i samarbejde med den britisk-svenske virksomhed AstraZeneca.

Det nye præparat, der har fået navnet Cotadutide, virker ved at efterligne hormonet oxyntomodulin, der findes i tarmene. Det er kendt for at nedsætte indtaget af mad og øge energiforbruget – to ting, der tilsammen fører til vægttab hos overvægtige.

Professor Martin Røssel Larsen og ph.d. Arkadiusz Nawrocki fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi er blandt de forskere, der har bidraget til det nye videnskabelige studie, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature Metabolism

Klar til kliniske forsøg

- Vi har dokumenteret en række positive effekter af Cotadutide i præ-kliniske dyremodeller for fedtleversygdom: Bedring af skrumpelever, mindre leverbetændelse, bedre sukkerkontrol, nedsat indtag af mad og vægttab. Derudover har vi set mindre fedtproduktion i leveren og et forbedret stofskifte. Vi har hjulpet med at dokumentere den molekylære mekanisme, hvorved Cotadutide fjerner fedt på leveren indenfor meget kort tid i musemodeller for fedtleversygdom. Samlet set står vi med et bedre og stærkere præparat, der både kan behandle fedtlever, overvægt og diabetes samtidigt. Det er nyt, siger Martin Røssel Larsen.

Planen er nu at gennemføre kliniske studier af fedtlever-patienter, der vil blive behandlet med det nye præparat.

Det videnskabelige studie er støttet af AstraZeneca.

Mød forskeren

Martin Røssel Larsen forsker i proteiner og sygdomme. Han er professor på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi.

Gå til profil

Redaktionen afsluttet: 07.07.2020