Skip to main content
Prisvinder

International hæder til IOB-forskning

Postdoc Martin Eisemann de Almeida vinder prestigefyldt amerikansk pris for årets bedste videnskabelige artikel for sin forskning i fedt i muskelvæv i relation til type 2-diabetes.

Den fornemme forskningspris “Best Research Paper 2024” tilfaldt i år Martin Eisemann de Almeida fra IOB’s forskningsenhed Muskelfysiologi og Biomekanik (MoB).

Han kunne forleden træde op på scenen i Baltimore, USA, for at modtage prisen, som har stor vægt i det internationale forskningsmiljø. Det skete ved konferencen American Physiology Summit 2025, hvor hans artikel blev kåret som årets bedste i det anerkendte tidsskrift American Journal of Physiology – Cell Physiology.

Artiklen er resultatet af Martin Eisemann de Almeida’s ph.d.-projekt ved Syddansk Universitet (SDU) og Steno Diabetes Center Odense og den kaster nyt lys over, hvordan fedt ophobes i muskelfibre hos personer med type 2-diabetes.

En stor anerkendelse i internationalt selskab

Prisen blev overrakt af tidsskriftets chefredaktør, Professor Dr. Liliana Schaefer, og Steering Committee-medlem Dr. Kevin A. Murach. For Martin Eisemann de Almeida var det en helt særlig oplevelse:

– Det er en stor ære og et højdepunkt i min hidtidige forskerkarriere. Artiklen er min første publikation som førsteforfatter, og jeg lagde enormt meget arbejde og hjerteblod i projektet under min ph.d.-tid, siger han.

Prisen er ikke blot en personlig milepæl, men også et vigtigt kvalitetsstempel af forskningen i Forskningsenheden for Muskelfysiologi og Biomekanik (MoB) ved Institut for Idræt og Biomekanik.

Øvrige bidragydere i projektet var Joachim Nielsen, Maria Houborg Petersen, Emil Kleis Wentorf, Niklas Bigum Pedersen, Kurt Jensen, Kurt Højlund og Niels Ørtenblad.

Fedt, mitokondrier og type 2-diabetes: Ny indsigt fra mikroskopisk niveau i skeletmuskulaturen

Prisen tildeles for artiklens faglige kvalitet, citationer, downloads og bedømmelse af eksperter fra det videnskabelige tidsskrifts redaktion.

– At modtage en sådan anerkendelse så tidligt i min forskerkarriere gør mig både stolt og meget motiveret for at forfølge en fremtid inden for den akademiske verden, fortæller Martin Eisemann de Almeida.

Martin Eisemann de Almeidas forskningsfelt kredser om, hvordan skeletmuskulatur lagrer og forbrænder fedt, og hvordan denne balance påvirkes ved type 2-diabetes. Centralt i forskningen står mikroskopiske analyser af muskelvæv og studier af samspillet mellem fedtdråber og mitokondrier – cellernes ’kraftværker’.

Den prisvindende artikel, “Altered intramuscular network of lipid droplets and mitochondria in type 2 diabetes”, blev publiceret i 2023. Studiet sammenlignede vævsprøver fra normalvægtige, overvægtige og personer med diabetes – og testede effekten af otte ugers intensiv intervaltræning (HIIT).

Kortlægning af muskelfedt giver nye perspektiver på træning ved diabetes

– Målet med studiet var at identificere specifikke ændringer i skeletmuskulaturen hos patienter med type 2-diabetes, som kan være medvirkende til nedsat insulinfølsomhed og glukoseoptag – og undersøge, hvordan disse ændringer kan forbedres gennem fysisk træning, forklarer Martin Eisemann de Almeida.

– På sigt er målet at bidrage til en bedre forståelse af, hvordan blodsukkerreguleringen forringes ved metaboliske sygdomme som type 2-diabetes, og hvordan dette bedst kan forebygges og behandles, siger han.

Studiet fokuserede på, hvordan fedt lagres i musklerne hos personer med type 2-diabetes, og hvordan dette adskiller sig fra både normalvægtige og overvægtige personer uden sygdom.

Ved hjælp af avancerede mikroskopiteknikker har forskerholdet identificeret strukturelle forskelle i muskelfibre; hvordan fedtdråber fordeles og lagres inde i muskelfibrene. Dette kan spille en central rolle for sygdommens udvikling og behandling.

Kort om hovedresultaterne:

  • Store fedtansamlinger blev fundet i specifikke muskelfibre hos personer med type 2-diabetes.
  • Disse fibre havde et lavere indhold af mitokondrier, hvilket forringer cellernes evne til at forbrænde fedt. (Mitokondrier er energiproducerende enheder inde i kroppens celler. Red.).
  • De observerede ændringer var tydelige hos personer med type 2-diabetes og kunne ikke alene forklares med overvægt.
  • Efter otte ugers højintensiv intervaltræning (HIIT) blev mængden af fedt reduceret, og mitokondrieindholdet steg. Træningen bidrog også til en mere jævn fordeling af fedtet i muskelvævet – en ændring, der kan gøre det lettere for musklerne at anvende fedtet som brændstof.

– Vores data viser en markant ændring i muskelfibrenes struktur, som ikke kun hænger sammen med overvægt, men er tæt knyttet til selve sygdommen. Det bringer os et skridt nærmere at kunne målrette træning mere præcist til personer med type 2-diabetes, siger Martin Eisemann de Almeida.

Styrket position for forskningsenheden MoB

Den internationale anerkendelse styrker ikke kun Martin Eisemann de Almeida’s karriere – den løfter også den forskningsgruppe, han er en del af; Forskningsenheden for Muskelfysiologi og Biomekanik (MoB) på SDU, som arbejder tæt sammen med Steno Diabetes Center Odense (SDCO).

Den øgede synlighed giver momentum for kommende forskningssamarbejder og styrker enhedens muligheder for at tiltrække forskningsmidler og udvide sit netværk globalt.

– Det er først og fremmest et stort skulderklap og en vigtig anerkendelse af det arbejde, vi laver i MoB og SDCO. Prisen skaber øget synlighed om vores forskning og styrker både min egen og enhedens position i det internationale forskningsmiljø, siger han.

Se den prisvindende artikel her.

Fotos: Privatfotos


Kontakt

Martin Eisemann de Almeida, Postdoc
Forskningsenhed for SDCO – Steno Diabetes Center Odense (KI)
Forskningsenheden Muskelfysiologi og Biomekanik, IOB
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
T +45 65 50 36 08
M +45 20 77 70 69
mdealmeida@health.sdu.dk
www.sdu.dk/ansat/mdealmeida

Mød forskeren

Martin Eisemann de Almeida er postdoc ved Forskningsenheden Muskelfysiologi og Biomekanik på IOB samt tilknyttet SDCO. Han forsker i, hvordan skeletmuskulaturen lagrer og forbrænder fedt, og hvilken rolle det spiller i overvægt og type 2-diabetes – med særligt fokus på, hvordan fysisk træning kan anvendes som målrettet behandling.

KONTAKT

Redaktionen afsluttet: 07.05.2025