Odenseansk Holocaust-overlever besøger SDU
I oktober 1943 deporterede den tyske besættelsesmagt 59 jøder fra Odense til kz-lejren Theresienstadt. Blandt dem var 8-årige Axel Steen Metz, der som en af få overlevede opholdet i lejren. Nu besøger han SDU for at fortælle sin historie.
Da tyskerne d. 2. oktober 1943 begyndte at deportere jøder fra Danmark til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet, var Odense den by, de deporterede flest fra.
I alt blev 59 mænd, kvinder og børn sendt afsted til et liv, og for manges vedkommende også en død, i den berygtede kz-lejr.
Blandt dem var den dengang 8-årige Odensedreng Axel Steen Metz og hans forældre.
Det fandt historiestuderende Martin Vestergaard Jensen ud af, da han sidste år skulle skrive bachelorprojekt om deportationen af de fynske jøder. Her fik han nemlig fingrene i et billede taget i forbindelse med deportationen.
Martin Vestergaard Jensen satte sig for at undersøge, hvem personerne på billedet var, og fandt her frem til Axel Steen Metz, som det viste sig endnu var i live og boede i USA.
De to snakkede sammen og Martin Vestergaard Jensen brugte Axel Steen Metz som kilde i sin opgave.
Men historien stopper ikke her.
Vigtig kilde til sort kapitel i Odenses historie
Hos Netværk for Nazisme- og Holocauststudier fik man nys om den nyopdagede, danske holocaust-overlever. En vigtig historisk kilde, som man selvfølgelig havde interesse i at få et foredrag med.
Det er nu kommet i stand, og det er første gang Axel Steen Metz skal fortælle sin historie for et dansk publikum.
- Axel Steen Metz er en af de ganske få autentiske stemmer, vi har tilbage fra den forfærdelige forbrydelse, som holocaust var. Alene derfor er det vigtigt at høre hans historie. Han vil kunne give os et autentisk billede af, hvad holocaust var, og hvad det gjorde ved folk, fortæller Therkel Stræde, lektor i Samtidshistorie, som vil stå for at introducere og afrunde foredraget.
Han håber på en livlig debat og understreger, at en af fordelene ved en autentisk kilde er, at man kan stille spørgsmål og derved komme helt tæt på begivenhederne.
Foredraget er åbent for alle og finder sted onsdag d. 23. november kl. 17.30-19.30 i U20.
Der vil blive serveret kaffe/the og sandwiches og tilmelding er derfor påskønnet på mail: therkel@hist.sdu.dk senest mandag d. 21. november.