Seneste nyheder
Ilt på Jorden
13.06.2024
Urtidens have og atmosfære pulsede i takt i 200 mio. år
Forskere har kortlagt, hvornår Jordens have gik fra at være iltfri til at være iltholdige. Det skete over mange millioner år, hvor havenes iltindhold steg og faldt mange gange – altid synkront med atmosfærens indhold af ilt.
Havforskning
06.06.2024
Forskere finder ilt i havområder, hvor ingen andre har fundet ilt før
Ilt er vitalt for langt de fleste livsformer. Derfor vækker det opsigt, at en ny teknik, udviklet på bl.a. SDU, har fundet småbitte koncentrationer af ilt i det sydøstlige Stillehav, hvor man aldrig tidligere har fundet ilt.
Månedens SDU-profil
29.05.2024
Jubilæum som fjordenes forkæmper
I maj er det 25 år siden professor Mogens Flindt blev ansat på SDU. Han kom egentlig til Odense for at uddanne civilingeniører, men hans evner til at kortlægge den dårlige tilstand i fjorde og havmiljø blev hurtigt så efterspurgte, at han nu kan fejre jubilæum som en af Danmarks førende eksperter i økologi og vandmiljø.
Ny undersøgelse
30.04.2024
Datamangel gør det svært at identificere hormonforstyrrende stoffer
Mangel på data fra kemikalieindustrien i EU gør det umuligt at afgøre, om stoffer, der bl.a. anvendes i forbrugerprodukter, er hormonforstyrrende. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og SDU anbefaler, at informationskravene i EU-lovgivningen opdateres og peger samtidig på metoder til at vurdere kemiske stoffer, så tilgængelig information udnyttes bedst muligt.
Funding
29.04.2024
Hvordan får man EU-midler? Q&A med Henrik Holbech
Hvorfor bruge tid på at søge EU-midler? Det spørgsmål har vi stillet Henrik Holbech, der er forsker i hormonforstyrrende stoffer på Biologisk Institut og trækker på fem års erfaring med EU-ansøgninger - både som partner i andres projekter og som koordinator. Læs med i Q&A’en og find inspiration.
Ph.d. projekter
12.04.2024
Nye ph.d. projekter i SDU Climate Cluster
Folkelig opbakning til klimaløsninger, energibesparelse i sportshaller, mere effektiv PtX, større CO2-optag i havene og bedre udnyttelse af landarealer er emnerne for de nye ph.d.-projekter, der har fået støtte fra SDU Climate Cluster.
Forplantning
03.04.2024
Sex er evolutionens største succes
Evnen til forplantning anses af forskere som evolutionens største succes. Men hvorfor skal det være så kompliceret, udmattende og nogle gange endda også livsfarligt at formere sig? Og findes jomfrufødsler i virkeligheden?
Forplantning
23.03.2024
Global opvarmning: Dyr parrer sig oftere, når det er varmt
Gør klimaforandringer det lettere eller sværere for dyr og planter at formere sig? Det findes der ikke noget enkelt svar på. Flere studier peger dog på, at dyr parrer sig oftere, når vejret bliver varmere. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de får flere unger, eller at ungernes chancer for at overleve er gode. Hvordan hænger det sammen?
Nyt studie
05.03.2024
Mere havbund i Arktiske Hav kan nu få sollys
De fleste af solens stråler, der falder på Arktiske Hav, reflekteres af havisen, så økosystemerne under isen ikke får sollys. Men i takt med, at isen smelter, bliver større områder af hav og havbund udsat for sollys i længere perioder, og det kan sætte gang i fotosyntese og gøre Arktiske Hav mere produktivt. Det sker dog ikke alle steder, viser nyt studie.
Hæder
26.02.2024
EliteForsk-pris til SDU-forsker med hang til mikrober
Amelia-Elena Rotaru, professor ved Biologisk Institut på SDU, er en af fem yngre forskere i international særklasse, som i dag modtager den prestigefyldte EliteForsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Hvalsang
21.02.2024
Nu ved vi, hvordan bardehvaler synger – og at menneskestøj forstyrrer deres kommunikation
Nyt studie viser, at de ikoniske bardehvaler, f.eks. blåhvalen og pukkelhvalen, har udviklet nogle særlige strukturer i deres strubehoved, som gør dem i stand til at producere deres omfattende repertoire af undervandssang.
Næbhvaler
09.02.2024
Overraskende adfærd hos et af de pattedyr i verden, vi ved mindst om
Næbhvaler er nogle af de mindst studerede pattedyr i verden. Nu afslører nyt studie overraskende nyt om arten Bairds næbhval.
EU-bevilling
06.02.2024
Samarbejde om Odense Fjord og Fyn skal inspirere andre EU-lande
Flere forskere fra SDU er med i nyt EU-projekt, der skal finde gode løsninger på bedre vandmiljø og klimatilpasning til hele Europa
Stemmeforskning
12.12.2023
Daglig sangtræning er nødvendig, hvis sangfugle-hanner vil holde sig attraktive
Det har længe været en gåde, hvorfor sangfugle bruger så meget tid og energi på at synge. Nu viser ny forskning, at hannerne skal synge hver dag for at holde deres stemmemuskler i form. Hunner kan høre, om en han pjækker fra træningen, og de foretrækker sang fra hanner, der passer deres daglige stemme-gymnastik.
Global opvarmning
01.12.2023
Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2
Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.
nye kostvaner
24.11.2023
Vi skal have mere tang på menuen i Nordeuropa
Tang og alger er et bæredygtigt og sundt alternativ til animalske fødevarer, og der er rigeligt af det i havene omkring os. Et nyt tysk/dansk projekt, ledet af SDU, har fået ca. 14 mio. kr. til at gøre forbrugerne mere interesserede i at spise tang alger og at gøre produkterne mere tilgængelig for forbrugerne.
plantedemografi
09.11.2023
Rige landes forskning har skævvredet vores viden om planter
Der findes mange databaser med informationer om klodens planter, og dem bruger forskerne til fx at beregne, hvordan planter vil reagere på klimaforandringerne. Men verdens plantedata er fortrinsvis indsamlet i og af rige lande, mens det er småt med data om planter i fattige og tropiske egne af verden. Det er et problem, advarer biologer i nyt studie.
31.10.2023
Nyt studie: Trykket i dybhavet konserverer føden til havbundens mikrober
Døde alger og andet organisk materiale i havets overflade går i opløsning, når det begynder at synke mod bunden. Men på et tidspunkt bliver vandtrykket så højt, at opløsningsprocesserne går i stå og næringsstoffer bevares. Det giver føde til bundens mylder af mikrober og smådyr.
evolution
27.10.2023
Evolutionært tilfælde gjorde flagermus til specialist-jæger
Flagermus og de insekter, som de jager om natten, har i millioner af år tilpasset sig hinanden i et evolutionært våbenkapløb om at blive bedre til at finde eller undgå hinanden, mener mange forskere. Men nu viser et nyt studie, at det måske slet ikke foregår sådan.
Unges klimaangst
26.10.2023
Nyt studie: Unge forestiller sig en dystopisk fremtid
Hvis man skal tro fynske gymnasieelever, bliver livet i 2060 alt andet end trygt og behageligt. I en række noveller tegner 2/3 af undersøgelsens 152 deltagende unge et dystopisk fremtidsbillede.
Migration
26.10.2023
Pukkelhvalen Frodo på eventyr
Nyt studie bekræfter, at pukkelhvaler oftest vender tilbage til de samme føde- og ynglepladser på deres årlige vandringer gennem verdenshavene. Men så er der Frodo; han svømmede ikke tilbage til det samme sted, men havnede 11.261 km derfra.
18.10.2023
Havpattedyr i zoos og akvarier lever nu 2-3 gange længere end i naturen
Ligesom mennesker nu lever længere som følge af bedre medicin og pleje, lever også havpattedyr i moderne zoologiske haver og akvarier længere som følge af bedre forvaltningspraksisser.
invasive arter
07.09.2023
Ny ekspertgruppe vil adressere truslen fra invasive arter i marine økosystemer
Invasive arter – det kan være både planter og dyr – er en alvorlig trussel mod biodiversiteten, har FN slået fast. Det får nu en gruppe SDU-forskere til at danne en ekspertgruppe.
Urban heat
18.04.2023
Vandet bliver varmere i byområderne
"Varmere vandløb er aldrig godt", siger forskningsleder Sara Egemose, der står bag nyt studie af vandløb i byområder. De er generelt varmere end uden for byerne.
Dybhavsekspedition
17.04.2023
Miljøgiften PCB fundet i dybhavsgrav
Forskere på dybhavsekspedition har fundet PCB i sediment-prøver fra den mere end 8 km dybe Atacama-grav i Stillehavet. ”Tankevækkende at finde menneskeskabte giftstoffer i et af verdens mest øde og mest utilgængelige miljøer”, siger ekspeditionsleder Ronnie N. Glud.
Dyr i fangenskab
23.03.2023
Hvorfor skal vi have dyr i fangenskab?
Når vi kan samarbejde med dyr i fangenskab, så får vi vigtig viden om adfærd, som kan bruges til at beskytte dyr i naturen, siger biolog Kirstin Anderson Hansen. For at sikre at dyr i fangenskab trives, er der flere ting, man bør have for øje, forklarer hun.
Dyreriget
13.03.2023
Har dyr en fornemmelse af tid?
Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.
Beskyttelse af verdenshavene
07.03.2023
Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?
FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.
Natur
02.03.2023
Tandhvaler knirker, når de jager
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.
Klimaforskning
23.02.2023
Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr
Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.
Klimaændringer
07.02.2023
Dyreriget bliver mere rodet
Globalisering er ikke kun for mennesker: Dyrearter, der hidtil har levet isoleret fra hinanden, begynder i stigende grad at parre sig med hinanden, og nye krydsninger opstår. Hvad betyder det for biodiversiteten?
Urhavet
14.12.2022
Hvornår begyndte vi at spise hinanden?
Engang levede urhavets organismer fredeligt side om side, uden at nogen blev fortæret af de andre. I dag har vi rovdyr iblandt os – hvornår og hvordan skete dette skift? Ny forskning peger på, at vores encellede forfædre begyndte at æde hinanden næsten en milliard år tidligere end hidtil troet.
Lydfrekvens
29.11.2022
Flagermus growler som dødsmetal-sangere og mongolske strubesangere
Flagermus kan frembringe et ekstremt spænd af lydfrekvenser, der langt overstiger menneskets evner. Nu har forskere for første gang direkte filmet, hvad der foregår i strubehovedet, mens det sker.
Overraskende fund
12.10.2022
Ny, blå fisk fundet i dybhavet
Ringbugen er en af de fiskearter, som lever på havets største dybder. Nu har en ekspedition fundet en ny art af den; den er lille, blå og ligner alt andet end et dybhavsmonster.
Dyreliv
19.08.2022
Hvilke dyr kan bedst tåle klimaændringerne?
Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.
Undervandshørelse
23.05.2022
Hvem hører bedst under vand - mennesket eller sælen?
Det er ikke helt enkelt at svare på, for frekvensen af en lyd har stor indflydelse på, om mennesket eller sælen hører den bedst. Men nu viser et nyt studie, at vi mennesker faktisk har bedre undervandshørelse end hidtil troet – ved visse frekvenser hører vi lige så godt som sælen.
Vandkvalitet
12.05.2022
Nye, sunde søer i Danmarks natur
Der etableres mange nye søer i Danmark i disse år, og med det følger selvfølgelig et ønske om, at de skal være sunde og have en god vandkvalitet. SDU-biologer har fundet opskriften.
Isen smelter
02.05.2022
Vil det Arktiske Ocean blomstre med nyt liv, når isen smelter?
Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenter biolog Karl Attard.
Skadelige effekter
25.04.2022
Antibiotika svækker immunforsvar i generationer
Nyt studie viser, at zebrafisk kan få svækket deres immunforsvar, hvis en af deres forældre har været eksponeret for antibiotika. Et eksempel på, at antibiotika kan have uønskede effekter i flere generationer.
Søvand
06.04.2022
Danmarks søer trues af stigende temperaturer
Danmarks søer er vigtige redskaber til at binde kulstof. Men i takt med de stigende temperaturer mister vi det redskab, viser et nyt studie. Så vi skal finde andre steder i den danske natur at binde kulstof, påpeger forsker.
Lavbundsjorde
04.04.2022
Sæt drømmen om biodiversitet på pause i 10-20 år
Hvis vi tager landmandens lavtliggende marker ud af drift og lader naturen tage over, får vi mere biodiversitet, lyder det ofte. Korrekt, siger forsker; men vi hjælper biodiversiteten bedst ved at høste alt, der vokser op disse steder, de første 10-20 år.
Havmysterium
30.03.2022
Giver Danmarks hav plus eller minus på klimakontoen?
Danmark er omgivet af hav, som kan optage CO2 og dermed nedbringe udslippet til atmosfæren - men havvand kan altså også frigive CO2. Iflg. biologerne Jakob Bang Rønning og Christian Furbo Reeder aner vi ikke, om danske farvande har plus eller minus på CO2 -kontoen. Derfor skal CO2 -udledningen fra danske farvande nu kortlægges.
Godt nyt
21.03.2022
Endelig breder ålegræsset sig
Et videnskabeligt forsøg på at bringe ålegræsset tilbage til danske farvande har stor succes: Efter 2 år er der 70 gange flere ålegræsskud i Horsens Fjord.
ERC Consolidator Grant
17.03.2022
Får klimaændringerne mikrober til at producere mere metan?
Klimaændringer og menneskets aktiviteter er årsag til, at flere og flere mineralske partikler finder vej til naturen. Det sker fx som følge af erosion, tørkedannelse eller industriel afbrænding. Der findes mikrober, der trives med disse partikler og producerer metan i processen. Et nyt projekt har til formål at forstå, hvordan mikroberne interagerer via partiklerne, og hvordan det kan påvirke metankredsløbet.
Havets kadavere
25.02.2022
”Ingen har rigtigt interesseret sig for alle de døde”
Overalt i oceanerne flyder små døde dyr og vandmænd rundt. Men bliv ikke bekymret, uden alle disse flydende kadavere ville planeten ikke være et særlig rart sted at leve, er forskere begyndt at opdage. For de ser ud til at spille en vigtig rolle for transport og genanvendelse af kulstof og kvælstof på vores planet.
Krybdyrs hørelse
09.02.2022
Gekko-inspireret robot gør forelæsningen mere levende
Firben som gekkoer og agamer har inspireret forskere til at udvikle et nyt robotstyret kamera, der kan gøre streamede forelæsninger mere levende.
Vandmiljø
06.01.2022
Mikrober producerer ilt i mørket
Der ville ikke være ilt på Jorden, hvis solen ikke skinnede; sollys er et afgørende element i fotosyntesen. Men nu har forskere gjort den overraskende opdagelse, at ilt også bliver produceret uden sollys, og at det foregår i dybhavet. Og måske også i Mariager Fjord.
Dybhavet
12.11.2021
Dybhavsgrave bliver ved at overraske
Særlige bakterier, der tiltrækkes af kvælstof, har uden de store problemer tilpasset sig det ekstreme tryk 10 km under havets overflade, afslører nyt studie. Bakterierne har betydning for klodens CO2-kredsløb, derfor er det vigtigt at forstå deres aktivitet og udbredelse.
Samarbejde
08.06.2021
Marsvin i overraskende avanceret gruppejagt
Droneoptagelser viser, at marsvin kan være mere sociale og samarbejdende end hidtil troet.
Mikroplast
10.03.2021
Mundbind er en tikkende plastikbombe
Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.
Hørelse
04.03.2021
Lungerne hjælper frøer med at finde en mage
Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.
Klimaforandring
09.07.2020
Kraftig regn efter tørke kan give fiskedød
I 2018 var sommeren ekstremt tør. Da regnen endelig kom, forårsagede den massiv fiskedød i et stort, netop genoprettet sø-miljø. Sådanne begivenheder kan fuldstændigt nulstille et økosystem, og det vil ske igen, vurderer biologer.
Marinbiologi
24.06.2020
Vandmænd indeholder 0 kalorier, hvorfor gider fisk æde dem?
Ny undersøgelse viser, at vandmænd faktisk er en vigtig fødekilde for mange af havets dyr som fisk, skildpadder og krebsdyr.
Hormonforstyrrende stoffer
10.06.2020
Ny hjemmeside giver overblik over hormonforstyrrende stoffer i EU
Fem lande, heriblandt Danmark, er gået sammen om at lave en liste over hormonforstyrrende stoffer og håber, at det kan bane vejen for strammere EU-regler på området.
Sundhed
10.06.2020
Ældre fædre øger risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser
Ny forskning fastslår at fædres alder på undfangelsestidspunktet har betydning for børnenes risiko for at have psykiske udviklingsforstyrrelser. Jo ældre fædre, desto højere risiko.
Makaber opdagelse
07.05.2020
Gople bruger kannibalisme som strategi til at brede sig
Kald det en investering i fremtiden: Ribbegoplen producer enorme mængder afkom og bruger det som spisekammer, når den løber tør for føde i nye leveområder.
Genanvendelse
30.04.2020
Opskyllet tang: Klamt eller værdifuldt?
Isolering, gødning og dyrefoder: Mennesket har i århundreder udnyttet strandens opskyllede tang og ålegræs på et utal af måder, som også giver mening i dag, lyder det fra forskere, der opfordrer til bedre udnyttelse.
Hørelse
01.04.2020
Skarver hører overraskende godt
Nyt studie viser, at skarvens hørelse er mere sensitiv under vand end i luften. Den viden kan bruges til at beskytte sårbare fuglearter.
Levetid
26.03.2020
Pattedyr: Vildtlevende hunner lever længere end hanner
Det er ikke kun hos mennesker, at kvinder lever længere end mænd. Blandt vildtlevende pattedyr er den gennemsnitlige levealder hele 18,6 pct. længere for hunner end hanner. Hos mennesker er forskellen ”kun” 7,6 pct.
Zoologi
28.02.2020
Ny undersøgelse: Store karismatiske dyr i zoo udløser mange penge til naturbevarelse
En del af zoologiske institutioners indtjening går videre til bevarelsesprojekter for vilde dyr og deres levesteder. Store karismatiske dyr sælger billetter.
Citizen Science
19.02.2020
Borgere bidrager til biologiforskning
I de seneste år har Citizen Science, hvor borgere bidrager til forskeres dataindsamling, vundet indpas i forskningsmiljøerne. Ifølge lektor Sara Egemose skyldes det blandt andet den synergi, der opstår, når både forskere og borgere oplever tydelige fordele ved at samarbejde.
Forurening
17.02.2020
Kviksølv er forsvundet fra Cheminovas strand
Nyt studie viser, at der ikke længere findes kviksølv i strandbunden langs Harboøre Tange i Limfjorden, hvor den tidligere stærkt forurenende kemifabrik lå. Biologer er overraskede.
HØR GODT EFTER!
23.01.2020
USAs forsvar støtter dansk forskning i marsvins hørelse
Studier af marsvins og delfiners evne til at orientere sig under vand kan føre til udviklingen af nyt avanceret udstyr til lokalisering af bl.a. ubåde, miner og druknede personer.
Adfærdsforskning
20.01.2020
Papegøje samarbejder med usynlig partner
Nyt studie viser, at halvmåneparakitter har overraskende avancerede evner for samarbejde, når der skal skaffes føde. Vigtig viden for biologer, der arbejder med at beskytte vilde fugle i naturen.
Forskningsgrupper
Velkommen til et multikulturelt institut med fokus på tværfagligt og internationalt samarbejde samt et attraktivt, dynamisk arbejds- og studiemiljø.
På Biologisk Institut forsker og underviser vi i en række biologiske emner, fra grundlæggende spørgsmål om udviklingen af liv på jorden og fysiologiske tilpasninger til relevante samfundsproblemer som klimaforandringer og effekten af miljøfremmede stoffer på vores natur.