Min forskning: En ph.d. fortæller
Peter Næsborg Schøler
Projektet undersøger, om 15-metoden kan fungere i dansk almen praksis, om den kan tilpasses den danske kontekst og kultur, og hvilke faktorer der påvirker implementeringen af metoden i dansk almen praksis.
Hvad er titlen på din afhandling?
"The 15-method: A novel method for addressing alcohol overuse – implementation in general practice"
På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?
Enheden for Klinisk Alkoholforskning, Psykiatrisk Forskningsenhed, KI. Samt Forskningsenheden for Al-men Praksis Odense & Esbjerg, IST.
Hvem var din hovedvejleder?
Professor Anette Søgaard Nielsen
Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling og hvad fandt du ud af?
15-metoden er en ny måde at adressere og behandle alkoholoverforbrug. Metoden er udviklet i Sverige og har vist lovende resultater i den Svenske primærsektor. Vi ville besvare tre overordnede spørgsmål:
1) Kan 15-metoden fungere i Dansk almen praksis?
2) Kan vi tilpasse metoden til Dansk kontekst og kultur og dermed forbedre hvor godt den passer ind?
3) Hvilke faktorer spiller ind, når man forsøger at implementere 15-metoden i Dansk almen praksis?
Hvordan gjorde du det?
Studierne var en blanding af forskellige metoder og videnskabsteoretiske tilgange. Overordnet set brugte vi metoder indenfor Kompleks Interventionsforskning og Implementeringsvidenskab. Dette inkluderede brug af forskellige ”frameworks” (skabeloner) og modeller til at guide processen igennem spørgsmål 1-3. Vi startede med en pilotafprøvning (feasibility test) og tilpassede derefter metoden via brugerinddragende workshops. Til slut implementerede vi 15-metoden i et stort lodtrækningsstudie i 20+ almen praksis klinikker i Region Syddanmark, hvor vi via interviews identificerede de faktorer der påvirkede implementering og brug af metoden.
Hvordan kan din forskning bruges?
Fra en klinisk vinkel, gør 15-metoden det lettere at få taget hul på samtalen om alkohol. Metoden tilbyder samtidigt struktur og konkrete redskaber til at gøre noget ved et alkoholoverforbrug, hvilket klinikere sommetider finder vanskeligt. Metoden er fleksibel og patientcentreret, hvilket betyder, at forløbet kan tilpasses den enkelte patients situation. For den enkelte patient kan det være hjælpsomt at tale om alkoholvaner med en man kender i sit lokale lægehus, og det kan afhjælpe nogle af de kendte barrierer omkring specialiserede behandlingstilbud, at hjælp til at reducere ens alkoholindtag kan klares i samme lægehus som en naturlig forlængelse af samtalen. Metoden fokuserer på at koble symptomer og henvendelsesårsager til ens livsstil, hvilket kan være med til at skabe motivation for at ændre på sin livsstil. 15-metoden er samtidigt en guide og dialogværktøj, som både patient og sundhedsperson kan støtte sig til igennem forløbet, hvilket kan give en tryghed og være en hjælp for begge parter, samtidigt med at det kan åbne for nye vinkler på problemet.
Fra et samfundsmæssigt perspektiv vil en reduktion i alkoholforbruget i Danmark have enorme positive konsekvenser for både vores livskvalitet, fysiske og psykiske helbred, vores samfundsøkonomi og vores sundhedsvæsen.
Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?
Jeg forsvarede min afhandling d. 14. marts på SDU.