Mænd med prostatakræft er typisk ikke motiverede for at deltage i traditionelle tilbud om rehabilitering eller sundhedsfremme. Mange mænd forbinder rehabilitering med at skulle tale om deres sygdom og vise sårbarhed - noget der kan være svært.
Fodbold er en sjov og velkendt aktivitet, hvor fokus er på spillet, bevægelsen og fællesskabet frem for sygdommen. Det gør det muligt for mændene at være aktive på en måde, der føles naturlig og maskulin, samtidig med at de tager vare på deres egen sundhed.
Læs mere om formål med fodboldtræningen i denne PDF (træningsmanual)
“FC Prostata” og “FC Prostata Community”
Evidensen bag konceptet baseres primært på to danske videnskabelige projekter; “FC Prostata” og “FC Prostata Community”. De blev afviklet med henblik på at undersøge om det var muligt, sikkert og sundhedsfremmende at gennemføre fodboldtræning for mænd med prostatakræft.
Det første projekt, som blev gennemført i perioden 2012-2017, viste, at fodboldtræning havde effekt på muskelog knoglemasse samt fysisk kapacitet hos mænd i anti-hormonbehandling. Det blev efterfulgt af et projekt, som blev gennemført i perioden 2016-2020, som fokuserede på, om træningen kunne integreres i lokale fodboldklubber i et samarbejde med hospitaler. Ligeledes undersøgte det projekt træningens betydning for deltagernes sundhedsprofil, livskvalitet og antallet af hospitalsindlæggelser.
Resultaterne fra FC Prostata-studiet viste, at intensiteten i træningen var høj, både ift. puls, hvilket førte til forbedret kondition, og antallet af accelerationer, opbremsninger og retningsskift, hvilket førte til øget muskel- og knoglestyrke.
“FC Prostata Community”-studiet viste efter et år, at deltagerne havde 40% færre hospitalsindlæggelser end kontrolgruppen, og at dem, der deltog mindst en gang om ugen, oplevede forbedringer i deres mentale helbred og en reduktion i fedtmasse. Mange deltagere anså fodbolden som en metode til at tage kontrol over egen sundhed. Træningen gav også plads til at udveksle støtte og omsorg i et maskulint fællesskab med mulighed for at dele erfaringer med sygdom og behandling. En undersøgelse blandt mændenes partnere viste, at de blev mere aktive og energiske, hvilket bidrog positivt til deres ægteskab. Der blev kun registreret få skader i studierne, og de blev anset som acceptable i forhold til de opnåede sundhedseffekter.