Forskningsenheden for Psykiatri Odense-Svendborg
Vi har som mål at anvende moderne og innovativ forskning til at støtte vores patienter. "Biologisk Psykiatri", med fokus på brugen af en kombination af avancerede molekylære metoder, udgør en af hjørnestenene i vores forskning.
På den ene side benytter vi humane inducerede pluripotente stamceller (hIPSC) fra patienter med psykiske lidelser samt fra raske kontrolpersoner. Vi stræber efter "præcisionsmedicin for vores patienter" ved at udvikle neuroner, gliaceller og cerebrale organoider (mini-hjerner) fra disse hIPSC. Vi anvender en bred vifte af multi-omics teknikker til at undersøge den neurobiologiske baggrund for psykiske lidelser og udviklingsmæssige forløb.
På den anden side benytter vi højopløselig magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) samt positronemissionstomografi (PET) til at undersøge neurobiologiske faktorer relateret til psykiske lidelser – f.eks. metabolismens og dopamins rolle.
Derudover anvender vi de enestående danske registre til at udføre epidemiologisk forskning. Vi gennemfører også kliniske interventionsstudier, randomiserede kontrollerede forsøg (RCT) m.m.
På det seneste har vores interesse rettet sig mod brugen af digital teknologi – såsom virtual reality (VR) og gamification – for at finde nye måder at understøtte både den diagnostiske proces, patienternes trivsel og de kliniske arbejdsgange.
Vores kliniske forskningsområder dækker en bred vifte af psykiske lidelser, deres behandling og tidlige opsporing – med særligt fokus på afhængighed, udviklingsforstyrrelser hos voksne, psykose, aldring samt somatiske og psykiatriske komorbiditeter.