Skip to main content
DA / EN

Sygdomme hos nyfødte

Ernæring har stor betydning for vækst men også udviklingen både på kort og lang sigt. Den tidlige spædbarnsernæring består væsentligst af amning, og vi har inden for rammerne af Odense Børnekohorte undersøgt hyppighed og varighed af amning med anvendelse af ny SMS-baseret teknologi samt indsamling af modermælk og vækstdata. Disse data anvendes til undersøgelser af brystmælkens egenskaber og betydning for barnets vækst og udvikling.  I samarbejde med forskningsenheden på Obstetrisk og Endokrinologisk Afdeling på OUH er der planlagt et op følgende ph.d.-studie af konsekvenserne af gestationel diabetes hos den gravide og udvikling og vækst i 5 års alderen hos børnene i det oprindelige ammestudie.

Aktuelt pågår et større studie i samarbejde med Københavns Universitet (KU), hvor 4 ph.d. studerende (heraf 1 på OUH/SDU) analyserer data fra et stort randomiseret multicenterstudie vedrørende berigning af modermælk til meget tidligt fødte børn. Det er specielt kliniske data om børnenes vækst, afføringsmønster, risiko for infektioner og tarmsygdom (nekrotiserende enterokolitis), som analyseres samtidig med en del para-kliniske undersøgelser som mikrobiom, proteomics, væksthormon og mange flere - læs mere her. Samtidig pågår et større samarbejdsprojekt med KU og Kina, ligeledes vedrørende berigning af modermælk til meget tidligt fødte børn.

På tegnebrættet er et randomiseret studie vedrørende behandling af spædbørn med mistanke om refluks sygdom (gylpetendens). Projektet gennemføres i et samarbejde mellem neonatologer og allergi- og lungelæger på H.C. Andersen Børnehospital og en privatpraktiserende børnelæge (pædiatrisk gastroenterolog) i Odense.

Neonatal sektionen deltager desuden i multicenterstudier vedrørende respiratorisk distress syndrom (RDS) og near-infrared spectroscopy (NIRS) hos ekstremt præmature.

Ph.d.-projekter
Marie Bendix Simonsen: Mother’s own milk and fortification for very preterm born infants
Karina Dyrvig Honoré: Maternal health, breastfeeding, breast milk components and early child growth
Agnethe May Ahnfeldt, KU: Nutrition and Growth in Preterm Infants (FortiColos). Gitte Zachariassen er medvejleder.
Martin Bo Rasmussen, KU: Insulin-like Growth factor (IGF-1), amino acids and growth in preterm infants (FortiColos). Gitte Zachariassen er medvejleder.

Post doc-projekter
Kristine Holgersen, OUH/KU: Metabolic profile in very preterm infants (FortiColos). Gitte Zachariassen er medvejleder.
Susanne Søndergaard Kappel, OUH/KU/RH: FortiColos follow-up at 5 years of age. Gitte Zachariassen er medvejleder.

Gitte Zachariassen

Overlæge, professor

Forskningsansvarlig

Kontaktinformation

Sidst opdateret: 20.10.2023