Skip to main content
DA / EN

Sundhedsinnovation

Health Innovation Day 2025: MedTech og samarbejde for fremtidens sundhedsvæsen

Hvordan bringer vi forskningen tættere på praksis? Health Innovation Day 2025 satte fokus på partnerskaber, teknologi og kommunernes rolle i sundhedsinnovation.

Af Marianne Lie Becker, , 24-01-2025

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet var 20. januar vært for Health Innovation Day 2025, hvor eksperter fra forskningsverdenen, sundhedssektoren og erhvervslivet samledes for at diskutere fremtidens løsninger. Dagens omdrejningspunkt var, hvordan tværfagligt samarbejde kan omsætte forskning til konkrete forbedringer i sundhedssektoren.

Det er på SDU blevet særligt aktuelt med det nye MedTech Odense-samarbejde mellem universitetet og Region Syddanmark.

Et af de første programpunkter var et interview med Ole Skøtt, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Henrik Bindslev, dekan på Det Tekniske Fakultet og Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på Odens Universitetshospital, om fremtiden for MedTech.

-Udfordringen er ikke teknologien – det er implementeringen.

Dekan Ole Skøtt pegede på, at udviklingen af nye sundhedsteknologier ofte står over for en række praktiske barrierer.

-Den største udfordring er sjældent selve teknologien, men derimod hvordan vi får den implementeret i sundhedsvæsenet. Hvis ikke slutbrugerne inddrages tidligt, risikerer vi at udvikle løsninger, der aldrig bliver brugt i praksis, sagde han og understregede, at en klar forretningsplan og markedsindsigt er afgørende for succes.

Mere teknologi i sundhedssektoren

Bjarne Dahler-Eriksen pegede på det store potentiale i øget brug af robotteknologi og digitale løsninger.

Han fremhævede, at tæt samarbejde mellem forskere og klinikere er afgørende for at sikre, at nye løsninger skaber reel værdi for patienterne.
Kommunerne som drivkraft for innovation. 

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, satte i sit oplæg fokus på kommunernes rolle i sundhedsinnovation og påpegede, at samarbejde med universiteter og virksomheder kan være nøglen til at udvikle og afprøve nye løsninger i praksis.

-Vi har 2000 medarbejdere i Odense Kommune, der sidder med værdifulde erfaringer fra hverdagen på sundhedsområdet. Vi kan være virkelighedens stemme og bidrage til at forme fremtidens løsninger, udtalte borgmesteren og understregede, at kommunen ønsker at fungere som testcenter for ny teknologi.

Fra idé til virkelighed

Et gennemgående tema på konferencen var behovet for stærkere partnerskaber på tværs af sektorer.

Flere oplægsholdere understregede, at Odense har unikke forudsætninger for at blive et internationalt knudepunkt for sundhedsinnovation – ikke mindst på grund af byens styrker inden for MedTech og robotteknologi.

Næste skridt

Health Innovation Day 2025 markerede starten på en række nye samarbejder og initiativer, der skal sikre, at fremtidens sundhedsteknologier bliver udviklet, testet og implementeret med brugernes behov i fokus. SDU vil fortsætte arbejdet med at styrke samarbejdet mellem forskning og praksis og skabe rammerne for nye innovative løsninger.

Andre højdepunkter fra dagen:

  • Jens Ringsmose: SDU’s rektor åbnede dagen med et oplæg om universitetets rolle i at drive sundhedsinnovation gennem forskning og samarbejde.
  • Novo Nordisk Fonden og Innovationsfonden: Mikkel Skovborg (VP, Novo Nordisk Fonden) og Ole Sinkjær (VP, Innovationsfonden) blev interviewet om MedTechs samfundsmæssige betydning og fremtidige muligheder.
  • MedTech-robotter – fra forskning til anvendelse: Professor Thiusius R. Savarimuthu fra SDU præsenterede, hvordan robotteknologi udvikles og implementeres i sundhedssektoren gennem samarbejde mellem forskning og hospitaler.
  • MedTech: Status og næste skridt: Søren Frandsen (SDU RIO) og Thomas Kristensen (Innovationschef, OUH) gav en status på MedTech-udviklingen og diskuterede de næste skridt for implementering i sundhedsvæsenet.
  • Jason Melad: MedTech-iværksætteren delte sine erfaringer med at bringe sundhedsteknologiske løsninger fra idé til marked og understregede vigtigheden af samarbejde på tværs af sektorer.
  • Mickael Bech: Styrede slagets gang med sikker hånd og stod for de glimrende interviews.
  • Samtalegallerier: 10 forskere stod klar til at tale med deltagerne om deres projekter, udvide deres netværk og udveksle erfaringer.
Redaktionen afsluttet: 24.01.2025