
Blodprøve skal afsløre skjult leversygdom
Med 15,6 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden skal nyt forskningsprojekt udvikle blodprøvetest, der kan forudsige alvorlig fedtlever – professor Maja Thiele fra SDU er en central deltager
Mange danskere har fedtlever uden at vide det. I sjældne tilfælde udvikler sygdommen sig til skrumpelever eller leverkræft, men i dag er det svært at forudsige, hvem der er i fare. Det skal et nyt forskningsprojekt nu ændre på.
Professor Maja Thiele fra Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme på Odense Universitetshospital og Center for Leverforskning ved SDU er en af hovedkræfterne i projektet LOTUS-Biomarker.
LOTUS-Biomarker:
Longitudinal Omics Trajectories to Unravel Steatotic liver disease heterogeneity
Projektet skal udvikle en blodprøvetest, som ved hjælp af avanceret molekylær analyse og kunstig intelligens skal gøre det muligt at forudsige sygdomsforløbet for patienter med fedtlever.
Skal føre til skræddersyet behandling
Blodprøveteknologien kombinerer genetiske data med målinger af tusindvis af fedtstoffer og proteiner. Men teknologien er så kompleks, at lægerne mangler redskaber til at oversætte data til konkret viden om den enkelte patients risiko. Her kommer projektets softwareløsning, LiverTRACK, ind i billedet.
– Vi læger har længe ønsket at kunne forudsige mere præcist hvilke mennesker, som senere i livet risikerer at blive alvorligt syge fra leveren. Ved at kombinere genetik med biologiske analyser af tusindvis af fedtstoffer og proteiner, begynder vi at forstå sygdommen og dens udvikling. Men de mange prøvesvar gavner først patienterne, hvis lægen har redskaber til at forenkle, hvad tsunamien af resultater betyder. Først da kan vi hjælpe patienterne med at skræddersy den behandling, som vil virke bedst og dermed spare dem for sygdom og lidelse, siger Maja Thiele.
Støtte fra Innovationsfonden
Innovationsfonden investerer 15,6 millioner kroner i projektet, der løber over fem år og bygger videre på en omfattende forskningsdatabase med mere end 6.000 fynboer. Målet er at udvikle en klinisk løsning, som kan anvendes bredt i det danske sundhedsvæsen.
Om projektet:
Varighed: 5 år
Støtte fra Innovationsfonden: 15,6 mio. kr.
Samlet budget: 20,8 mio. kr.
Mød forskeren
Maja Thiele er professor ved Center for Leverforskning og Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme på Odense Universitetshospital.
Projektdeltagere:
-
Odense Universitetshospital / Center for Leverforskning, SDU
-
Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet
-
Evido Health, health tech-virksomhed specialiseret i blodprøvedata og leverdiagnostik