Skip to main content
Æresalumnen 2019

Årets æresalumne er naturvidenskabelig iværksætter

Ole Vorm er serie-iværksætter og har stået i spidsen for flere succesfulde virksomheder. I tæt på 20 år har årets æresalumne været førende indenfor proteinforskning og beskæftiget en række af SDU’s kandidater i sine virksomheder.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen, , 25-10-2019

 

I en af de gamle bygninger på Thrige Plads i Odense ligger virksomheden Evosep. Her arbejder de på at udvikle teknologi, som kan give hurtigere og mere præcise diagnoser af sygdom, og give patienter mulighed for en mere personligt tilrettelagt medicinering.

Evoseps direktør hedder Ole Vorm, og han er netop blevet kåret som årets æresalumne på SDU.

Som begrundelse lyder det blandt andet, at han er en initiativrig, succesfuld, internationalt orienteret og anerkendt serie-iværksætter.

Fantastisk professor

Ole Vorm har taget sin naturvidenskabelige uddannelse ved SDU og fortsat som ph.d.-studerende. Han fortæller, at tiden på universitetet var dejlig.

- Jeg elskede at læse. Jeg var ikke vanvittig flittig, før jeg kom i laboratoriet. Så begyndte jeg at arbejde meget, for det var superspændende. Jeg valgte Peter Roepstorff som vejleder. Han var en fantastisk professor, for han var så inspirerende, fortæller Ole Vorm og husker tilbage:

- Når Peter Roepstorff underviste, kunne han bruge en eller to overheads i hele timen, og jeg kan huske, at han ofte satte sig på kateteret på sin egen fod. Han tryllebandt os alle sammen.

Det var først, da Ole Vorm begyndte at arbejde på professorens laboratorium, det gik op for ham, at han var en af verdens førende på sit forskningsfelt.


Ole Vorm husker tiden i laboratoriet som sjov og med en god ånd og et godt arbejdsklima.

- Peter Roepstorff gav os en utrolig grad af frihed til at begå fejl, lære noget af det, og tage ansvar. Det har jeg så taget med mig. I forbindelse med arbejdet mødte jeg Matthias Mann, som er verdens førende forsker indenfor proteinforskning. Ham har jeg også haft som vejleder og arbejdet med i 30 år. Så der var meget inspiration at hente.

Det var Ole Vorms forskningsprojekter på SDU i perioden 1990-1995, som skabte det faglige grundlag for hans imponerende karriere som iværksætter og virksomhedsleder.

Æresalumnen Ole Vorm


Æresalumnen blev interesseret i massespektrometri allerede før, han kom i laboratoriet, og den disciplin kræver en bred viden.

- Dengang havde Det Naturvidenskabelige Fakultet en basisuddannelse, og det ved jeg faktisk ikke, om det har mere. Men at få en bred uddannelse på tværs af matematik, kemi, biologi og fysik og dermed have en god ballast var for mig at se et godt startpunkt, siger Ole Vorm.

Nedslag fra indstillingen til prisen

  • Ole Vorm er en udpræget serie-iværksætter. Han har stået bag flere succesfulde virksomheder, og han har i næsten 20 år været førende indenfor proteomics forskning og udvikling. Hans mål har altid været at udvikle unikke teknologier, som kan betyde tidsbesparelser og mere præcise prøveresultater i jagten på ny personlig medicin indenfor fx kræftforskning.
  • Forskningsprojekterne på SDU i perioden 1990-1995 indenfor proteinkemi, massespektrometri og det spirende ”proteomics” område skabte det faglige grundlag for Ole Vorms imponerende karriere som iværksætter og virksomhedsleder indenfor proteinforskning og teknologiudvikling. 
  • Ole Vorms første virksomhed var en spin-off af hans post-doc arbejde i 1997, som i løbet af tre år udviklede sig til en organisation med 250 medarbejdere internationalt.

Han kan se tilbage på en lang karriere, hvor han har levet af at designe produkter, som skal fungere i laboratorier til naturvidenskabelige formål.

Men æresalumnen er også glad for, at universitetet har udviklet sig og fulgt med tiden.

- Det, man nok kunne have ønsket dengang, var en smule indsigt i økonomi og virksomhedsstyring, projektledelse og psykologi, for alt, hvad man laver, skal man lave sammen med andre. Der tror jeg undervisningsformen i dag er langt mere gruppeorienteret, og universitetet lærer de studerende at samarbejde. 

Samarbejde er alt

Han kan se, at de kandidater, han ansætter fra SDU i dag, kan alle de ting, og kalder dem fantastisk dygtige.

- Også bedre end vi var i min generation. De ved i langt højere grad, hvad de ikke ved, og deres samarbejdsevner er virkelig gode. Jeg mener, de er mere velovervejede i deres perspektiver, siger iværksætteren.

- Og det er godt, for alt, hvad man laver i dag, er samarbejde. Man kommer ingen vegne alene.

Ole Vorms CV

  • 2016 -
    Founder & CEO, Evosep Aps, Odense, Denmark 
  • 2014 - 2015
    VP Proteomics, Bruker Daltonics, Bremen, Germany and Odense, DK 
  • 2010 - 2013
    Site Leader & Dir. NanoLC, Thermo Fisher Scientific, Odense, DK
  • 2006 - 2010
    Founder & CSO, Proxeon Biosciences, Odense, DK
  • 2002 - 2006
    Founder & CEO, Proxeon Biosciences, Odense, DK
  • 2000 - 2002
    Sr. VP, COO, and acting-CIO for MDS Proteomics Inc, Toronto, Canada and Managing Director for MDS Proteomics A/S, Odense, DK. 
  • 1997 - 2000 
    Founder & CEO, Protana A/S, Odense, DK 
  • 1996
    Assistant Prof., Dept. of Chemistry, Univ. of Southern Denmark
  • 1995 – 1996 
    Visiting Scientist in the group of Matthias Mann, European Molecular 
    Biology Laboratories, Heidelberg, Germany 
  • 1995 Ph.D. in Molecular Biology, University of Southern Denmark 
  • 1989 B.Sc. Chemistry, University of Southern Denmark
Er du tidligere studerende på SDU?

Vidste du, at du som tidligere SDU-studerende kan melde dig til alumneforeningen?

Læs mere om Alumnet

Redaktionen afsluttet: 25.10.2019