Skip to main content
Hjernekassen på P1

Hjernekassen på P1: Tvillinger

Hvorfor bliver nogle mennesker født som tvillinger? Hvad er forskellen på én- og tveæggede tvillinger? Hvordan er det at være tvillinger? Hvilke fordele og ulemper er der ved at være tvillinger.

Peter Lund Madsen har hver uge besøg af eksperter i studiet. I denne udsendelse spørger han tvillingerne Mette og Mille, samt leder af det Danske Tvillingregister, Kaare Christensen, om, hvad der så særligt ved tvillinger. 


Et tvillingeregister – hvorfor skal vi nu registrere tvillinger? Er det ulovligt eller hvad? Eller hvad er årsagen til, at du sidder og styrer sådan et register?

KC: Registret har en historie, der går tilbage til 1950’erne, hvor tre meget dygtige forskere fra Københavns Universitet ville undersøge om cancer egentlig er arveligt. 

Derfor kontaktede de alle landets præster, for at finde alle danske tvillinger født mellem 1870 og 1930 - og undersøge, hvordan det forholdt sig.

Hvorfor er tvillinger så interessante når man skal undersøge om kræft er arvelig?

KC: Det er fordi, der er to slags tvillinger. De er enten énæggede og deler alle deres gener med hinanden – opskriften på Mette og Mille er den samme – eller også er de toæggede og er ligesom almindelige søskende, der kun deler halvdelen af deres gener.

Det lyder let at regne ud om noget skyldes arv eller miljø; men der har altså været nogle meget store overraskelser - der fx har ændret hele vores tænkning indenfor sygdomme og fedme m.m.

Har du nogle særligt gode eksempler?

KC: Ja, indenfor sundhedsvidenskab, psykiatri og adfærdspsykologi er der mange gode eksempler...

 


Hør hele udsendelsen her:

Hjernemassen på P1: Tvillinger

Radioprogram sendt første gang d. 12-10-2020 på P1, DR
Vært: Peter Lund Madsen
Redaktionen afsluttet: 11.10.2020