Skip to main content
DA / EN
Ny forskning

Kan gulerødder bekæmpe diabetes?

Forsker Eva Arnspang Christensen har for første gang vist en sammenhæng mellem stoffet falcarindiol i gulerødder og diabetes. Nu jagter hun penge til at teste, om gulerødder kan bekæmpe diabetes i et klinisk forsøg.

Af Birgitte Dalgaard, , 29-10-2020

– Mine fund i celler fra rotter fortæller mig, at der er en sammenhæng mellem gulerod og diabetes, siger forsker Eva Arnspang Christensen.

Sammen med forskerkollegaer har Eva Arnspang Christensen fra Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet studeret væv fra rotters polypper, som er forstadier til tarmkræft. Når forskerne tilførte falcarindiol, som findes naturligt i gulerødder, konstaterede de en stor reduktion i antallet af polypper.

– Vi så en vild effekt. Når rotterne fik blandet falcarindiol i foderet, havde rotterne 40-80 procent færre polypper, konstaterer Eva Arnspang Christensen.

Men under mikroskopet gjorde Eva Arnspang Christensen også en anden opdagelse. Når hun gik på opdagelse i rotternes cancervæv, så hun, at falcarindiol havde to andre effekter, som fik hende til at tænke på diabetes.

Mine fund i celler fra rotter fortæller mig, at der er en sammenhæng mellem gulerod og diabetes.

Eva Arnspang Christensen, lektor

Gulerødder mod diabetes

200.000-300.000 danskere har type 2-diabetes, og antallet af personer med diabetes er mere end tredoblet siden 1996. Derfor leder forskere med lys og lygte efter stoffer, som kan forebygge folkesygdommen - og måske er falcarindiol det stof.

1,2,3,4… Under mikroskopet tæller forsker Eva Arnspang Christensen fedtdråber i petriskålen. Lipid droplets er et sted, hvor celler lagrer fedtstoffer, og forskning har de senere år fundet en forbindelse mellem lipid droplets og diabetes.

– Vi kan se, at når vi tilfører falcarindiol fra gulerødder til cellerne, ser vi flere lipid doplets, påpeger Eva Arnspang Christensen.

Udover flere lipid droplets så forskerne også en nedregulering af et kolesteroltransporterende protein. Kolesterol er et livsvigtigt fedtstof for alle vores celler, men type 2-diabetespatienter har for store mængder kolesterol i blodet, og det kan være farligt.

– Jeg blev glad, da jeg så, at vores data viser, at der sker noget med antallet af lipid droplets samtidig med, at vi ser en nedregulering af det kolesteroltransporterende protein. Det underbygger min tese om, at der er en sammenhæng mellem gulerod og diabetes, understreger Eva Arnspang Christensen, som har fået udgivet sine resultater i det videnskabelige peer reviewed tidsskrift, Frontiers in Pharmacology.

Selvom opdagelserne er gjort i kræftceller fra rotter, er hun nu determineret efter at forfølge resultaterne, og hun har søgt penge til et stort kontrolleret forsøg blandt diabetespatienter, hvor hun vil undersøge falcarindiols effekt på diabetes.

– Fordi falcarindiol er et naturligt forekommende stof, er det med den rigtige bevilling i ryggen muligt at lave forsøg med mennesker. Men mens vi venter og krydser fingre, har jeg to specialestuderende, som i laboratoriet undersøger falcarindiols effekt på opdyrkede diabetesceller, siger Eva Arnspang Christensen.

Mød forskeren

Eva Arnspang Christensen er lektor og sektionsleder ved SDU Biotechnology, Institut for Grøn Teknologi. I mange år har hun som forsker været med til at bevise, at falcarindiol fra gulerødder kan helbrede og forebygge tarmkræft. Nu forfølger hun stoffets påvirkning af diabetes. Personligt spiser hun 200 gram gulerødder om dagen.

Kontakt

I samarbejde med

Forsøget med falcarindiol er lavet i samarbejde med: Morten Kobæk-Larsen, lektor og forsker i mave- og tarmsygdomme ved Kirurgisk Forskningsenhed på SDU/OUH i Svendborg, professor Lars Porskjær Christensen fra Institut for Grøn Teknologi og adjunkt Rime Bajih fra Institut for Grøn Teknologi.

Link til videnskabelig artikel i Frontiers in Pharmacology

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 29.10.2020