Skip to main content
Forskningsformidling

Årets 10 meste læste forskningshistorier

Kommaer. Kunstig intelligens, som din nye chef. Gulerødder, som forebygger tarmkræft. Ny behandling til rygpatienter. Her er de 10 forskningsnyheder fra Syddansk Universitet, som er blevet mest læst det seneste år.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 07-07-2023

1. SDU og Sprognævnet giver stor folkegave - Vi lærer danskerne at sætte komma

Fik du helt styr på kommaerne, da SDU og Dansk Sprognævn i maj lancerede det nye kommakursus? Ellers har du alletiders chance denne sommer. Læs artiklen og få adgang til kommakurset her

2. Kan gulerødder forebygge tarmkræft?

Forskere fra SDU og Odense Universitetshospital har i 15 år forsket i gulerødders effekt på tarmkræft og i denne artikel kan du lære mere om, hvorfor gulerødderne er så fantastiske i forbindelse med lige præcis tarmkræft.

3. Ny behandling giver håb for rygpatienter

En behandling, som virker for rygpatienter, der ellers ikke kan hjælpes. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men forskere fra Syddansk Universitet har været med til at teste Kognitiv Funktionel Terapi (CFT), der hjælper patienter til at forstå deres smerter og træner den måde, de bevæger sig på, så smerterne reduceres. Læs mere her

4. Hvordan håndterer ChatGPT moralske dilemmaer?

ChatGPT fascinerer brugere verden over. Men hvad sker der, når man konfronterer botten med moralske dilemmaer, og hvordan reagerer brugerne på det? Det kan du læse mere om i denne artikel 

5. Forskere forvandler CO2 til grøn energi

Forskere på SDU har udviklet en løsning, der indfanger den overskydende CO2 i biogas-anlæg og forvandler den til grøn energi - populært kaldet grøn gas. Lær mere om, hvordan forskere kan bidrage til at løse energikrisen her

 

ChatGPT kan bedst beskrives som en ”stokastisk papegøje”. Den er ligeglad med, om det, den fortæller, er sandt eller falsk og rigtigt eller forkert. Den kan ikke tage ansvar for noget, og da slet ikke de beslutninger, vi træffer ud fra, hvad botten fortæller os.

Andreas Ostermeier, i artiklen om kunstig intelligens og moralske dilemmaer 

6. Fokus på åndelig omsorg i sundhedsvæsenet

Hvem skal tage sig af mig og mine kære? Hvad er meningen med det, jeg oplever? Er der noget på den anden side, hvis jeg dør af denne sygdom? Mennesker med alvorlige sygdomme møder ofte store eksistentielle og åndelige udfordringer. Men sundhedsprofessionelle har svært ved at håndtere de store eksistentielle spørgsmål hos patienterne.

Det skal nye åndelige retningslinjer – med bidrag fra forskere på SDU - hjælpe med, og du kan læse mere om dem her

7. Vi skal (også) lære at læse langsomt

Danske børn og unge læser mindre og mindre. De har sværere ved at læse længere og holde fokus. Ifølge SDU-forsker er det ensidig fokus på korrekt og hurtig læsning i folkeskolen med til at minimere de fantaserende, fordybende og forstående elementer ved læsningen.

Det er vi nødt til at få meget mere fokus på, hvis de kommende generationer skal bevare læselysten og udvikle kritisk og kreativ tænkning.

Læs mere om problemerne med læselyst, og hvordan vi genfinder den her

8. AI som din nye chef?

Når vi snakker om kunstig intelligens, har vi på underfundig vis antaget, at det primært vil erstatte lavt kvalificeret arbejde, men AI kan også klare ledelsesmæssige opgaver og kan være både meget hurtigere og mindre tilbøjelige til menneskelige fejl end nutidens ledere.

Det viser SDU-forskeres undersøgelser af, hvordan AI vil forandre vores organisationer.

Her kan du læse meget mere om, hvordan AI måske kommer til at påvirke din arbejdsplads i fremtiden

9. Den konstruerede kvindekrop er blevet mainstream

Det er mere end 60 år siden, den første kvinde lagde sig på operationsbordet for at få lavet større bryster. Ifølge kulturforsker Karen Hvidtfeldt har silikonebryster banet vejen for et utal af behandlinger, der i dag af mange opleves lige så naturlige som at gå til frisøren.

I denne artikel kan du lære mere om, hvordan plastikoperationer er blevet mainstream

10. Flagermus growler som dødsmetal-sangere og mongolske strubesangere

Flagermus kan frembringe et ekstremt spænd af lydfrekvenser, der langt overstiger menneskets evner. Nu har forskere for første gang direkte filmet, hvad der foregår i strubehovedet, mens det sker.

I artiklen kan du læse mere om, hvordan flagermus growler

Redaktionen afsluttet: 07.07.2023