Skip to main content
Anbefalinger 

Hvilke bøger skal du læse denne sommer?

Det er sommer, ferien står for døren og det er tid til at slappe af. Læs med, når vores eksperter i litteratur giver deres anbefaling af, hvad der – efter deres mening – er det bedste, du kan læse denne sommer.

Af Caroline Zoffmann Jessen, , 05-07-2023

Lektor i litteratur Jon Helt Harder er optaget af det biografiske og selvbiografiske i litteraturen, og har to anbefalinger – som han selv er i gang med:

Hvilken bog skal man læse denne sommer?

I løbet af foråret opbygger min kone og jeg det, vi kalder ”stakken”. Det er bøger, vi skal læse i ferien, og som ikke må være arbejdsrelaterede, ikke for meget i hvert fald. Jeg er begyndt på to temmelig nye romaner: danske Trisse Gejls De unævnelige og engelske Ian McEwans Lektioner. Jeg kan varmt anbefale begge.

Hvilken læseoplevelse kan man forvente?

De unævnelige er en melankolsk bevægende og udpræget selvbiografisk sondering af de historier og personer som fortællerforfatteren ellers mente, der var blevet talt om i familien. Det gør et af hendes kloge børn opmærksom på ikke ligefrem er tilfældet, og så må hun i gang: tilbage gennem årene til det selvmord, der har trukket så lange striber gennem deres liv.

Lektioner har tør humor og det der store episke sug, som er så godt til ferielæsning. Med udgangspunkt i de dage i 1986, hvor skyen fra Tjernobyl drev over Europa, genfortæller den nogle-og trediveårige hovedperson sit liv – mens han passer sin spæde søn og venter på næste postkort fra den kvinde, der tilsyneladende definitivt har forladt dem.

Professor i dansk litteratur Anne-Marie Mai anbefaler:

Hvilken bog skal man læse denne sommer?

Man skal læse Caspar Erics Nye balancer med undertitlen Handicapdigte, der udkom i foråret. Det er digte, der viser, hvordan der bliver set skævt til de anderledes kroppe, og hvor svært det er at blive mødt af de såkaldte normales blikke.

Digtene er enkle og let forståelige, men der er meget at tænke over og tale med andre læsere om. Det er en ny slags politisk digtning – uden kontakte budskaber, men med nerve og humor. Caspar Eric er meget velfortjent dette års modtager af Danmarks største lyrikpris: Prins Henriks Lyrikpris.

Hvilken læseoplevelse kan man forvente?

Man skal forvente at blive berørt af Caspar Erics digte, at more sig og blive konfronteret med udbredte fordomme om krop og normalitet. Det her er ikke tung og svær læsning. Det er digte, der angår alle og giver indblik i, hvordan det føles, når man som lille dreng bliver præmieret af overlægen med en rød bil for at være eksempel A i hans lærde foredrag! Tankevækkende for os på universitetet.

”Lunen og humoren kommer til udtryk i barokke situationer, der i den henkastede nøgternhed, de beskrives med, fremstår næsten brutalt morsomme”

Torsten Bøgh Thomasen, lektor

Leder af H.C. Andersen Centret ved SDU, lektor Torsten Bøgh Thomsen anbefaler:

Hvilken bog skal man læse denne sommer?

Denne sommer synes jeg, at man skal læse Dorit Willumsens lille roman Tjeneren og hans søster, som udkom sidste år. Bogen handler om Vera (”Søster”), der passer sin lillebror Alf, som er udskrevet fra hospitalet og ikke kan klare sig selv i sit store hus.

Drevet af et helt livs inderliggjort pligtfølelse hjælper ”Søster” sin bror igennem hverdagens rutiner i hans sidste tid, imens hun finder sig i hans bitre kommentarer og hadefulde behandling. Stemningen er indledningsvis knugende og kølig, men indblikket i de to aldrende søskendes relation byder også i glimt på humor og en tiltagende varme, der især i bogens sidste halvdel bliver enormt rørende.

Hvilken læseoplevelse kan man forvente?

Willumsen skriver fantastisk. Hendes mangeårige interesse for Herman Bangs forfatterskab fornægter sig ikke, og man kan i de to karakterers indbyrdes dialoger og i den udramatiske gengivelse af de dramatiske begivenheder se et forsøg på at skildre nogle af vores samtids ”stille eksistenser.”

Lunen og humoren kommer til udtryk i barokke situationer, der i den henkastede nøgternhed, de beskrives med, fremstår næsten brutalt morsomme. Som da ”Søster” må bruge salatbestikket til at fiske en voksenble ud af toilettet. Eller da hun i et øjebliks adspredelse glemmer, at de store køkkenskåle er inddraget til brorens personlige hygiejne, og kommer til at ælte bolledej i ”forneden”-skålen.

Men derudover er bogen en nænsom skildring af en kvinde, der igennem hele sit liv er blevet opdraget til primært at være der for andre, og til at være defineret af sin tilknytning til andre – at være nogens datter eller søster og tilsidesætte sig selv af hensyn til disse relationer.

Men det er også fortælling, der gennem de på en gang barske og rørende beskrivelser, formår at skabe en dyb sympati med sine karakterer. Såvel Alfs bitterhed som ”Søsters” undselighed bliver langsomt forståelig og relaterbar, når man efterhånden lærer deres forhistorie at kende.

Professor i litteraturvidenskab, Søren Frank anbefaler, ikke overraskende, en bog om havet:

Hvilken bog skal man læse denne sommer?

Jeg vil anbefale Rachel Carsons Havet omkring os, der oprindeligt blev udgivet i 1951 under titlen The Sea Around Us og kom i en ny dansk oversættelse i 2022. Carson er mest kendt for Silent Spring om brug af pesticider, udgivet i 1962 og oversat til dansk som Det tavse forår. Den regnes for at være bogen, der kickstartede den moderne miljøbevægelse. Carson var marinebiolog og udgav inden Silent Spring tre vigtige bøger om havet og kyster.

Hvilken læseoplevelse kan man forvente?

Havet omkring os er Carsons mest videnskabelige bog, men man oplever som læser stadig den brillante formidlingsevne, som Carson var så kendt for. Hun sammenfletter videnskabelige kendsgerninger og opdagelser med litterære citater fra verdenslitteraturens klassikere, og hun anvender ofte en række genretræk fra litteraturhistorien. 

Som læser får man derfor både vigtig information om det fænomen, Carson skriver om – her havet – og man får samtidig en stor læseoplevelse ud af anstrengelserne.

På trods af sine godt 70 år på bagen er Havet omkring os højaktuel. Vi ser ind i en vådere, voldsommere og mere blå fremtid med havvandstigninger og uforudsigelige vejrhændelser. Havet er en geologisk faktor, der presser sig på i vores menneskelige hverdag, og vi gør klogt i at lære havets historie og mekanismer bedre at kende. Havet er ikke bare noget derude. Vi er uløseligt forbundne med det.


Anbefalinger til ferien

  • Trisse Gejl: De unævnelige
  • Ian McEwans: Lektioner
  • Caspar Eric: Nye balancer. Handicapdigte
  • Dorit Willumsen: Tjeneren og hans søster
  • Rachel Carson: Havet omkring os

Mød forskeren

Jon Helt Haarder, lektor, Institut for Sprog, Kultur, Historie og Kommunikation

Læs mere

Mød forskeren

Anne-Marie Mai, professor, Institut for Sprog, Kultur, Historie of Kommunikation

Læs mere

Mød forskeren

Torsten Bøgh Thomsen, lektor, leder af H.C. Andersen Centret

Læs mere

Mød forskeren

Søren Frank, professor, Institut for Sprog, Kultur, Historie og Kommunikation

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 05.07.2023