Skip to main content
coronavirus

"Det hele begyndte lidt kaotisk"

Maja læser spansk og tysk og fortæller her, hvordan hendes første uge med fjernundervisning er gået.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 19-03-2020

Hvem?

Mit navn er Maja Fichmann, og jeg studerer på Spansk og Spanskamerikanske studier og har sidefag på Tysk. Jeg er på 2. semester på kandidaten, så jeg følger mit hovedfag igen, samtidig med, at jeg følger mit sidefag. Jeg har gennemsnitligt 14 undervisningstimer om ugen.

På alle mine fire hold er vi en broget blanding af studerende - hovedfagsstuderende fra forskellige årgange, sidefagsstuderende, tompladsordningsstuderende og studerende fra andre studier, som tager enkelte kurser. Vi er gennemsnitligt 10 studerende, så undervisningen er meget personlig/intim, og vi er som studerende er meget involverede. Vi har både gruppearbejde i undervisningen, oplæg hver uge og er som regel i samtale med underviserne fremfor blot tilskuere til en forelæsning.
Det betyder også, at man bliver nødt til at være godt forberedt hjemmefra, da undervisningen kan gå hen og blive ensporet, hvis vi som studerende ikke har noget at bidrage med. 

Hvor og hvordan studerer du?

For tiden foregår det hele jo så på mit 12 km2 kollegieværelse. Når man ikke har mere plads, og soveværelset flyder sammen med "kontoret", bliver man nødt til at skabe et behageligt arbejdsområde og lave nogle regler for sig selv, så man ikke smider sig i sengen og bare ser Netflix hele dagen. 

Jeg sørger for at vende ryggen til min seng, vende mig ud mod vinduerne, så jeg får lys i ansigtet, og så omgiver jeg mig kun med de mest nødvendige arbejdsredskaber (blyant, overstregningstusser, mine bøger, papirer og høretelefoner), mad og en flaske vand. Ellers er mit bord så ryddet som muligt, så jeg får følelsen af at være på arbejde og ikke føler, jeg skal tage mig af hjemlige ting som f.eks. at ordne vasketøj. 

Personligt nyder jeg til dels at have nogle sammenhængende dage til at arbejde i, som ikke bliver afbrudt af et smut på tre timer på uni. Jeg føler, jeg får mere ud af mine dage, når jeg bare skal læse selv.

Jeg sætter mig hver dag et mål, som jeg så inddeler i mindre mål i løbet af dagen. Indtil videre har min onlineundervisning bestået af at læse pensum, forberede skriftlige oplæg, læse PowerPoints og andre skriftlige fremstillinger fra mine undervisere samt at se de undervisningsvideoer, som de har uploadet på BB, så jeg har følt mig forholdsvis fri til selv at bestemme, hvornår jeg ville forberede mig til de forskellige kurser. 

Det hjælper mig med at holde fokus, at jeg ved, at jeg kan gå en tur eller hente mere mad, når først jeg har nået et delmål. Og så synes jeg, at det er vigtigt at holde sine pauser og spise sin mad uden hele tiden at kigge på sin computerskærm. Så med et skridt ad gangen kommer jeg igennem min undervisning, men det kræver meget selvdisciplin.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg særligt henover weekenden havde svært ved at tage mig sammen til at studere - fordi det hele var så kaotisk.
Denne følelse af kaos skyldes bl.a., at vi nu ikke har faste undervisningstidspunkter, så vi modtager dokumenter og videoer i tide og utide, og af og til forventer underviserne respons - igen på helt andre tidspunkter, end hvor vi normalt ville have haft undervisning. Det er ikke nemt at holde styr på alle disse nye deadlines, og af en eller anden grund føler jeg, at arbejdsbyrden er større, fordi der er så meget mere, vi selv skal læse.

Min kalender er en stor hjælp i min forberedelse. Her skriver jeg, hvad jeg skal have forberedt og til hvornår, så jeg forhåbentlig ikke overser noget i dette rod. Jeg tager derfor en dag ad gangen.

Hvordan holder du kontakten?

Jeg bruger Facebook og Snapchat. Jeg er primært i kontakt med de medstuderende, som jeg også ses privat med, så snakken går både på situationen som helhed og for os hver især. Vi snakker selvfølgelig også om de forskellige opgaver, vi nu har fået,og generelt hvad vi føler omkring måden, som vi nu skal arbejde på. Det har været forvirrende og rodet - særligt de første par dage - og det har gjort nogle af os helt opgivende ift. at skulle læse. Vi er virkelig kommet til at værdsætte, hvordan vores undervisning normalt foregår.

Når vi så er i kontakt, forsøger vi at opmuntre hinanden til at læse eller hjælper hinanden med at komme videre, hvis vi sidder fast - så godt man kun kan på afstand.

Jeg savner at kunne sidde andre steder end på mit værelse, og jeg savner at mødes med mine venner. Skype og Snapchat er bare ikke det samme som at mødes in real life. Men jeg er taknemmelig for, at vi lever i en tid, hvor den teknologiske udvikling gør det muligt at se og høre hinanden i løbet af få sekunder, så man ikke føler sig helt alene.

Er noget gået bedre end forventet?

Det kan være svært at forvente noget, når man ikke havde forudset, at vi ville stå i denne situation. Når det så er sagt, er jeg positivt overrasket over, hvor hurtige de fleste undervisere har været til at omlægge deres undervisning, så vi får mest muligt ud af den tid, vi er væk fra uni.

Selvom det bliver gjort forskelligt fra alle sider, og de mange videoer og dokumenter bliver smidt meget tilfældigt ud på BB - hvilket er ret så ustruktureret - så er det dejligt, at underviserne gør, hvad de kan, for at vi som studerende ikke skal mangle noget og denne situation ikke påvirker vores uddannelsesforløb alt for meget i en negativ retning.

Mit bedste råd er en kombination af råd

1. Planlæg din dag med et hovedmål og flere delmål.
2. Bestem en tidsramme for, hvornår du skal arbejde f.eks. fra kl. 10.00-18.00.
3. Husk pauserne! Ellers kører du død i læsningen.
4. Skab et behageligt arbejdsområde, hvor du kun er omgivet af det mest nødvendige - heriblandt noget lækkert at spise og drikke.
5. Hold kontakten med dine venner via de forskellige sociale medier, så I føler, at I lidt sammen, selvom I er hver for sig.
6. Men vigtigst af alt: Vi gør alle vores bedste for at få denne mærkværdige situation til at fungere, så det er okay, hvis man ikke når det hele. Det skal nok gå alt sammen. Vores helbred - hvordan vi har det - er i sidste ende det vigtigste.

Redaktionen afsluttet: 19.03.2020