Skip to main content

Hvad vil det sige at være ordinær kandidat?

Det betyder, at du er i fuldt pædagogikum. Både praktisk og teoretisk. Du følger alle de teoretiske moduler og skriver prøven til sidst.

Herunder ser du, hvad der gælder for dig som ordinær kandidat:

 

Teoretisk Pædagogikum er en del af pædagogikumuddannelsen, som er en vekseluddannelse mellem praktisk pædagogikum og teoretisk pædagogikum.

Pædagogikum er en underviser-professionalisering, som alle gymnasielærere i Danmark skal have, og den er styret af en bekendtgørelse og en vejledning. Der er tale om en étårig uddannelse med denne opbygning:

TP overblik

På Teoretisk Pædagogikum følger du uddannelsens to spor: den almendidaktiske og den fagdidaktiske.

På almendidaktik er du tilknyttet et fast hold, som du følger fra start til slut i skoleåret, og på fagdidaktik deltager du i de moduler, som du er i pædagogikum i (f.eks. samfundsfag og engelsk).  På fagdidaktik samles alle dem, du deler fag med fra hele landet.
Hver kandidat har sin egen fagkombination, og derfor kan vi ikke lave et specifikt skema for hver enkelt. Men brug vores kalender, som du finder på forsiden og styk dit forløb sammen i dit eget skema.

To gange pr. semester har du planlagte studiedage, hvor du er friholdt fra skolen til at kunne fordybe dig i din uddannelse.
Studiedagene er planlagt til følgende datoer:

1. Onsdag den 24. september 2025
2. Onsdag den 12. november 2025
3. Onsdag den 4. februar 2026
4. Onsdag den 8. april 2026 (hvis du er på hold, der hører til region Sjælland eller region Syddanmark)
Fredag den 10. april 2026 (hvis du er på hold, der hører til region Midtjylland eller region Nordjylland)
Tirsdag den 14. april 2026 (hvis du er på hold, der hører til region Hovedstaden)

  • Morten Meisner m.fl.: Gymnasiedidaktik - en samtalebog om undervisning. Hans Reitzels Forlag 2025
  • Kompendiet: ”Tekstkompendium til Teoretisk Pædagogikum, efterår 2025” (udkommer ca. midt juni 2025)
  • Kompendiet: ”Tekstkompendium til Teoretisk Pædagogikum, forår 2026” (udkommer ca. midt december 2025)

Vi anbefaler desuden indkøb af : 

  • Peter Hobel: Teopædopgaven – den skriftlige prøve i teoretisk pædagogikum – produkt og proces. Frederiksberg. Frydenlund 2019

Kompendium og bøger kan bestilles i Studenterboghandlen ca. midt i juni eller på mail: SDU@academicbooks.dkHusk at oplyse EAN-nummer.

Vi bruger Teams som undervisnings- og kommunikationsplatform på uddannelsen.

Du får tilsendt login i starten af juli, og dette login giver dig samtidig adgang til din egen SDU-mailkonto. Hvis du allerede har Teams på din skole, vil du således have to Teams-konti.

I Teams kan du finde den seneste information fra sekretariatet, få adgang til litteratur, programmer, videoer m.m.

På denne side, kan du finde hjælp, gode råd og meget mere i brugen af app'en.

Prøven er den sidste aktivitet, du skal deltage i som ordinær kandidat. Vi har samlet alle informationer om prøven i en særskilt oversigt, og du finder den på forsiden.

På Teoretisk Pædagogikum er der også en studieordning, ligesom på den uddannelse, du kommer fra.

Vi opfordrer til, at du læser den, så du ved, hvad du skal lære på de enkelte moduler og hvordan, og den beskriver  også de regler, der er gældende.

Studieordningen finder du på forsiden.

For at du kan indstilles til den afsluttende prøve i Teoretisk Pædagogikum, skal du have deltaget i mindst 95% af undervisningen.

UVM kan i særlige tilfælde dispensere for reglen om 95% tilstedeværelse, og hvis en skole ønsker at søge om dispensation, sendes en ansøgning til Undervisningsministeriet.

Der registreres tilstedeværelse for hvert modul i uddannelsen, og s
ekretariatet giver løbende besked til skolen om kandidater med fravær.

Skal du på barsel? Så giver din kursusleder os besked, og vi noterer i vores system, at du genoptager uddannelsen, når du er tilbage.

Du skal ikke tage de moduler igen, som du allerede har deltaget i. Du fortsætter bare uddannelsen, der hvor du slap.

Syddansk Universitet er iflg. Databeskyttelsesforordningen forpligtet til at oplyse dig om registreringen og anvendelsen af de oplysninger, din ansættelsesskole giver os. SDU behandler dine oplysninger med hjemmel i databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra e. De af skolen oplyste personoplysninger anvendes til at oprette dig som bruger i relevante administrative IT-systemer på SDU. Disse oplysninger behandles fortroligt, og det vil kun være relevante personer på SDU der har adgang til dine oplysninger. Formålet med registreringen er at skabe grundlag for at administrere din uddannelse i teoretisk pædagogikum. Teoretisk pædagogikum videregiver ikke oplysninger, med mindre det er foreskrevet i lovgivning eller nødvendigt for at varetage dine interesser under din uddannelse. Reglerne i databeskyttelsesforordningen giver dig bl.a. mulighed for at få indsigt i og berigtige de oplysninger, som er registreret om dig. Ønsker du at gøre brug af dine rettigheder som registreret, eller har du spørgsmål til behandlingen af dine oplysninger, kan du kontakte SDU’s databeskyttelsesrådgiver Simon Kamber på dpo@sdu.dk. Hvis du ønsker at klage over Syddansk Universitets behandling af oplysninger om dig, kan det endvidere ske til Datatilsynet, Carl Jacobsens Vej 35, 2500 Valby eller via datatilsynet.dk.