Skip to main content
Optag

1243 unge vil helst læse på SDU’s humanistiske uddannelser

Med en marginal tilbagegang på 3 pct. i 1. prioritetsansøgninger klarer Humaniora på SDU sig pænt på landsplan, hvor de humanistiske uddannelser samlet oplever et fald i søgningen på 12 pct.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 10-07-2019

Antallet af håbefulde studerende, som gerne vil læse på én af SDU’s humanistiske uddannelser er tæt på status quo i forhold til 2018. Det står klart efter deadline 5. juli for kvote 1-ansøgninger til landets videregående uddannelser. 

På Humaniora er ansøgertallet dalet til 1243 1. prioritetsansøgninger i år mod 1284 i 2018, mens det samlede antal ansøgninger til SDU’s humanistiske uddannelser er steget med 1 pct. til 3691 i forhold til sidste år.


Marginal tilbagegang

Overordnet ser årets søgning fornuftig ud, lyder meldingen fra Humanioras prodekan for uddannelse: 

-Med en marginal tilbagegang på 3 pct. i 1. prioritetsansøgninger ser det bedre ud, end man kunne have frygtet. Især set i lyset af at antallet af 1. prioritetsansøgninger til de humanistiske uddannelser på landsplan er faldet med 12 pct, siger han og uddyber:

- En del af faldet på landsplan skyldes formentlig nedskæringer og nedlæggelse af en lang række engelsksprogede uddannelser på andre universiteter, hvor vi på SDU jo slap for at dimensionere yderligere, forklarer prodekan Lars Grassmé Binderup.

Uddannelser med fremgang

 • International Erhvervsøkonomi med tysk og engelsk: 180 pct
 • International Erhvervsøkonomi med dansk og engelsk: 140 pct.
 • Negot i tysk: 111 pct.
 •  IVK - Engelsk, IT og web: 58 pct.
 • Amerikanske studier: 33 pct.
 • Filosofi: 25 pct.

  Bemærk at procenterne i nogle tilfælde er baseret på et meget lille antal ansøgere. 

Interesse for tysk

Trods det vigende antal 1. prioritetsansøgninger samlet set, så kan en del humanistiske uddannelser glæde sig over vækst i antallet af ansøgere. Mest markant er fremgangen på International Erhvervsøkonomi med fremmedsprog (tidligere BA. Int.), Negot med tysk, IVK - Engelsk, IT og Web, Amerikanske Studier og Filosofi. 

Den absolutte højdespringer er International Erhvervsøkonomi med tysk på SDU Sønderborg, som nærmest har tredoblet sit ansøgertal.  

-Det er rigtigt godt, at vi ser øget søgning til nogle af vores uddannelser med tysk - et fagområde der ellers døjer med vigende søgning - så vores optag til tysk i år holder sig på niveau. Derudover er det glædeligt, at Amerikanske Studier går frem i ansøgertal og henter noget af det tabte fra sidste år. 


Gymnasiefag går tilbage

I den modsatte ende af spektret går flere af de klassiske humanistiske uddannelser tilbage i årets søgning, det gælder både Historie, Litteraturvidenskab, Religionsstudier og Dansk. Ligesom også flere IVK-uddannelser og Bibliotekskundskab har tilbagegang. 

-Det er bekymrende, at flere af de store gymnasiefag går tilbage, så de modtager færre 1. prioritetsansøgninger, end de har studiepladser. Håbet har jo været, at dimensioneringen bl.a. ville føre til en tilpasning af optaget, så man optog de mest motiverede studerende og ikke skulle fylde op med unge, der hellere ville noget andet - bl.a. fordi dette forventes at ville mindske frafaldet, forklarer prodekan Lars Grassmé Binderup.


Uddannelser med tilbagegang

 • IVK - Engelsk og kommunikation: -38 pct. 
 • IVK - Tysk og kommunikation: -33 pct. 
 •  Bibliotekskundskab og videnskommunikation: -29 pct.
 •  IVK - Tysk og medier: - 25 pct. 
 •  Historie: -21 pct.
 • Religionsstudier: -19 pct.
 • Litteraturvidenskab: -19 pct  

  Bemærk at procenterne i nogle tilfælde er baseret på et meget lille antal ansøgere.

Fremgang i Sønderborg

Ser man på campusserne udenfor Odense, er der både grund til glæde og skuffelse over årets ansøgertal til de humanistiske uddannelser. På SDU Sønderborg har man næsten tredoblet sit ansøgertal til International Erhvervsøkonomi med fremmedsprog (tidligere BA. Int.).
På SDU Kolding har man modtaget præcis samme antal ansøgere som sidste år. De er dog fordelt sådan, at IVK – Engelsk, IT og Web og Informationsvidenskab, It og Interaktionsdesign går frem, mens Designkultur og Bibliotekskundskab går tilbage og Designkultur og økonomi holder niveauet.
Og på SDU Slagelse går uddannelsen IVK – Engelsk og Kommunikation tilbage, mens de to øvrige uddannelser i Slagelse holder ansøgertallet fra sidste år.
Med årets ansøgninger i hus begynder arbejdet med at fordele pladserne, og 26. juli får de tusindvis af håbefulde studerende at vide, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse.

Søgning til SDU

 •  SDU har fået 6328 1. prioritetsansøgninger og i alt 18.853 ansøgninger.
 • 1243 har søgt en humanistisk uddannelse på SDU som 1. prioritet. Det er et fald på 3 pct. i forhold til sidste år. 
 • SDU's Naturvidenskabelige Fakultet har modtaget 523 1. prioritets-ansøgninger. Det er en fremgang på 19 pct. i forhold til 2018. 
 • SDU's Samfundsvidenskabelige Fakultet har fået 1653 1. prioritetsansøgninger. Det er et fald på 9 pct. i forhold til 2018.  
 • SDU's Tekniske Fakultet har modtaget 1186 1. prioritetsansøgninger. Det er en fremgang på 6 pct. i forhold til 2018
 • SDU's Sundhedsvidenskabelige Fakultet har fået 1723 1. prioritetsansøgninger. Det er en fremgang på 7 pct. i forhold til sidste år.

Redaktionen afsluttet: 10.07.2019