Skip to main content
nobelpris-besøg

”Jeg havde håbet, at jeg skulle være den sidste revolutionære”

Der er brug for en ny verdensorden både politisk og økonomisk, og det er ungdommens ansvar at bygge det nye fundament. Budskabet var klart, da Lech Walesa, nobelprismodtager og første præsident i det frie Polen, mandag formiddag debatterede Europas fremtid med en fuld sal af studerende på SDU Kolding.

Timingen kunne næsten ikke være mere aktuel. I tider, hvor kampen om arbejdsvilkårene for offentligt ansatte i Danmark og konstante konflikter mellem Putins Rusland og Europa kappes om overskrifterne, så dukkede 80’ernes store arbejderhelt Lech Walesa mandag formiddag op på SDU Kolding. Manden, der både kan skrive første polske præsident efter kommunismens fald og nobelprismodtager på cv’et, skulle debattere Europas fremtid med de mange fremmødte studerende. 

 

Arbejderhelt i solbriller

På slaget ti rullede en stort Mercedes-minibus op foran SDU Kolding og den fremmødte delegation af bl.a. Koldings borgmester Jørn Pedersen, campusleder Per Krogh Hansen og en større gruppe polske og danske journalister. Ud kom den 74-årige Lech Walesa iført tjekkede orange solbriller og mørkt jakkesæt klar til at møde den danske ungdom, der var samlet i Atriet for at få bygget bro mellem fortidens kamp mod kommunismens og nutidens internationale udfordringer.

 

Særligt forventningsfuld blandt publikum var uden tvivl Elzbieta Rosiak, en dansk-polsk dagplejemor, der havde besluttet at give sine tre dagplejebørn en særlig oplevelse på SDU Kolding.

-Han er min gamle helt, fordi han gjorde så mange vigtige ting for Polen. Det var for eksempel hans og Solidaritets (den frie polske fagforening, som Lech Walesa stod i spidsen for, red.) fortjeneste, at jeg kunne klare mig som enlig mor på barsel. Jeg var medlem af Solidaritet inden jeg flyttede til Danmark, fortæller hun.

 

Ansvaret gives videre

Den lidt yngre del af publikum havde lidt mere dæmpede forventninger til mødet.

- Jeg kender ikke så meget til ham, har bare lige læst lidt, inden vi skulle herover i dag. Men jeg er spændt på foredraget, vi er her for at lytte og lære. De ting der skete dengang, har jo stor betydning i dag, sagde Nadja Lisberg fra International Business College (IBC) i Kolding, før Lech Walesa trådte på scenen.

 

Den udlægning var Lech Walesa helt enig i, da han begyndte sin brandtale til Koldings ungdom på polsk – mens hans tolk oversatte til engelsk. Og han lagde ikke skjul på, at der hviler et kæmpe ansvar på den næste generation for at løse nutidens udfordringer. 

- Lige nu har vi rigtig svært ved at få skabt fællesskab og sammenhæng i Europa, og det er jeres ansvar at skabe de værktøjer, der kan opbygge en ny verdensorden både politisk og økonomisk. Min generation havde succes med at få fjernet den store forhindring, at verden var delt af et jerntæppe indtil 1989. Men vi er ikke lykkedes med at bygge en ny verdensorden. Jeg havde håbet, jeg skulle være den sidste revolutionære, men det er der desværre ikke noget, som tyder på, slog Lech Walesa fast og fortsatte med en klar opfordring:

 

- De mange nye teknologier, der går på tværs af landegrænser, kræver nye globale strukturer og organisationer. Befolkningerne i hele verden kræver forandringer, derfor vælger de Trump, Orban m.fl. For nutidens løsninger ikke er de rigtige. Demokratiet som det er i dag, kan ikke kontrollere populisme og demagoger. Så mens I studerer, må I huske at se nøje på verden og overveje, hvad det er for et fundament, der nu skal opbygges. Og lad være at tro på dem, som siger det er umuligt. Det sagde de også om vores kamp for et frit Polen.

 

Mobile fristelser 

I løbet af debatten blev det dog tydeligt, at det er en svær opgave at få bygget bro mellem fortidens store historiske begivenheder og unge i dag. I hvert fald havde en del af de fremmødte elever fra byens ungdomsuddannelser svært ved at holde sig fra mobilens fristelser under Lech Walesa oplæg, der blev set lidt fodbold og sms’et en hel del, mens den aldrende polske arbejderhelt talte om, at verdens fremtid afhænger af, at den unge generation kan finde løsningerne.

  

Lektor ved Koldkrigsstudier på SDU, Thomas Wegener Friis, ærgrede sig lidt over, at Lech Walesas budskaber ramte forbi den yngre del af publikum, men glædede sig over at mange fik mulighed for at opleve en stor historisk personlighed.

- Det var stort at se ham, det er lidt som at se en dinosaur vandrer herind. Vi går jo og tror, at de er væk alle sammen, og nu fik vi lov til at opleve en ægte aktivist i aktion. Selvom han er blevet meget ældre, kan man sagtens mærke, hvorfor han fik så stor betydning i Polen dengang.

 

Også Nadja Lisberg fra IBC i Kolding tog lidt med hjem fra mødet med Lech Walesa:

- Det var lidt uoverskueligt at forstå det hele, fordi der hele tiden skulle tolkes fra polsk til engelsk. Men hans opfordring til at rejse ud i verden og blive klogere, er jeg helt med på.

Lech Walesa kort

Lech Walesa besøgte SDU Kolding som del af et fire dages besøg i Danmark, hvor han bl.a. mødte tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, besøgte Legoland og altså debatterede med unge studerende på SDU. Lech Walesa blev verdenskendt i 1980’erne, da han stod i spidsen for strejkende arbejdere på skibsværftet i Gdansk og tog kampen op mod Polens kommunistiske magthavere. Det lagde grunden til landets første frie fagforening, Solidaritet, der sikrede landets arbejdere ret til at strejke og organisere sig. Den indsats fik Lech Walesa Nobels Fredspris for i 1983. Og i 1990 blev han Polens første præsident efter kommunismens fald i hele Østeuropa.

Redaktionen afsluttet: 10.04.2018