Skip to main content
DA / EN

For få virksomheder satser på ny teknologi

Ny forskning viser, at danske virksomheder ikke udnytter nye teknologier og digitale løsninger og derfor sakker bagud i den internationale konkurrence.

Når det gælder om at beholde og skabe arbejdspladser i Danmark, er nye teknologier som 3D-print, big data og robotter ofte en overset konkurrenceparameter i dansk industri.

En ny undersøgelse viser, at 37 procent af danske virksomheder ikke har en strategi for at investere i og afprøve ny teknologi. 270 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, der kortlægger virksomhedernes tilgang til industri 4.0, som bl.a. dækker over teknologier som smart produktionsteknologi, databehandling og 3D-scanning.

- Vores resultater viser, at mange virksomheder er famlende overfor ny teknologi. Virksomhederne har forståelse for behovet for nye teknologier og digitale muligheder, men de får det ikke omsat til praksis, siger Jan Stentoft, professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på SDU.

Han har gennemført undersøgelsen i samarbejde med Christopher Rajkumar, videnskabelig assistent ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse og Erik Skov Madsen, lektor ved Institut for Teknologi og Innovation.

Ny teknologi skaber merværdi

En manglende strategi for investering i nyt teknologisk udstyr kan betyde, at danske virksomheder har en omkostningstung produktion og sakker bagud i den internationale konkurrence. Og det kan bevirke, at vi mister arbejdspladser i Danmark.

Men det er også et spørgsmål om, at virksomheder, der ikke indfører ny teknologi, kan gå glip af en række udviklingsmuligheder.

- Industri 4.0 rummer et stort udviklingspotentiale for virksomhederne. F.eks. kan digitale løsninger som sms-tjenester tilføre større værdi for kunderne, eller en virksomhed kan opnå konkurrencefordele ved selv at printe reservedele i plastik eller jern til sin produktion. Det handler derfor ikke kun om at nedbringe omkostningerne, men også om, at teknologierne kan skabe merværdi, siger SDU-professoren.

Tænk teknologi i enkeltdelene

Ifølge undersøgelsen er en væsentlig barriere for, at virksomhederne ikke tænker i ny teknologi, at de fokuserer mere på daglig drift på bekostning af udvikling.

- Mange virksomheder har fokus på at udnytte og optimere deres nuværende produktionsproces i stedet for at udforske de nye produktionsprocesser og udviklingsmuligheder. Det er forståeligt, og vores anbefaling er derfor, at der fra offentlig side bliver oprettet programmer, som kan hjælpe virksomheder til at tænke strategisk i ny teknologi og implementering af disse, lyder det fra Jan Stentoft.

Eksempelvis kan private konsulentvirksomheder analysere og komme med anbefalinger til, hvordan en virksomhed kan drage nytte af ny teknologi.

- For nogle virksomheder kan industri 4.0 virke uoverskueligt. Et godt sted at starte er at tænke på teknologierne adskilt og overveje, om løsninger som 3D-print eller det mobile internet giver mening at indføre i den enkelte virksomhed, siger Jan Stentoft.

Hele rapporten ”Industri 4.0 in Danish Industri” kan downloades som pdf.

Interesseret i ny teknologi og it?

Uddannelsen Master i it giver kompetencer på højt niveau inden for bl.a. teknologidrevet supply chain innovation og it og systemudvikling i små og mellemstore virksomheder.

Mød forskeren

Jan Stentoft er professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, hvor han forsker i supply chain management og supply chain innovation.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 31.05.2017