Skip to main content
DA / EN
Forskningsbevilling

Carlsbergfondet støtter banebrydende forskningsprojekt om AI i nyhedsmedier

Professor og centerleder for Digital Democracy Centre Claes de Vreese er den stolte modtager af godt 19 millioner kroner fra Carlsbergfondet til projektet med titlen: ”AI in the News Ecosystem: Navigating Trust and Authenticity”.

Af Christian Uhre Di Gregorio, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

 Kunstig intelligens (AI) har fanget hele verdens interesse, og det gælder også vores medier og nyheder. Hvad sker der med vores tillid til informationer og nyheder, når AI udvikler sig hurtigt? Udviklingen med AI i nyhedsstrømmen stiller krav til forbrugerne og her er deres kritiske sans en vigtig faktor. Det er ikke nyt, at vi skal være kritiske over for information, men der er nye udfordringer.

Over de næste par år vil professor Claes de Vreese og et team på Digital Democracy Centre forske i, hvordan AI kan modulere og kreere nyheder i vores mediebillede. AI kan nemt producere store mængder indhold, hvilket gør virksomheder, influencere og aktører fra hele verden i stand til at tilpasse nyheder efter egne præferencer.

Projektet skal undersøge, hvad nyheder og information betyder i en AI-tidsalder og de nye praksisser og effekter, der er ved at integrere AI i nyhedsstrømmen. Projektet vil belyse, hvordan medier kan vejlede dets brugere og skabe en ny tillidskontrakt i en tid, hvor fakta aldrig har været vigtigere. Forskerne vil analysere, hvordan AI påvirker modtageren og skal samtidig sætte rammerne for fremtidig lovgivning og sikkerhedsforanstaltninger, der skal være med til at styre udviklingen af AI i nyhedsstrømmen.

- Det er et stort projekt, som handler om en af nøglefunktionerne i vores demokrati. Kvaliteten i et demokrati er baseret på borgernes tillid og engagement, fortæller Claes de Vreese, professor ved Digital Democracy Centre.

AI og troværdighed

Nyheder, der er skabt med AI, stiller samtidig krav til nyhedsbrugernes kritiske sans, når vi i fremtiden vil se, høre og læse flere historier, der ikke er skrevet af et menneske. Selvom kravene til både læsere og journalister bliver større, kan nyhedsorganisationerne genvinde tillid og relevans, fordi de er med på nye teknologiers præmisser og guider deres brugere gennem den udvikling.

Projektet vil undersøge, hvordan AI påvirker nyhedsbrugerne i en tid, hvor fakta aldrig har været vigtigere. Nyhedsbrugerne vil få flere nyheder og mere visuelt indhold, samtidig vil de også få en større indsigt i journalistikkens arbejdsprocesser, som giver gennemsigtighed og inklusion. Journalisternes arbejdsmetode udfordres, men AI kan forbedre journalisternes researchmetoder, når de kan søge i kæmpe datamængder. Den kan også give nye muligheder for ideudvikling også skabe helt nye former for datadreven journalistik. AI giver værktøjer til at arbejde med nyhedsformidling på en helt ny måde.

Claes de Vreese skal sammen med flere seniorforskere på Digital Democracy Centre nu i gang med at sammensætte deres forskergruppe frem mod projektets begyndelse til sommer 2025. Forskningsgruppen skal undersøge fænomenet fra forskellige vinkler og fagområder samt foretage større undersøgelser og dybdegående analyser i en dansk sammenhæng. Endelig har de planer om at inddrage nyhedsbranchen, samtidig med der laves grundforskning.

Redaktionen afsluttet: 29.01.2025