Skip to main content

Tour de France som drama – fortalt i 5 akter

Det er et drama om storhed og fald, om helte og skurke, om fristelser, forstyrrelser, forhindringer, om overmenneskelighed, om lidelser og overvindelser, om sejr og heltedåd, tab og udstillelse. Det er Tour de France, verdens hårdeste cykelløb. En mytologisk sportsbegivenhed, et pedalerende åbent teater. Medieforsker på SDU Bo Kampmann Walther giver i denne føljeton et indblik i dramaets fem akter.

Tour de France som drama

1. akt. Et åbent teater

Når starten går til dette års Tour de France, ruller rytterne samtidig ind på scenen i et mere end hundrede år gammelt episk drama. Det handler om lidelse, overmenneskelige bedrifter, djævelske fælder og fald fra tinderne.
Læs hvorfor i 1. akt af Ny Videns Tour de France-føljeton med medieforsker på SDU Bo Kampmann Walther.



Læs 1. akt

Tour de France som drama

2. akt. Det hele handler om helte

Coppi. Merckx. Riis. Det er helte skrevet med stort. En odysse på cykel gennem Frankrig. Publikum som råber juhu, buhh og strør glasskår på ruten for at hjælpe deres helte.
Læs hvordan Tour de France er blevet til et moderne heltekvad i 2. akt.



Læs 2. akt

Tour de France som drama

3. akt. Ofre til den onde gud

Landskabet rejser sig, bjergtinder tårner sig monstrøst som mytiske prøvelser. Helte- og skurkebilleder tegner sig. Det er rytternes kamp mellem det ydre og indre. Mellem krop og ånd.
Det er 3. akt: Konfliktoptrapningen.


Læs 3. akt

Tour de France som drama

4. akt. Gudernes hvisken

Col du Tourmalet. Mont Ventoux. L’Alpe d’Huez, bjergenes dronning. En bestigning, der kan give øjeblikkelig heltestatus. Det er overvindelse af lidelse på vejen mod en lydløs bjergtop, hvor kun guderne hvisker.
Det er 4. akt: Vendepunktet.


Læs 4. akt

Tour de France som drama

5 akt. Storhed og fald

Tour de France er storhed og fald. Det er kampen mellem æstetikken og etikken. Det er historien om Olympens guder, der afslører deres menneskelighed.
Læs hvorfor i 5.akt: afslutningen.

Læs 5. og sidste akt