Sundhedsteknologi
Robot skal skabe tryghed for børn på hospitalet
Odense Universitetshospital udvikler og tester en robot, som skal forbedre børns oplevelse under hospitalsopholdet.
På H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH tester de en robot med en særlig opgave. RoboTale er en interaktiv historiefortællerrobot, der fortæller historier for børnene på afdelingen.
- RoboTale giver børnene muligheden for et afbræk fra sygdom og behandlinger, når den fortæller fantasifulde historier, siger innovationskonsulent på OUH’s center for kliniske robotter (CCR), Angelina Stoyanova Wolf.
Hun forklarer, at robotten kombinerer avanceret kunstig intelligens og robotteknologi med menneskelig interaktion. Her er børnene i centrum og er selv med til at forme fortællingernes forløb.
Det gode samspil med børn og unge
Afdelingens udviklingssygeplejersker og velfærdskoordinator Mette Sorang Kjær er med til at integrere principperne bag 'Det gode samspil' i RoboTale.
Det gode samspil er et program, som skal sikre, at alle børn og unge på hospitalet trives og føler sig inddraget. Af samme grund har projektet inviteret børnepsykologer og pædagoger til at bidrage med deres viden til robotten.
Robotten er inspireret af større projekt
RoboTale-projektet, som løber fra 5. august 2024 til 28. juni 2025, har til formål at skabe et trygt, stimulerende og positivt miljø for de unge patienter.
- RoboTale er udviklet på baggrund af projektet HospiBot, hvor vi sammen med en række partnere er med til at udvikle en modulær servicerobot, som kan aflaste personalet. Børneafdelingen så en mulighed for at udvikle en robot særligt til børn, forklarer Angelina Stoyanova Wolf.
- Vi vil gerne fortsætte med at udvikle robotten, så den fx kan spille vendespil eller fire-på-stribe med børnene, slutter innovationskonsulenten.
HospiBot-projektet
- RoboTale er en udløber af projektet HospiBot, som OUH og SDU arbejder sammen med adskillige andre danske og tyske hospitaler om.
- HospiBot udvikler alsidige hjælperobotter til et travlt sundhedsvæsen.
- Projektet er støttet af Interreg Deutschland-Danmark med en bevilling på 1.684.919 euro.
- Det varer fra 1. september 2023 til 31. august 2026.
- Projektleder er forsker Oskar Palinko.
Partnere og finansiering
- Projektet RoboTale forankres hos H.C. Andersen Børne- og Ungehospital og gennemføres i tæt samarbejde med CCR's søstercenter CAI-X samt SDU Robotics.
- Projektet har modtaget midler fra OUH's innovationspulje og Region Syddanmarks innovationspulje.