Bevillinger
Knap 31 millioner kroner til fremragende forskerideer på SDU
Fem forskere på SDU har netop modtaget hver deres bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) til nyskabende forskningsprojekter, der blandet andet søger svar på sammenhængen mellem den internationale orden i nutiden og i 1800-tallet, bedre forståelse af depression og de moralske problemer ved ekstrem rigdom.
De årlige bevillinger til Forskningsprojekt 2 fra Danmarks Frie Forskningsfond er netop uddelt, og hele fem SDU-forskere har modtaget bevilling til at forfølge deres mest innovative ideer og fremme nyskabende dansk forskning.
I alt har 52 danske forskere opnået en DFF-Forskningsprojekt2-bevilling ved årets uddeling.
Med hver en bevilling på ca. 6 millioner kroner får de fem talentfulde SDU-forskere nu mulighed for at folde deres egne bedste ideer ud inden for deres felt. Et DFF-Forskningsprojekt2 løber typisk over op til 4,5 år og er udført af flere forskere (herunder postdoc-kandidater og ph.d.-studerende).
Mere om forskerne og deres projekter
Rasmus Glenthøj, professor ved Institut for Kultur - og Sprogvidenskaber
Krigen i Ukraine har vist, hvordan det 19. århundredes ideologiske og geopolitiske realiteter er vendt tilbage efterhånden som den internationale orden, der blev skabt efter Den Kolde Krig, er forvitret. Forandringen har ført til, at de nordiske lande for første gang siden Krimkrigen (1853-1856) følger den samme sikkerhedspolitiske linje.
På trods af de tydelige paralleller mellem fortiden og nutiden, så er Krimkrigen og dens betydning for Skandinavien aldrig tidligere blevet ordentligt undersøgt, men det tager projektet fat på. For meget tyder på, at nationalisme, politik og krig ligesom i det øvrige Europa smeltede sammen i Skandinavien i disse år, hvor de tre lande forsøgte at navigere i et internationale system, der var under fundamentale ideologiske og politiske forandringer.
Dette syn på politik strider imod nutidens skandinaviske selvforståelse og historiesyn, men hvad nu hvis kilderne viser, at centrale skandinaviske beslutningstagere med støtte stormagter forsøgte at udnytte Krimkrigen til at skabe et Storskandinavien igennem krig?
Lasse Nielsen, lektor ved Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab
Ulighed og fattigdom er klassiske centrale temaer indenfor politisk filosofi, og i disse år ses en ny tendens i den økonomiske fordeling. Ikke blot stiger uligheden, men den udvikler sig på en sådan måde, at de mest velhavende i vores samfund bliver ekstremt rige.
Det er en udvikling, som involverer, at en meget stor del af samfundets økonomiske ressourcer er samlet hos relativt få individer, og at disse individer har radikalt andre forhold og muligheder, end den gennemsnitlige borger.
Klassisk distributiv teori er ude af stand til at analysere de særlige moralske problemer og aspekter, som opstår i et samfund, som følge af ekstrem rigdom. Dette forskningsprojekt søger at afdække ekstrem rigdom som et særegent normativt problem og at udvikle et nyt filosofisk teoriapparat, som sigter på at forklare problemet fra et moralsk perspektiv. Bidragene kan være med til at videreudvikle vores opfattelse af og sprog om retfærdighed.
Anthony Vincent Fernandez, adjunkt ved Institut for Idræt og Biomekanik
Depression er en af de ledende årsager til funktionsnedsættelse. På verdensplan anslås det, at 2-6% af alle voksne påvirkes årligt, og i nogle nogle europæiske lande vil op til 21% på et tidspunkt i deres liv opleve depression. Men vi har endnu ikke været i stand til at identificere hvad, der forårsager depression, og for mange patienter er ekisterende behandlinger ineffektive.
Flere forskere mener derfor nu, at depression ikke udgør en enkeltstående sygdom, men i stedet skal det ses som en samlebetegnelse, der dækker over flere forskellige tilstande, som har forskellige årsager og derfor kræver forskellig behandling.
Målet for mit projekt er at fremme vores forståelse af, hvor forskelligt depression kan opleves. Projektet vil derfor benytte sig af fokuserede, dybtgående interviews, som vil give detaljerede beskrivelser af, hvordan folk oplever humørforstyrrelser i forbindelse med depression. Denne information vil blive brugt til at etablere nye samarbejder med psykiatere og hjerneforskere.
Per Svenningsen, professor, Institut for Molekylær Medicin
Proteinuri – en stor mængde protein i urinen – kan opstå i en række sygdomme, som fx sukkersyge og svangerskabsforgiftning. Proteinerne i urinen kan give ødemer.
I pilotforsøg har vi fundet, at proteinuri påvirker leverens funktion, hvilket giver et højt blodniveau af galdesyrer. Galdesyrer kan i sig selv aktivere nyrens vand-tilbageholdelse ved endnu ukendte mekanismer. I dette projekt vil vi undersøge, hvordan proteinuri fører til ændringer i levernes produktion af galdesyrer, og hvordan det fører til nyrens tilbageholdelse af vand.
Vi vil undersøge dette ved at bruge en unik kombination af dyremodeller og materiale fra patienter i et samarbejde mellem forskere fra Finland, Danmark og Frankrig. Projektet vil derfor bidrage med viden om nye behandlingsmuligheder, der kan normalisere nyrens salt-og vandhåndtering i svære sygdomstilstande med ødemer.
Tobias Michael Neher, professor, Klinisk Institut
Mange ældre mennesker lider af både høre- og synstab. Normalt behandles disse tab hvert for sig. Dette kan føre til at det samlede handicap, der opleves i hverdagen, ikke bliver vurderet korrekt. Desuden fokuserer gængse test til diagnose af sansetab typisk på detektion af meget simple testsignaler, mens sociale hverdagssituationer typisk kræver at man kan følge med i en samtale med flere personer samtidigt.
Vi ved stadig for lidt om de udfordringer der opstår for mennesker med både høre- og synstab, og om hvordan disse problemer bedst kan opdages og kompenseres. For at tackle disse udfordringer vil dette projekt have fokus på mere realistiske og sammenlignelige testsignaler for effektiv udredning af de to sanser. Nye diagnostiske test vil blive udviklet, så de underliggende mekanismer kan kortlægges og se- og hørevanskeligheder kan opdages.
Alt i alt vil dette projekt øge forståelsen af hvordan hjernen bearbejder audiovisuelle sanseindtryk og føre til nye strategier for diagnose og rehabilitering.
Kort om Forskningsprojekt 2-bevillinger
- Hvert år varetager Danmarks Frie Forskningsfonds fem faglige råd at udvælge de bedste og mest nybrudsskabende forskningsprojekter. Rådene er sammensat af 75 anerkendte forskere med høj faglig ekspertise.
- I alt har 566 forskere søgt virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2.
- 52 ansøgere har opnået bevilling for samlet 318 mio. kr. Det giver en samlet succesrate på 9,2 procent, både hvis man ser på beløb og antal ansøgninger. Læs mere om årets bevillinger
- DFF-Forskningsprojekt2 løber typisk over op til 4,5 år og er udført af flere forskere - herunder postdoc-kandidater og ph.d.-studerende.
- Et DFF-Forskningsprojekt2 er ofte kendetegnet ved at være et koordineret og forpligtende samarbejde, og ansøgere skal have betydelig, selvstændig forskningserfaring på højt internationalt niveau.