Skip to main content
DA / EN

SDU rykker i fængsel

Ny forskning viser, at idrætsaktiviteter kan være med til at reducere konflikter og asocial adfærd blandt indsatte

I et usædvanligt pilotprojekt er det lykkedes idrætsforskere og studerende fra Syddansk Universitet at få en gruppe indsatte fra Ringe Statsfængsel til at interessere sig for boldspil, boksning og dans i stedet for håndvægte, bænkpres og steroider.

- Det har været et meget positivt forløb, som vi gerne vil bygge videre på. Også fordi, det ikke kun handler om at give de indsatte motion. Derimod bliver de bedre til at løse konflikter, og de opnår større selvværd, fortæller fængselsinspektør Bodil Philip.

Eller som en af de indsatte, Oskar, udtrykker det i sin evaluering:

- De første gange deltog jeg ikke rigtigt. Men så tænkte jeg, at jeg også ville være en del af gruppen og bidrage med mit. Og under spillet gav det mig styrke til at sige ”Ved I hvad – vi snakker jo slet ikke sammen om, hvem der tager bolden”. Så det gjorde, at jeg blev bedre til at komme med min mening og acceptere andres mening.

Idræt som behandling

Sidste år henvendte Bodil Philip sig til Syddansk Universitet. Kunne man få forskere til at sammensætte et idrætsprogram, der ikke blot gav de indsatte motion – men som også indeholdt en form for resocialisering?

Den opgave sagde lektor Jan Toftegaard Støckel fra Institut for Idræt og Biomekanik ja til.
Sammen med seks studerende rykkede han ind bag de fem meter høje fængselsmure for at få inspiration til, hvordan man kunne strikke et trænings- og undervisningsforløb sammen.

- Vi var meget bevidste om, at det overordnede mål var at løfte de indsattes sociale kompetencer. Det kan du gøre igennem idræt, hvor din personlighed skinner igennem, fortæller Jan Toftegaard Støckel og tilføjer:

- Og det viste sig da også hurtigt, at mange indsatte mistede selvkontrollen og blev aggressive. Og det er her, at vi har mulighed for at lære dem om empati og spilleregler.

Volleyball er velegnet

I praksis blev det hen over foråret til tre forskellige idrætstilbud.

Et af dem var boldspil, og volleyball viste sig at være velegnet, fordi der er tale om holdspil, men samtidigt er den fysiske kontakt begrænset.

I forbindelse med idrætten fik de indsatte også opgaver som at sætte net op eller stå for fælles opvarmning. Desuden skulle hvert hold vælge en holdkaptajn, som havde ansvar for teamets adfærd.

Først ville de indsatte ikke acceptere at der skulle spilles efter fælles regler, men langsomt begyndte de at tage spillet og opgaverne seriøst.

Efterhånden instruerede de også hinanden i at modtage og returnere. Og da en kvindelig deltager havde vanskeligt ved at få bolden over nettet, når hun skulle serve, besluttede resten af spillerne, at hun måtte stå tættere på nettet.

Indsatte ville fortsætte med idræt

Da projektet planmæssigt stoppede i forsommeren, skete det lidt usædvanlige, at nogle af de indsatte henvendte sig til fængselsledelsen for at få det til at fortsætte.

Det kræver ifølge Bodil Philip, at en finansiering først skal falde på plads.

- Jeg håber, at det lykkes. Jeg kender ikke til andre tilfælde, hvor et fængsel bruger et universitet som inspirator til et forløb som dette. De studerende kender til koblingen mellem det fysiske og mentale. De ved, hvad en bestemt øvelse betyder for indlæring og velvære, fremhæver Bodil Philip.

- For os er det ekstra spændende, fordi vi skal have idrætspsykologi, pædagogik og den fysiske del til at smelte sammen. Og så er det naturligvis en drivkraft, at der er et terapeutisk aspekt i hele forløbet, siger Jan Toftegaard Støckel.

Af Kent Kristensen, kk@sdu.dk 





 

 

Se artiklen i Ny Viden: 

 

Redaktionen afsluttet: