Skip to main content
DA / EN
Cirkulær økonomi

Ingeniører skal tænke cirkulært

Syddansk Universitet går helt nye veje for at uddanne ingeniører i bæredygtig tankegang, hvor materialer som tekstil, plastik og vindmøllevinger genbruges i nye produkter.

Af Bolette Marie Kjær Jørgensen, , 20-12-2019

Fra 1. februar 2020 møder de ingeniørstuderende inden for Produktudvikling og Innovation på SDU en kendt, men skarpere profileret kandidatuddannelse. Bæredygtighed bliver en grundlæggende værdi, når de skal arbejde med produktskabelse og innovation.

-Det er vores ambition at uddanne ingeniører, som tænker bæredygtighed ind fra starten. Det foregår i en cirkulær proces, hvor de studerende lærer at designe hele systemet - og ikke kun de konkrete produkter.

- Det vil sige hele processen fra materialevalg til produkt, fra detailhandel til forbrugere og efterfølgende genanvendelse af materiale eller - når alle materialeegenskaber er udtjente - forsvarlig bortskaffelse, siger Lykke Margot Ricard.

Hun er lektor og uddannelsesleder for kandidatuddannelsen Civilingeniør i Produktudvikling og Innovation.

Samarbejde med private virksomheder

Der er stor efterspørgsel fra de private virksomheder efter kandidater, som er uddannet i at kunne skabe de bæredygtige processer; økonomisk, miljømæssig og samfundsmæssigt.

De kommende studerende på uddannelsen kan allerede nu se frem til besøg hos tre forskellige virksomheder for at få indsigt i konstruktionsprocesser med at upcycle fremtidens affaldsmaterialer til nye produktdesign.

Blandt andet er der i fremtiden et stort behov for at genanvende vindmøllevinger, udskille kemikalier og genbruge glas-kul og træfiber i nye cirkulære processer.

Cirkulære materialestrømme

-Vi ønsker at de studerende, i samarbejde med virksomhederne, kommer i gang med en række innovative processer, hvor de fokuserer på at gentænke eksisterende eller skabe nye produkter af genbrugsmaterialer. -De studerende skal efterfølgende præsentere deres idéer, proces og prototype-koncepter for undervisere og virksomheder, siger Lykke Margot Ricard.

-Med en nytænkning af vores kandidatuddannelse vil vi forberede de ingeniørstuderende på en ny fremtid hvor de ikke pr. automatik finder og forbruger traditionelle materialer, men også tænker på cirkulære materialestrømme og udvikler metoder, der udnytter bæredygtige materialer bedst muligt.


Redaktionen afsluttet: 20.12.2019