Skip to main content
DA / EN

Forskningsområder på SDU Nanooptik

Introduktion

Overfladebølger tiltrak forskernes opmærksomhed allerede for 100 år siden i forbindelse med forskning i trådløs telegrafi og deraf følgende undersøgelse af strålingsudbredelse langs ledende overflader.

Disse felter blev også fundet som værende i hjertet af de enorme forstærkninger i Raman spektre, som i dag tillader forskere at opløse den kemiske struktur af materialer på selv enkeltmolekyle skalaen (Sensorer og Mikrofluidik). I fotonik blev SP tilstande dog mere set som et irritationsmoment, fordi deres udbredelseslængde er ret kort (ti til hundrede mikrometer) grundet energitab ved absorption ind i metallet.

Stort potentiale

Hurtige teknologiudviklinger og fremvisningen af nye SP-inducerede fænomener gennem de sidste 10 år har ændret den opfattelse, og absorptionen i metallet kan fx fører til forbedret Energieffektivitet i solceller. I særdeleshed har moderne nanofabrikations- og karakteriseringsteknikker gjort det muligt at strukturere metaloverflader, til at styre strømmen af SPs og afbilde denne strøms egenskaber med uovertruffen detalje.
Forskere indså hurtigt at SP-baserede bølgeledere kunne transportere den samme enorme informationsbåndbredde som i konventionel fotonik og, ikke engang begrænset af diffraktion, på sub-mikrometer tværsnit(Nanofotonik). I bestræbelserne på at opnå denne fristende vision og kombinere elektroniske kredsløbs kompakthed med båndbredden for fotoniske netværk, blev det et presserende problem at takle de uundgåelige udbredelsestab for praktiske komponenter og kredsløb. I sidste ende kan praktiske kredsløb og Plasmoniske nanokredsløb måske bruge en kombination af plasmoniske og dielektriske komponenter, idet der drages fordel af de bedste resultater til rådighed.

Læs mere i vores review-forelæsninger i Nanoplasmonics og Plasmoniske meta-overflader.

Mads Clausen Instituttet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - 5230

Sidst opdateret: 22.08.2023