Skip to main content

Den nationale vandreudstilling om Ørsted

Den 21. juli 1820 offentliggjorde H.C. Ørsted sin opdagelse af, at en elektrisk strøm påvirker en magnetnål. Opdagelsen gjorde ham verdensberømt og gav startskuddet til en rivende global samfundsudvikling. 200-året for denne epokegørende opdagelse markeres med en udstilling på SDU, som dykker ned i historien om videnskabsmanden og kulturpersonligheden Ørsted: Hvem han var, hvad han opdagede, og hvad elektromagnetismen har betydet for udviklingen af vores samfund.

Udstillingen H.C. Ørsted på ny - Skønheden i Naturen tager sit navn fra H. C. Ørsteds natursyn og filosofi om skønheden og sammenhængen i naturen, som både hans arbejde med klangfigurer og samspillet mellem elektricitet og magnetisme illustrerer. Opdagelsen af elektromagnetismen for 200 år siden er udstillingens fokus, men den handler også om Ørsteds opdagelser i kemi, farmaci, geomagnetisme og nordlys, hans naturfilosofi, hans store formidlingsarbejde og de 2000 nye ord, hans skabte for bedre at kunne formidle naturvidenskab. Udstillingen belyser også H. C. Andersens eventyr på en ny måde, da de i flere tilfælde var inspireret af hans ven og mentor Ørsted. Man kan godt blive lidt forpustet, både når man ser den kolossale betydning som elektromagnetismen har haft for det moderne samfund, og når man kommer tæt på personen Ørsted og hans liv.

Udstillingen arrangeres af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU), som blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 og den foregår i Atriumgården på Syddansk Universitetsbibliotek. Udstillingen folder sig ud i 10 temaer: Opdagelsen af elektromagnetismen, Aluminium – Ørsted som kemiker, Geomagnetisme og nordlys, Ørsted som farmaceut, Ørsteds natursyn og livsfilosofi, H.C. Ørsted og H.C. Andersen, Ørsted som formidler og organisator, Ørsted som sprogfornyer, Hæder og anerkendelse, Afledte forskningsaktiviteter og teknologiudvikling. Hans mange nye ord binder udstillingen sammen, og det hele forankres i en ”H.C. Ørsted stue” med møbler og andre genstande fra hans hjem og laboratorium og en tidslinje med hans lange, aktive liv og opdagelser. 

Blandt genstandene vises H.C. Ørsteds forsøgsopstilling og flere af hans apparater samt en række originalgenstande fra SNUs store samling af Ørsted effekter, som siden midten af 1980erne har været opbevaret på Teknisk Museum i Helsingør. Man vil også kunne se Ørsted-satellitten og høre om den betydning, Ørsteds forelæsninger i SNU fik for dansk ølbrygning.

HCØ2020
H.C. Ørsted på ny – Skønheden i Naturen er en del af HCØ2020, den nationale fejring af 200 året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der markerer både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund. Se mere på hco2020.dk hvor du også kan finde en oversigt over arrangementer i 2020.

Arrangementer på SDU kan du finde, her.

Yderligere information:

Præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU): Dorte Olesen 29 92 63 00 Presseansvarlig og Sekretær i SNU: Cecilie Pedersen 20 11 94 88 cecilie.pedersen@naturlæren.dk. Se mere om SNU på naturlæren.dk.

Sidst opdateret: 19.02.2024