Adgangskrav
Du skal have en adgangsgivende eksamen og have bestået følgende fag:
- Dansk A
- Engelsk B
- Matematik B
- Samt en af følgende fag/fagkombinationer:
- Fysik B
- Geovidenskab A
- Biologi A og Fysik C
Desuden skal du:
- Have et karaktergennemsnit på mindst 5,0, når du søger om optagelse i kvote 1
- Bestå en optagelsesprøve, når du søger om optagelse i kvote 2
Bemærk: At opfylde karakterkravet er ikke en garanti for en studieplads, men et minimumskrav, for at du er kvalificeret til optagelse i kvote 1.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end studiepladser i kvote 1, går pladserne til dem med det højeste karaktergennemsnit.
I 2020 fik alle med et karaktergennemsnit på 6,0 eller højere en studieplads.
Overvej, om du skal søge i kvote 2
Hvis du ikke opfylder karakterkravet i kvote 1, er det nødvendigt, at du søger ind i kvote 2.
Men det kan også være en god idé at søge i kvote 2, selvom du opfylder karakterkravet i kvote 1. Så optimerer du chancen for en studieplads.
Når du søger i kvote 2, vurderer vi nemlig samtidig, om du er kvalificeret til optagelse i kvote 1. Du kommer altså i betragtning til alle uddannelsens pladser.
Standby er et ventelistesystem. En standby-plads kan blive til en studieplads det år, du har søgt ind, eller året efter.
Du søger en standby-plads i dit ansøgningsskema på www.optagelse.dk og standby-pladserne fordeles i kvote 1 efter eksamenskvotient.
Vil du risikere at skulle vente i et år?
Hvis du får tilbudt en standby-plads d. 28. juli, vil du ikke få tilbudt en studieplads på en af dine lavere prioriteter. Før du søger en standby-plads, skal du derfor overveje, om du er villig til at vente et år med at starte på en uddannelse, eller om du hellere vil i gang i dette studieår men på en lavere prioriteret uddannelse.
Har du fået en standby-plads, bliver du placeret på en venteliste og kan frem til 15. august samme år få tilbudt en studieplads med studiestart 1. september.
Hvis du takker nej
Hvis du takker nej til studiepladsen, mister du både din standby-plads og din studieplads og du må søge optagelse igen året efter på almindelig vis.
Der kan også ske det, at du får tilbudt en studieplads efter 15. august. Når du får tilbudt en plads så sent, kan du tillade dig at sige nej tak uden at miste din studieplads. Du er altså sikker på en studieplads næste år, hvis du søger ind igen.
Tilsagn
Hvis du ikke får tilbudt en studieplads, har du tilsagn om en studieplads i det efterfølgende studieår. Du skal så søge igen på www.optagelse.dk og i dit ansøgningsskema skal du markere feltet ’Jeg har tilsagn’.
Tilsagnet gælder kun den søgte uddannelse og du kan kun optages året efter. Du skal stadig opfylde alle adgangskrav til uddannelsen.
Generelt gælder følgende ansøgningsfrister:
- Optagelse i kvote 2: 15. marts kl. 12
- Optagelse i kvote 1: 5. juli kl. 12
Dog skal du altid søge senest 15. marts kl. 12, hvis du:
- søger ind med adgangskursus til ingeniøruddannelserne
- har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
- har en IB-uddannelse
- ikke har en adgangsgivende eksamen og søger optagelse på andet grundlag
- søger om en dispensation
- søger genoptagelse på samme uddannelse
Mangler du et fag eller niveau?
Hvis du mangler et fag eller niveau for at opfylde adgangskravene, har du mulighed for at supplere gennem supplerings- eller enkeltfagskurser. Bemærk, at du ikke kan forbedre dit samlede eksamensgennemsnit ved at følge suppleringsfag.
Hvis du mener, du har uddannelseskvalifikationer, der svarer til fagkravet, kan du i nogle tilfælde få lavet en individuel kompetencevurdering hos VUC – se VUC.dk. Alternativt kan du søge om dispensation, hvis du kan dokumentere, at du på anden måde har opnået kvalifikationer, der svarer til adgangskravet.
Læs mere om dispensation fra et adgangskrav
Har du ikke en adgangsgivende eksamen?
Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge om dispensation. Det kræver, at du har opnået kvalifikationer, der kan sidestilles med en gymnasial uddannelse.
Hvis du allerede går eller har gået på en bacheloruddannelse, kan du være omfattet af særlige regler, når du søger optagelse. Læs mere om reglerne.