
- Det er spændende at udvide vores viden i stedet for at gentage det andre har gjort
Irina Iachina forsker i edderkoppesilke. Hun vil udvikle kunstig silke, da den kan erstatte andre stoffer, som fx karbonfiber og polyester, der ikke er miljøvenlige at fremstille. Irina har i 2020 modtaget forskerprisen ”Den lyse idé” fra Otto Mønsteds Fond.
Hvad svarer du, når folk spørger, hvad du laver?
At jeg er ph.d.-studerende i biofysik. Der plejer ikke at være så mange spørgsmål efterfølgende. I mit speciale kiggede jeg på edderkoppesilke, og det er jeg fortsat med i min ph.d. i håb om at kunne lave noget kunstigt. Jeg har altid synes, at edderkoppesilken var meget interessant som materiale, fordi det er rigtig stærkt. Næsten så stærkt som stål, men også meget elastisk.
Det var spændende at undersøge, hvorfor det er så stærkt. Det, jeg har opdaget, er, at man blandt andet kan bruge det til at erstatte kevlar eller karbonfiber, som bliver brugt til meget af karosseriet i fly og biler og skudsikre veste. Men edderkopperne kan ikke nå at producere så meget silke, som industrien skal bruge, og derfor vil vi gerne kunne fremstille det kunstigt.
Hvorfor prioriterer du innovationen i dit job?
Det er spændende at forsøge at udvide vores viden i stedet for bare at gentage det, nogen andre har gjort. Det har egentlig altid været det, der har været mit drive - at lave noget nyt og innovativt.
Jeg kender mange forskere, som sidder og laver fantastisk forskning, men udover at publicere det i et tidsskrift egentlig ikke er klar over, hvilken værdi de har gemt i deres hoveder. Jeg kan godt lide at formidle det, jeg laver, til andre.
Hvad er målet med din forskning?
Mit overordnede mål er at få en nobelpris en dag, fordi jeg gerne vil lave banebrydende forskning, som kan forandre verden. Men jeg vil meget gerne kunne lave kunstig edderkoppesilke, som kan erstatte kevlar, polyester og karbonfiber i produktionen i industrien.
Fx bliver kevlar produceret under meget høje temperaturer og er ikke miljøvenligt at fremstille. Hvorimod du kan lave edderkoppesilke i stuetemperatur, for det er jo det, edderkoppen gør.

Hvor, hvordan og hvornår får du nye ideer?
Jeg har et godt samarbejde med min vejleder Jonathan Brewer. Vi brainstormer sammen, og vi finder sammen ud af det, hvis noget ikke virker i laboratoriet. Jeg får helt sikkert flest ideer i samarbejde med andre.
Hvad ser du som den vigtigste egenskab, når man skal have en innovativ tilgang til sit arbejde?
At tro på, at man har fat i noget. Og at være god til at tage fat i det her patentansøgningssystem, vi har på SDU. Min vejleder har tidligere tænkt, at det var besværligt, men det var faktisk ikke meget arbejde, da vi kom i gang. Vi sendte vores materiale til dem, og de er virkelig gode til at hjælpe en på vej og også fortælle, hvis ens ide er god.
Q&A med fire innovative forskere
- Dette er et ud af fire interviews med forskere, som er stærke innovatører eller sprudlende idemagere, når der skal udtænkes nye teknologier og lægemidler til gavn for samfundet.
- Denne gang gik spørgsmålene til Irina Iachina, som er ansat på Nano Syd og Institut for Biokemi og Molekylærbiologi, SDU.
- Læs hvad Tore Bjerregaard Stage, Maja Thiele og Ditte Caroline Andersen svarede i deres Q&A's.
- Irina, Maja, Tore og Ditte er fire ud af de mange forskere, som gør en særlig stor forskel for dig og mig.